1993-ban születtem Budapesten. Az Eötvös József Gimnázium speciális humán tagozatára jártam, az érettségi megszerzése után, 2011-ben pedig felvételt nyertem az ELTE szabad bölcsészet szakára, filmelmélet/filmtörténet szakirányra, orosz minorral. Itt 2014-ben szereztem summa cum laude diplomát. Jelenleg filmtudomány MA-n folytatom a tanulmányaimat ugyanitt.

2012 óta publikálok filmes témájú felületeken, újságokban. A Filmtett mellett többek között saját blogot vezettem egy tizenegy tagú szerkesztőséggel, szerző voltam a Galaktika magazinnál és a kulton.hu-nál, de dolgoztam a Nemzeti Színházban és gyakornokként a KoMa Népszínháznál is. Bár alapvetően a filmművészet elméleti oldala érdekel, hobbiból kisebb alkotások elkészültében én is részt veszek (forgatókönyvíróként, rendezőként, vágóként – és a nézők legnagyobb bánatára néha színészként is).

Petz Anna írásai
(36)

Mi – Gábor Pál: Angi Vera (1979)

Gábor Pál 1979-es Angi Verája nem csupán elfordulás a 70-es évek magyar filmjének esztétizáló törekvéseitől, de egyben az évtizedforduló környékén felbukkanó „ötvenes évek-filmek” hullám egyik nyitódarabja is.

2017. január 14.

Kívül-belül szorít – Lenny Abrahamson: A szoba / Room

Lenny Abrahamson legújabb filmje méltán száll ringbe négy kategóriában is az idei Oscaron: A szobát egy trauma finom lélektani ábrázolása, a gyermeki szemszögön átszűrt, remek cselekményvezetés és a kimagasló színészi alakítások emelik az év legjobb alkotásai közé.

2016. január 21.

Reprezentálni a reprezentálhatatlant – Rape and revenge narratívák a kortárs európai filmben

Rape and revenge narratívákkal dolgozó filmek az ezredforduló után is jelentős számban születtek – az európai kontinensen is. Az abúzus következtében testi és lelki sérüléseket szenvedő nőkarakterek sorsát a filmek jellegzetes, a valóságtól elemelt formanyelvvel ábrázolják (hangvilág, kompozíciós metódus, mise-en-scene elemek használata), ami a pszichológiai trauma továbbélését és a feldolgozás nehézségét/lehetetlenségét hangsúlyozza.

2016. január 20.

Sínen vannak? – Trencsényi Klára: Reményvasút

Trencsényi Klára első egészestés dokumentumfilmje, a Reményvasút a felszínen a budapesti Gyermekvasútról szól, ám valójában egy szívbemarkoló drámát ábrázol az ott dolgozó, hátrányos helyzetű fiatalokról.

2015. december 04.