Miklya Luzsányi Mónika írásai
(4)

Hobbitok, faunok, inklingek – Andrew Adamson: The Chronicles of Narnia – The Lion, the Witch and the Wardrobe / Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Az oroszlán, a boszorkány és a csodálatos ruhásszekrény története gyerekek (és valljuk be: felnőttek) millióit varázsolta el. Narnia krónikáját Magyarországon aligha ismerték százezren, ám szerte a világban már több millió példányt adtak el C. S. Lewis hét kötetes meseregény-folyamából. A gyűrűk ura után várható volt, hogy a Narnia is terítékre kerül, s a karácsonyi bemutatón nem csalódtunk: az Adamson által rendezett film látványvilága nem sokkal marad el Peter Jacksonétól, és kevesen tudják, hogy Narnia törpéi, faunjai, griffjei Zsákos Bilbó hobbitüregéből bújtak elő.

2006. március 20.

Tanúbizonyság az életnek – A Himalája próbája

Vannak vidékek, ahol közel az ég, ahol kéznyújtásnyira a megfoghatatlan, amelyeket Szentföldnek neveznek a halandók. Ilyen vidék a Himalája, Tibet és Nepál, a világ teteje. Ezen a tájon forgatták a Hét év Tibetben és a Himalája – Az élet sója című filmeket. Mindkettő valós történetet dolgoz fel, témájában, képi világában, üzenetében is sok a hasonlóság, ám lényegileg különböző világ- és rendezői szemléletet képviselnek.

2004. június 15.

Filmtervek – Vállalom... dokumentumfilm-szinopszis

Az abortusz kérdése neuralgikus pontja a modern társadalmaknak. Hazánkban is fel-, fellángolnak a viták akár parlamentáris szinten is, ám a probléma alapjára rávilágítani csak a személyes sorsokon, döntéseken, vállalásokon keresztül lehet.

2001. december 15.