Németh Szabolcs Előd írásai
(76)

Ujjak a felvevőgombon – Az erdélyi magyar gyakorlati filmes oktatás rövid története

Erdélyben a 2000-es évek elején alakultak ki mindazok a máig is működő és fejlődő intézmények, amelyek lehetőséget kínálnak arra, hogy az erdélyi fiatalok el tudják sajátítani a filmkészítés (kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film) különböző ágazatainak (rendezés, forgatókönyvírás, vágás stb.) alapjait.

2018. december 29.

Leszel a barátom? – Paul Feig: A Simple Favour / Egy kis szívesség

Paul Feig újra azt hozza, amihez ért. És ő azokhoz a hollywoodi zsánerfilmekhez ért, amelyek kiváló humorral vannak elegyítve, női hősök szerepelnek bennük, a színésznők pedig fürdőznek a szerepekben. Az Egy kis szívesség az eddigiek közül is kiemelkedik!

2018. szeptember 21.

Korzikai torzika – Thierry de Peretti: Une vie violente

Thierry de Peretti második nagyjátékfilmjében a korzikai szeparatizmus múltjáról mesél. Nem csak a szülőföldje történelmének feldolgozása volt a célja, hanem az is, hogy megmutassa azt, hogy egy erős szándékú, ideológiailag elkötelezett közösség hogyan bomlik szét, válik öncélúvá és önmaga hatalmától megittasulttá.

2018. augusztus 15.

Ahogy a nagykönyvben meg van írva? – Paolo Genovese: The Place / A hely

Paolo Genovese legújabb kamaradarabját megnézve érezhetünk némi blöffszagot, de a vetítés után többen azon kaphatják magukat a moziból hazafele menve, hogy hosszú percekre mélyen önmagukba néznek, ugyanis a rendezőnek újra sikerült felzavarnia az emberi természet mély kútját.

2018. július 19.