1998-ban kezdett filmes témájú újságokban, illetve weboldalakon publikálni. Pécsen filozófia diplomát szereztem, majd 2001–2007 között doktori tanulmányokat folytatott Atlantában (Georgia State University). Doktori diplomájának megszerzése után Amerikában (Bucknell University) és Angliában (University College London) tanított. 

Főbb kutatási területei a mozgókép és a történelmi emlékezet, a filmstílus politikája és a rendszerváltás utáni kelet-európai film, valamint a stílusfejlődés és narráció kérdései köre csoportosulnak.

Jelenleg az ELTE filmtudományi tanszéként tanít filmelemzést, filmtörténetet (a tantárgy neve: A kelet-európai film 1989 után), valamint műfajtörténetet (a tantárgy neve: Család és ideológia: Melodráma az amerikai filmben)

Strausz László írásai
(2)

Gumicsont és autonómia

Sajnos az ELTE filmtanszékén nem készülnek pontos adatok végzős diákjaink elhelyezkedéséről. Ugyanakkor általános tapasztalatok alapján elmondható, hogy a szórakoztató- illetve a médiaipar, valamint az immár 25%-os adókedvezmény miatt Magyarországon forgató nagyszámú szervízprodukció hatására erős konjunktúrát mutató hazai filmes szakma felszívja nemcsak a végzett, de a még tanulmányaikat folytató diákjainkat is.

2015. május 04.

Újhullámtörténet – Gorácz Anikó: Forradalmárok – Az új évezred román filmművészete

A Forradalmárok azokat az olvasókat célozza meg, akik most ismerkednek a 2000 utáni román játékfilmmel. Mivel a szerző egy szerteágazó jelenséget kíván leírni, számos történeti és formai-stilisztikai kérdést megválaszolatlanul hagy, ám ezeket az elemzéseket nem bevezető munkáktól várja a szakmai közönség. Gorácz Anikó kötete hasznos ismeretterjesztő-elemző írás.

2010. november 17.