Nagyváradon született, a Mihai Eminescu Főgimnázium német tagozatának matematika-informatika osztályába járt. Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen Fotó, film, média szakot végzett, utána a Babes-Bolyai Tudományegyetemen tanügyi és kultúrmenedzsmentet tanult. 2007 óta ír a Filmtettnek és egyéb filmes honlapoknak, de filmes rendezvények és műhelyek szervezésével is foglalkozik.

Jelenleg a bukaresti Francia intézet filmes projektjeinek és az Elvire Popesco mozi műsorának felelőse. Rendszeresen közreműködik különböző romániai nemzetközi filmfesztiválokkal mint moderátor és műhely-szervező, válogatási bizottsági tag és gyerekeknek szóló filmoktatási anyagok szerzője.

Nagy Boglárka írásai
(92)

Bogaras csehek – Jan Švankmajer: Hmyz / Insect

Jan Švankmajer cseh rendező 5-8 évente lepi meg a közönségét egy-egy új animált szürrealista nagyjátékfilmmel. A Hmyz (Bogár) az utolsó a sorban, és annak a fesztiválnak tartotta fenn a világpremier jogát, ami műsorra tűzte az összes filmjét: a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválnak.

2018. február 21.

Női portré, forma és valóság között – Beszélgetés Arnaud des Pallières rendezővel és Christelle Berthevas forgatókönyvíróval

Az Orpheline az elmúlt időszak egyik legbátrabb francia filmje. Egy nő négy különböző életkorában megrajzolt portréja, négy híres színésznő alakításában. Forgatókönyvírója Christelle Berthevas, rendezője Arnaud des Pallières, akiknek a neve a Michael Kohlhaasnak köszönhetően csenghet ismerősen – a film a 2013-as Cannes-i Fesztiválon versenyzett. Az Orpheline-ben kényes témákról beszélnek, az ehhez használt filmnyelv középpontjában pedig a női szemszög áll. A filmet tegnap este vetítette először a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, a fesztiválon rendezője és forgatókönyvírója is részt vesz.

2017. június 05.

A bolygó fesztivál – 46. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál – 2017. január 25. – február 5.

Pár ezer kilométerről nézve, szokatlanul késő visszajelzések és a fesztivál kezdete előtt relatív kevés információ birtokában kételkedve keltem útra a 46. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál felé. Szerencsére a kételyek a helyszínen eloszlottak. Egyértelművé vált, hogy meg kellett szorítani a szíjat, viszont a Bero Beyer, az új igazgató által vezetett csapat sikeresen megtartotta a fesztivál színvonalát.

2017. február 08.

Elmerült kincsek nyomában – Alekszandr Szokurov: Francofonia / Frankofónia

Mire számíthat egy „fesztiváledzett” néző, amikor beül egy Szokurov-filmre? Formai bravúrra, utalásokra, történelemre és legendákra. A Francofonia megfelel ezeknek az elvárásoknak, ugyanakkor formabontóbb az Orosz bárkánál és a Faustnál is. Összefüggő történet helyett személyes hangvételű filmes esszé, elmélkedés. Alekszandr Szokurov kalandozó, játékos gondolatmenetének a leképezése.

2016. február 18.