Kincses Réka írásai
(3)

„A csók nem nagy teljesítmény“ – Beszélgetés Gryllus Dorkával

Gryllus Dorkát mindenki ismeri. Legalábbis mindenki hallott róla. És azt is tudja, hogy mikor és kihez ment férjhez. Ésatöbbi. Gryllus Dorka olyasvalaki, akit sztárnak hívnak. Számomra Dorka egy sokoldalú és izgalmas művészegyéniség, akiről még korántsem tudunk mindent. És nem utolsó sorban, egy rendkívül érzékeny és meleg természetű ember. Az Irina Palmmal, mely az idei Berlinálén versenyben szerepelt, Dorka a szélesebb német közönség számára is ismertté vált.

2007. június 15.

Egy fesztivál története, amire nem mentem el – Néhány feljegyzés az 57. Berlinale alatt

Vannak az ember életében magányos pillanatok. Például, amikor február elején, kezdő filmesként, végigsétál a Potsdamer Platzon, a Berlinálén vetített filmek plakátrengetegében. „Ne szarj be Piroska”– mondogatja magának, és közben a feliratokat olvassa. Címek, nevek. Ezeknek már bejött. Nekem meg itt van a főiskolám, vetem oda gondolatban egy arra járó, producerkinézésű úriembernek. Én itthon vagyok.

2007. március 15.

A kísérlet vége – Németország – Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin

Egy szép, napos nyári délutánon, piros hátizsákkal a hátamon, tornacipőmön megszáradt romániai sárral, besétálok a berlini Sony Centerbe. Egyenesen a Duna-deltából érkezem. Két napja még Sulinán hajóztunk. Beszállok az üvegliftbe. Szemben velem üvegfalak. Üvegház. Mindenhova be lehet látni. A helyiségek tátonganak az ürességtől. Megkapaszkodom a fémkorlátban. Ahogy emelkedünk, látom a kerek tér egészét, a mélyből hatalmas fémszem mered rám. Pupillájából víz fröcsköl. Egy szökőkút.

2006. szeptember 15.