Mikes Bence írásai
(4)

Szép a zélet – Steven Spielberg: The Terminal / A terminál

Steven Spielberg új filmje új húrokat penget. Persze attól még teljes mértékben Spielberg-film, vagyis nagyon ötletes, és nagyon amerikai. A Különvélemény (Minority Report) és a Mesterséges értelem (Artificial Intelligence – A. I.) nyo­masztó sci-fi világa, a Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can) szédületes száguldása után egy lassúbb, jelen időben, egyet­len térben játszódó, aktuális és emberi történetet akar elmesélni a hollywoodi nagymester.

2004. október 15.

Cineuropa, Media, Korda és a többiek

Véletlenül akadtam a Cineuropára. Szóösszetételeket ütöttem be találomra a keresőbe, és egyszer csak kiderült, hogy létezik egy ilyen honlap, olaszok szerkesztik. Egy európai szakmai adatbázis és ugyanakkor ernyő-honlap, rajta keresztül el lehet jutni még legalább háromtucatnyi európai filmes honlaphoz, amelyek filmes oktatásról, támogatásokról, versenyekről, fesztiválokról nyújtanak rengeteg hasznos információt. Alaposabban körültekintve azonban árnyaltabb képet kapunk.

2003. október 15.

A rahát emlékére – Mircea Mureşan: Sexy Harem Ada-Kaleh

Kevesebb helyismerettel rendelkezők kedvéért: a rahát egy török édesség. Romániában igen népszerű (volt), kiváltképp az Ada-Kaleh szigetén, török telepesek által készített kézműves rahát, amíg még létezett a sziget, és nem öntötte el a Duna valami ésszerű rendezési terv margóján.

2001. december 15.