1988-ban születtem Budapesten. A Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségizem. Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem filmtörténet és filmelmélet szakos hallgatója vagyok.

Szabó Virág írásai
(4)

Menekülés Seholszigetre – Scott Hicks: The Boys are Back / Anyátlanok

A nehézségekkel való szembenézés elkerülésére mindannyian különböző stratégiákat dolgozunk ki. A fikció világa is ilyen menekülési utat jelent, de van, akinek nem elég, hogy ideiglenesen kiléphet a hétköznapokból és az alternatív valóságot saját életén belül hozza létre. Az Anyátlanok főhőse is hasonlóan jár el, ez pedig eleve kijelöli Scott Hicks filmjének erényeit és hibáit.

2010. május 20.

Halak a hálóban – Andrea Arnold: Fish Tank / Akvárium

Lehatárolt, mesterséges élettér, melynek lakói látványul szolgálnak számunkra – ezek az akvárium jellemzői ugyan, de akár a film médiumának is megfeleltethetőek. Andrea Arnold rendezőnő azonban ennél tovább megy: azonos című filmjében az akvárium nem csak önreflexív motívum, hanem olyan átfogó metafora, amely kihat a tartalomra és a formára is.

2010. március 15.

Tengerparti társas utazás – Ogigami Naoko: Megane / Rövidlátók

Ha valaki a jövőben olyan komplexumok építését tervezi, ahol a vendégek gyönyörű környezetben játszódó, lassú filmek segítségével relaxálhatnak és merenghetnek el az életükön, akkor feltétlenül vegye fel a listájára a Rövidlátók vetítését is. Ennek megvalósulásáig azonban marad a nyitott kérdés: vajon megelégedhetünk-e azzal, ha egy film csak az imént felsoroltakat teljesíti?

2009. október 13.

Óda Las Vegashoz – Todd Philips: The Hangover / Másnaposok

Aki eddig úgy gondolta, hogy örök barátságok, felejthetetlen élmények és az életünket megváltoztató felismerések csak Csodaországban születhetnek, az nagyot téved: elég Las Vegasba utaznunk – legalábbis Todd Phillips legújabb filmjének tanúsága szerint.

2009. július 07.