Lénárt Pál írásai
(5)

Globális harc a stúdiódollárért – Hollywood versus..a nagyvilág

Szunyókálok a kormány mögött. Tehetem, az autósor alig mozog. Az elmúlt éjjel csak alig pár percre hunytam le a szemem, mivel hálószobámat – s nemcsak az enyémet, hanem az egész környéket – bevilágította egy lámpa, amit mi, filmesek (szabad fordításban) csak BNL-nek (B...om Nagy Lámpának) becézünk. A kocsik alig araszolnak. A környező utcákból kivezető kereszteződéseknél rendőr zárja le a forgalmat. Ez a nagyvárosi élettel jár, gondolnák egyesek. De nem erről van szó. Szinte örülök, hogy elvették éjszakai álmomat, és hogy dugóban ülök lassan fél órája. Mert mind az egyik, mind a másik annak a jele, hogy Torontóban ismét forog a film. Az elmúlt három év stagnáló időszaka után ezek az apró kellemetlenségek aligha zavarnak. Sőt...

2005. július 15.

Sírok, nevetek, meg vagyok hatódva – de mit keresek itt? – 9 válasz 10 kérdésre: hol kezdjed, hogyan folytasd, mivel fejezd be...

Okés, eljött a nagy nap. Elkészült életed munkája. A nagybetűs Mű. Benne áll minden megtakarított pénzed, évek ínszakasztó igája, sok sírás, könyörgés, alkalmi hazudozás, s persze a végeláthatatlan álmatlan éjszakák. De mindez most ott van a polcon egy dobozban. Te meg, kiégve, azt kérdezed magadtól: most mi legyen? Míg egyszer csak kigyúl az a bizonyos kis lámpa abban a bizonyos szóbuborékban a fejed felett: megvan! Fesztiválra kell küldeni!

2004. október 15.

A „naptánc” íze – Egy producer beszámolója a Sundance-ről, Amerika legnagyobb függetlenfilm fesztiváljáról – Park City, Utah, 2004. január 15-25.

Sundance Filmfesztivál. Egy mesebeli világ. Legalábbis nekünk, filmeseknek. Még a neve is megigéző, mesébe illő, idilli: naptánc. Csodák történnek itt, istenek és félistenek jelennek meg előttünk, földi halandók előtt, és néha egyet-egyet közülünk felemelnek soraikba. Robert Redford és Harvey Weinstein (a Miramax főnöke) csillogó aranykoszorúval fejükön (és dollármilliókkal farzsebükben) végigvonulnak Park City hegyekkel körülölelt kisvárosán, és akit megérintenek, annak karrierje színarannyá válik.

2004. március 15.

Filmtervek – Kétes valóság

Magány, idegösszeomlás, bosszú ... és mindez egy családi videófelvevőn rögzítve – ez képezi a Kétes valóság című kisjátékfilm témáját; de ugyanakkor, a film vizsgálat alá veszi a napjainkban oly népszerű „valóságműsorok” realitását is, rávilágítva, hogy nem minden, ami annak tűnik, való.

2001. december 15.