Papp Attila Zsolt írásai
(120)

Az emlékezet egy kaszabolós horror – Prano Bailey-Bond: Censor / Cenzor

[TIFF 2021 – Telihold] Egy barátom figyelmeztett, mielőtt megnéztem volna a Cenzor című filmet, hogy a horrorként címkézett alkotás olyannyira „elegantly thrilling”, hogy ő belealudt. Igazságtalan lenne ezzel a sommás ítélettel hagyni az olvasókat, én ugyanis nem aludtam bele; az viszont igaz, hogy aki hamisítatlan zsánerfilmet vár, az csalódni fog – de az is, aki a műfaj egyfajta paródiáját, a műfaji klisék kiforgatását reméli a walesi rendezőnő, Prano Bailey-Bond debütnagyjátékfilmjétől.

2021. július 25.

Kedvenc Kim Ki-duk-filmjeink

Hatvanadik életévében, tragikusan váratlanul hunyt el a koreai film csoda- és fenegyereke, Kim Ki-duk (magyaros írásmóddal: Kim Gidok). Filmjeit lehet szeretni vagy gyűlölni, őt magát ellentmondásos személyiségnek tartani, de hogy a kortárs filmművészet egyik legeredetibb, […]

2020. december 13.

A kintornás majma – David Fincher: Mank

Hollywood egyik legsokoldalúbb rendezője láthatóan nem egy Hollywoodhoz intézett szerelmeslevelet akart készíteni – a végeredmény mégis az lett. A Mank igazságot szeretne szolgáltatni a filmipar örök mellékszereplőinek: a forgatókönyvíróknak.

2020. december 11.