1987-ben születtem Szatmáron, az őszi napforduló napján. Középiskolám a marosvásárhelyi Művészeti Líceum volt, amely grafikus szakdiplomával engedett utamra. Ott töltött éveim alatt ismerkedtem meg a szöveg és az írás örömével, s boldogságom töretlen azóta is. Jelenleg a Sapientientia EMTE filmszakának ölelésében bontakozom.

Láng Orsolya írásai
(8)

Brooklyn nem tágul – Woody Allen: Apropó nélkül – Önéletrajz

Ami a filmen olyan jól áll Woody Allennek, az ebben a közel félezer oldalas könyvben sokszor kínossá, túlbeszéltté, felszínessé válik. Mondhatnánk úgy is, hogy amíg forgatókönyveinek irodalmi ambíciói vannak, addig önéletrajza nem rendelkezik ilyennel.

2020. december 01.

Gondolatok az első Tarr-monográfiáról – Kővári Orsolya: Árnyékvilág. Tarr Béla-retrospektív

A Sprint Kiadó Filmkönyvek-sorozatának első része minden bizonnyal hamar el fog fogyni az üzeltekből – igényesen és design-tudatosan (Nemes Anita által) megtervezett és kivitelezett fotóalbum-jellege talán még azoknak a figyelmét is megragadja, akik előtt nem annyira ismert, vagy lelkükhöz nem annyira közel álló Tarr Béla művészete. Azoknak azonban, akik élnek-halnak a „fekete széria” darabjaiért, éltek már át a Sátántangóért létrehívott házimozizást, az hiszem, nem nyújt annyit ez a könyv, mint amennyit az első Tarr-monográfiától várnánk.

2012. július 18.

A hűségelven innen és túl – Király Hajnal: Könyv és film között

Király Hajnal könyve egy olyan dialógus alapú kapcsolat stádiumairól nyújt átfogó képet, amely a film megjelenése óta létezik. Összegzi és rendszerezi az irodalom és a film párbeszéde mentén létrejött, az adaptálás, és annak „terméke", az adaptáció kapcsán kialakult diszkurzusokat.

2011. június 15.

A lét elviselhető nehézsége – Alejandro González Iñárritu: Biutiful

Ez a film a halálról szól. Ennélfogva az életről is. A halál mindenkiben közös, az életét mindenki úgy bonyolítja (le), ahogy tudja. Iñárritu filmjei, amellett, hogy mindannyiszor az egyéni sorsok mélyvizébe vetnek bennünket, a dolgok állásának szociális kontextusát sem mellőzik felvázolni – ilyen értelemben a Biutiful összetéveszthetetlenül Iñárritu-film.

2011. május 16.

Ne vigy minket a kísértésbe. De. – Woody Allen: You Will Meet a Tall, Dark Stranger / Férfit látok álmaidban

„Lehet, hogy egy szappanoperában élek, de boldog vagyok” – mondja a filmben a nős főnöke által elkényeztetett nő. A Férfit látok álmaidban hősei egy szappanopera láncszemeit képezik, sorsuk alakulása éppannyira meghatározható, mint meghatározhatatlan, egyetlen céljuk a boldogulás ebben a siralomvölgyben. Mindenki élni akar, amíg el nem érkezik a magas, sötét idegen, a Halál. Mint Woody Allen figurái általában, felejthetetlen karakterek, nem színészszagúak, hanem emberszagúak.

2011. január 10.

Sémák minták közhelyek – Ryan Murphy: Eat Pray Love / Ízek imák szerelmek

Ízig-vérig amerikai film: olyan könnyedséggel dobálózik a közhelyekkel, a súlyos szavakkal, hogy közben eszébe sem jut, hogy van ember, akinek ezek még jelenthetnek valamit. Kénytelenek vagyunk megint bélyeget sütni: olyan, mint a többi. Felületes. De kárpótlásul van happy end. Minden úgy működik, mint a karikacsapás, jó és rossz egyaránt „easy come, easy go”.

2010. november 03.

Antigoné. Antifilm. – Fiatal erdélyi filmesek premierje Kolozsváron

2010. június 18-a immár végleg beírta magát a jeles napok közé: ez az első erdélyi önreflexív antik-drámaadaptáció, kísérleti improvizációs dokumentum-játékfilm-szatíra, az Antigoné kolozsvári bemutatójának napja. Jakab-Benke Nándor, Oláh-Badi Levente és Zágoni Bálint erdélyi filmes valóságról készített skicce kicsit bőmellényű, kicsit felületes, kicsit öncélú, de a miénk. Hiányos, mégis hiánypótló mű. Erdélynek nem volt még önreflexív játékfilmje.

2010. június 21.