Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett filmtörténet, filmelmélet – magyar nyelv és irodalom szakon. Szakterülete az egykori Jugoszlávia, valamint a mai délszláv utódállamok filmgyártása, filmművészete. Kutatási területe a bosnyák film. Fontosnak tartja, hogy a háborúk miatt a régió életből kiszakadt országok visszatérhessenek közénk. Ezáltal a közép-kelet-európai identitás is újra gazdagabbá válhat. Mindez fontos, mert szomszédok vagyunk, közösek kulturális kincseink. Ebben a folyamatban szeretne közreműködni.

He has graduated from Budapest (Eötvös Loránd University) in filmhistory, filmtheory and hungarian language and literature. He specialized in the filmproduction and film art of the former Yugoslavia and present-day south-slavic succession states. His field of research is the cinematography of Bosnia and Herzegovina. He attaches importance to returing estranged countries from the region. This also could enrich the middle-east-european identity. This is important because we are neighbours and we have common cultural treasures. He would like to contribute in this process.

Söjtöri Andor írásai
(16)

Hátsó udvar – Teona Strugar Mitevska: Jas sum od Titov Veles / Afrodita álma

Depressziós ipari környezet, megoldatlan gondokkal. Afrodita, Sapho és Slavica testvérek. A három nő drámája, ha különböző méreteket is ölt, azonos eredőjű. Anyjuk elhagyta őket, apjuk meghalt – mindez régen történt már, mégsem tudták mihez kezdjenek. Közben a történelem kereke fordult egyet, Macedónia is függetlenné vált, háború nélkül. A film mégsem helyzetjelentés.

2008. szeptember 10.

Halottkutatás – Milcho Manchevski: Senki / Árnyékok

A Balkán-mítosz újabb másolata helyett végre egy mítosz a Balkánról. Macedón film életről, halálról és a kettő közötti határterületről, amelyben fantázia és realitás egymást átjárva szól félelmeinkről, emberi értékeinkről, érzelmeinkről. Háborúk és törzsi gyűlölet után egy hipnotikus utazásba csöppenünk.

2008. szeptember 05.

„Európa egysége nem képzelhető el a Balkán értékei nélkül” – E-mail interjú a Gucha! forgalmazójával, Anjou Lafayette-tel

A tegnap megjelent filmkritika nyomán az alábbiakban a nemrég mozikba került Gucha! című film magyarországi forgalmazójával, Anjou Lafayette-tel készített e-mail interjúnkat olvashatják. Érdekes színfolt a hazai piacon, mivel a figyelmét kimondottan a délszláv kultúra felé fordítja, ami külön öröm, ha az egyre szűkülő forrásból származó kínálatra gondolunk.

2008. június 25.

Trombitaverseny – Dušan Milić: Gucha! / Guca!

Egy Balkánról érkező filmre általában akkor vagyunk kíváncsiak, ha az maradéktalanul eleget tesz a jól belénk nevelt sztereotípiáknak. Ha nincs háború, akkor is érdekes ez a túlmisztifikált rezervátum. Kéznél vannak a romák, a szinte már elmaradhatatlan fúvószenével és vadromantikával együtt. Félő azonban, hogy a lassan kötelező kurzussá váló egyveleg erejét veszti. A klisék ellenére mégis jó film a Gucha!

2008. június 24.

A zágrábi gyors – 17. Horvát Filmnapok (2008. 03. 25–30.)

A Dani hrvatskog filma-n a horvát mozgóképkultúra átfogó szeletét kínálták a szervezők. A nagyjátékfilmeket leszámítva (melyeket hagyományosan a Pulai Filmfesztivál alkalmával mutatnak be) minden műfaj képviseltette magát. Bárki benevezhette a filmjét, igaz, a szigorú előzsűrizés ezúttal sem maradt el.

2008. április 04.