Papp Attila Zsolt írásai
(117)

Kedvenc Kim Ki-duk-filmjeink

Hatvanadik életévében, tragikusan váratlanul hunyt el a koreai film csoda- és fenegyereke, Kim Ki-duk (magyaros írásmóddal: Kim Gidok). Filmjeit lehet szeretni vagy gyűlölni, őt magát ellentmondásos személyiségnek tartani, de hogy a kortárs filmművészet egyik legeredetibb, […]

2020. december 13.

A kintornás majma – David Fincher: Mank

Hollywood egyik legsokoldalúbb rendezője láthatóan nem egy Hollywoodhoz intézett szerelmeslevelet akart készíteni – a végeredmény mégis az lett. A Mank igazságot szeretne szolgáltatni a filmipar örök mellékszereplőinek: a forgatókönyvíróknak.

2020. december 11.

A titok és a tekintet – Atom Egoyan-szubjektív 3.

Hogy merre tart Egoyan művészete, egyelőre nem világos. Az álomgyárba már megérkezett, ez biztos. De vitte-e magával – önmagát? Erre is keressük a választ ennek a szubjektív portrénak a befejező részében.

2020. július 29.

Az elveszett lelkek városai – Atom Egoyan-szubjektív 2.

A Naptárral lezárult Atom Egoyan életművének az a korszaka, amelyet kísérletező, független szerzői filmkészítésnek nevezhetünk; ez nem azt jelenti, hogy a kanadai-örmény rendező feladta volna „önmagát”, saját és sajátos motívumait, témáit, hanem azt, hogy az általa kidolgozott innovatív filmnyelvet klasszikusabb elbeszélésmódú – de ugyanolyan összetéveszthetetlen – történetek építésére használta fel. Az Exotica már sikerfilm.

2020. július 24.

A legotthonosabb idegenség a világon – Atom Egoyan-szubjektív 1.

Minden külön értesítés helyett: Atom Egoyan július 19-én lesz 60 éves. Ez is olyan évszám, mint a többi, mégis, szép, „kerek” mivoltából fakadóan, társulva a respektábilis életkorral, jó ürügyet szolgáltat arra, hogy újragondoljam a viszonyomat hozzá.

2020. július 18.