1975-ben született Kolozsváron. Itt járt általános és középiskolába, majd a Babeş-Bolyai Tudományegyetem filozófia szakára. Először az éppen induló Krónika országos napilapnak írt kritikákat.  A Filmtett megjelenése után elsősorban ide: kritikát, interjúkat, hosszabb tanulmányokat.
Jelenleg a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem doktorandusza.
Amikor nem filmtettezik, akkor filmet rendez. Vagy meséket ír gyerekeknek. Ha egyiket sem teszi, akkor végre a családjával foglakozik: feleségével, Jutival illetve a gyerekekkel: Barnival, Dorkával, Hannával.

Zágoni Balázs írásai
(81)

Netflix, te drága!

Az online videószolgáltató első tizenöt hónapja Romániában és Magyarországon. Mit kínál? Mennyiért? Megéri? Mi jön még?

2017. május 09.

A légikísértő – Légikatasztrófa-film a 9/11 előtt és után

Sokat változott 10 év alatt a világ. Az oroszok újabban nem barátkoznak az amerikaiakkal, az utóbbiak nem tartanak sajtótájékoztatót Moszkvában és tudják, hogy a terroristák az utasszállító gépeket kedvelik. Greengrass United 93-ja mondhatni visszahoz a földre a légiterrorizmus kérdésében. Petersen akció-thrillere és Greengrass doku-drámája a mérleg két serpenyőjében.

2008. szeptember 17.

Az Airport jelenség – A 70-es évek repülős katasztrófafilmjei

1962. május 22-én Thomas Doty elköveti a polgári repülés történetének első pokolgépes merényletét. Az ennek nyomán íródott Airport című regénnyel 1968-ban a reptéri regények népszerű műfaja születik meg. Az Airport mozival pedig új filmes műfaj jelenik meg a hetvenes évek hollywoodi egén: a klasszikus katasztrófafilm.

2008. július 29.

Talpig nehéz hűségben – Niels Arden Oplev: To verdener / Párhuzamos világok

Hitéletről, vallásos meggyőződésről nyilvánosan beszélni ma gyakran ciki. Azt mondják, magánügy. Szexről beszélni már egyáltalán nem ciki, ez közügy lett, a hálószobákból kipárolgott mindenhova, az internettől a színes kerámia bögrécskékig. A kettőről együtt tartalmasan és kiegyensúlyozottan beszélni pedig nem kis vállalkozás.

2008. június 07.

Anna örök – Simon Staho: Daisy Diamond

Ez a film 18 éven aluliaknak egyáltalán nem ajánlott. Azután nem ajánlott olyan 18 éven felülieknek sem, akik nem bírják nézni a perverziót, a szellemi és fizikai kegyetlenséget, s nem utolsó sorban hallgatni a gyermeksírást. De nem ajánlott olyanoknak sem, akik meg akarják őrizni az illúzióikat a férfiakról, a nőkről, az anyaságról, a színházról vagy a nagybetűs (film)művészetről.

2008. június 01.

A nevetséges Mr. Codytól az Aviátorig

A filmipar megelőzte a repülőipart. Az előny a századelőn még csak néhány esztendő, aztán a mozi „elhúz” a repülés mellett, hiszen legalább 70 évre volt szükség ahhoz, hogy ez utóbbi is a széles tömegek számára elérhető legyen. Ez idő alatt született valaki, aki ugyanolyan megszállott módon akart nagyon jó filmet csinálni, mint nagyon jó repülőt építeni. Ő Howard Hughes.

2008. március 27.

Földön, filmen, levegőben

A repülés mindenkié – hirdeti egy közismert fapados légitársaság szlogenje. Ez így igaz, a kérdés csak az, hogy ki mit ért ezalatt? Azt, hogy hitelkártyájával fizet egy fapados légitársaság honlapján, kitaxizik a reptérre, és hamarosan úticéljánál terem? Vagy azt, hogy át akar élni valamit a repülés – a szó szoros és átvitt értelmében is – felemelő és félelmetes voltából?

2008. március 13.

Én uralkodom, felség! – Nae Caranfil: Restul e tăcere / A többi néma csend

A hangsúly nem az „én”-en van, hanem az „uralkodáson” (de erre még visszatérünk). Nae Caranfil közel húsz éve készül erre a filmre, nagyjából azóta amióta elolvasta apja, a filmtörténész Tudor Caranfil În căutarea filmului pierdut (Az elveszett film keresése) című könyvét. Azóta akar filmet forgatni az 1910-es évek Bukarestjéről, a román mozi első éveiről, az első hazai történelmi szuperprodukció, vagyis az Independenţa Romăniei (Románia függetlensége) születésének körülményeiről.

2008. március 13.

Óvodások fesztiválja – Berlinale Generation, 31. kiadás

Nyújtsa fel a kezét az, aki már volt gyermekfilm fesztiválon! Ilyen kevesen? Akkor elmesélem, hogy az milyen. Először is kell hozzá pár nagyon jó gyerekfilm, a rendezői, egy kis logisztika, egy nagy mozi és ezer gyerek. A többi megy magától.

2008. február 18.