1985-ben születtem Marosvásárhelyen. A Bolyaiban végeztem angol-kétnyelvű osztályban. Egyetemen első nekifutásom egy év erejéig Sapientia kommunikáció szakon, második nekifutásom: fotó-film-média. A fotózás az, amit ezek közül legbátrabban művelek, a film pörögni tanul, a média gyerekcipőben.

Plájás Erzsébet írásai
(30)

Panorámák, kulcslyukak, ablakok a világra – 23. Astra Filmfesztivál, október 17–23., Nagyszeben

Javában zajlik Nagyszebenben az Astra Filmfesztivál filmjeinek vetítése hét különböző helyszínen és a főtér közepén egy hatalmas „dómban”, egyedülálló premierként az országban. Ma délután Frederick Wisemannel találkozhatunk, este Gianfranco Rosi Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Fire at Sea (Tűz a tengeren) című, az európai migránsválság frontvonaláról szóló filmjének vetítésére kerül sor. A nagy nevek mellett a legégetőbb kérdésekre keresik a választ a versenyprogramban vagy a tematikus programokban vetített filmek szerzői is. Az alább említett filmek nagy részét, illetve a díjazott filmeket szombaton és vasárnap lehet megnézni.

2016. október 21.

Szebeni párbeszédek – Beszámoló a 22. Astra Filmfesztiválról

1989 és 2015, ördögűzés és pszichiátria, magyar és román, előítéletek és bizonytalanság, környezetrombolás, kizsákmányolás, háború, profit, idő és bruttó nemzeti összboldogság – e témákkal, az erről zajló párbeszéddel provokált a 22. Astra dokumentumfilm-fesztivál. A versenyprogramokat több mint 1500 nevezés alapján állították össze, így igen színvonalas volt a szemle.

2015. október 12.

Egy zsugorgató-zsugorodó filmfesztivál – 19. Alter-Native Marosvásárhelyi Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál, 2011. november 2–6.

Azok, akik a marosvásárhelyi nemzetközi rövidfilm-fesztivált annak idején Alter-Native-ra keresztelték, talán nem is sejtették, mennyire illő lesz még 19 évvel később is ez a jelző – bár igaz, kissé negatívan átértelmeződve. Ez a rendezvény ugyanis sok szempontból annyira megőrizte hajdani jellegét, hogy 2011-ben már lassan nem is hasonlít egy nemzetközi filmfesztiválra.

2011. november 09.

Járt utat a járatlanért… – Gore Verbinski: Rango

Ebben a filmben talán minden szinten érvényesül az, hogy nem a tartalom, hanem a forma számít. A tartalmat rég ismerjük (újat esetleg még az elején láthatunk), de a forma, az kivételesen jól sikerült. Ehhez a formához pedig a legmegfelelőbb közeg az animációs film.

2011. március 10.

„A számítógépes animáció olyan, mint a halva született gyermek.” – Beszélgetés Jan Švankmajerrel

A javában zajló 12. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon (nov. 4–11.), az előző évekhez képest újdonság a délelőtti kerekasztal-beszélgetés. A színvonalas filmfesztivál egyik díszmeghívottja Jan Švankmajer cseh szürrealista rendező, aki művészi egyediségéért életműdíjat vehet át. A rendező összes eddigi nagyjátékfilmjét levetítik a Focus – Profiles szekcióban, a szombat délelőtti közvetlen hangvételű beszélgetéseken pedig bárki kérdezhetett a mestertől.

2010. november 10.

Film, Fotó és Fesztivál Cannes-ban – 63. Cannes-i Filmfesztivál, 2010. május 12–23.

A Cannes-i Filmfesztivál nagyon is próbára teszi az ember azon képességét, hogy egyensúlyban tartsa a folyamatosan záporozó, kellemes és kellemetlen meglepetések, a felemelő és bosszantó pillanatok sokaságát, valamint öltözetének folyamatos cserélgetését. A francia Riviérán ilyentájt megforduló emberek általában két nagyobb táborra oszthatók: akiket a Film érdekel, és akiket a Fesztivál.

2010. május 21.

Szinesztéziák vására – Miloš Forman: Amadeus, 1984

1984-ben még volt mit nézni. Az Orwell-adaptáción kívül ebben az évben került a mozikba Lynch Dűnéje, Cameron Terminátorja és Leone Volt egyszer egy Ameriká-ja. Egyikük sem kapott még csak jelölést sem az Oscarra; viszont 11-ből 8-at váltott szoborra Miloš Forman Amadeusa – valószínűleg azért, mert nem csak látni, hallani, érezni, szeretni lehet ma is ezt a remekművet, hanem mert ezen érzékelési módokat egymásba úsztatva is lehet élvezni az alkotást.

2010. március 05.

Berlinre hangolva – 60. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál és Talent Campus, február 11-21.

Interkulturális gyűjtőponttá sűrűsödött Európa lenyűgözően eklektikus és avantgárd fővárosa a 60. Berlinale napjaira. A több mint 25 helyszínen1 állandó a nyüzsgés és a hosszú sorok a 13 kategóriába szervezett filmvetítések előtt. Stop. A továbbiakban nem lesz szó sztár- és fesztiválszenzációkról, vörösszőnyeges pletykákról vagy híres épületekről. Bocsánat. Aki erre kíváncsi, kérem, ne olvasson tovább, és ne aggódjon: bőven van és lesz efféle olvasnivaló.

2010. február 24.

Bollywoodi RocknRolla – Vishal Bhardwaj: Kaminey / The Scoundrels

A masala alapvetően egy indiai fűszerkeverék, de Bollywoodban masalának nevezik a műfajokat előszeretettel, vígan, néha logikát mellőzően keverő filmeket. Bollywood olyan a filmművészetnek, mint a masala a.) az ételnek, b.) az ínyenceknek, c.) a cipőfűzőnek.

2010. február 16.