1976-ban született Gyergyószentmiklóson. Egyetemi fokozatait a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen és a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) szerezte. Jelenleg a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója.

2011-ben jelent meg Nyugtalanító írás/képek. A vizuális költészet intermedialitásáról című kötete. Intermedialitásról, kortárs irodalomról, kortárs magyar és román filmről írt tanulmányai magyar és angol nyelvű folyóiratokban (pl. Acta Universitatis Sapientiae: Film and Media Studies, Acta Universitatis Sapientiae: Philologica, Ekphrasis, Ex-Symposion, Iskolakultúra) és tanulmánykötetekben jelentek meg.

Sándor Katalin írásai
(1)

A filmező ember „változó pillantása” – Blos-Jáni Melinda: A családi filmezés genealógiája: erdélyi amatőr médiagyakorlatok a fotózástól az új mozgóképfajtákig

Hans Belting képantropológiai megközelítésében a fotográfia „az ember változó pillantása, amellyel a világra – olykor saját pillantására – tekint”. Blos-Jáni Melinda kötete a filmező ember „változó pillantását”, pontosabban a családi filmezés médiagyakorlatainak történeti változásait követi nyomon három családtörténetet és filmgyűjteményt vizsgálva.

2017. április 15.