Tiszta szívvel: nézd meg Magyarország Oscar-nevezettjét Erdélyben!

A Filmtett Egyesület idén először vág bele a hagyományos értelemben vett filmforgalmazásba. A kaland nem idegen számunkra: egyik legfontosabb célkitűzésünk mindig is az volt, hogy színvonalas és sikeres magyar filmeket juttassunk el az erdélyi (magyar) közönséghez. Ezért szerveztük meg idén már 16. alkalommal a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlét 12 városban, és bár a fesztiválnak megvannak az időbeli korlátai, mi azt szeretnénk, hogy egy évben ne csak egyszer lehessen jó magyar filmet nézni Erdélyben. Ahányszor bemutatnak egy igényes, népszerű magyar filmet a magyarországi mozikban, szeretnénk azt megnézni és megmutatni az itthoniakban is. Hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk ezen ideálhoz, idén – fesztiválon kívül – elhozzuk Erdélybe Till Attila népszerű filmjét, a Tiszta szívvel-t.

Hol és mikor lehet megnézni?

A film díszbemutatója Kolozsváron lesz, december 2-án, 20 órai kezdettel. A vetítésen és az azt követő közönségtalálkozón részt vesz a film egyik főszereplője, Thuróczy Szabolcs.

A romániai vetítések helyszínei és időpontjai:

 • Beszterce, Dacia mozi – dec. 2., 16:00; dec. 3., 14:00; dec. 5., 15:45
 • Brassó, One mozi (3-as terem) – dec. 2–8., 16:00
 • Bukarest, Elvire Popesco mozi – dec. 13-ától
 • Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház – dec. 12., 19:00
 • Kolozsvár, Florin Piersic / Republica mozi – dec. 2–4., 17:00
 • Kolozsvár, Győzelem / Victoria mozi – dec. 2., 20:00; dec. 4., 15:00; dec. 5., 17:30; dec. 6., 15:30; dec. 7., 17:30
 • Konstanca, Cityplex Tomis: dec. 2–8., 21:20
 • Kovászna, Városi Művelődési Ház – dec. 2., 19:00; dec. 7., 18:00
 • Marosvásárhely, Művész mozi – dec. 2–7., 18:00
 • Szatmárnémeti, Ankora mozi: dec. 2., 18:40; dec. 3–4., 16:40; dec. 6., 21:40; dec. 8., 21:10
 • Székelyudvarhely, Stúdió mozi – dec. 2., 20:00
 • Temesvár, Timiș mozi – dec. 2–8., 15:00

Miért éppen a Tiszta szívvel?

Mert az elmúlt tíz évben mindössze tíz magyar film került moziforgalmazásba Erdélyben, ráadásul ezek jelentős része koprodukció volt. S mert végre itt egy izgalmas, érdekes magyar akció-vígjáték, sok humorral, remek színészi alakításokkal – akár amatőr, akár profi szereplőkről van szó –, pattogó párbeszédekkel, meglepő cselekményfordulatokkal – egyszóval minden egyben van ahhoz, hogy 101 percen keresztül remekül szórakozzunk a barátainkkal. A párunkkal. A szüleinkkel. (A korhatár azért 15 év, a kisebbeknek szervezzünk más programot.)

„A premisszája alapján a Tiszta szívvel lehetne otromba viccelődés is vagy társadalmi célú hirdetés némi lövöldözéssel. Esetleg azokhoz hasonló nyomorpornó, amik elkergették az embereket a magyar filmek környékéről. Ehelyett végtelenül szórakoztató emberi történet, ami közben úgy vicces, hogy nem kell nevetés közben rosszul éreznünk magunkat, és aminek ha a magyar közönség esélyt szavaz, kedvet kaphat hogy még több magyar filmre adjon ki pénzt a jövőben.” Teljes kritikánk itt.

A Tiszta szívvel számos nemzetközi fesztiválon szerepelt, imádta a közönség és a szakma egyaránt, de még a szigorú kritikusok is szerették. Nem véletlenül került versenybe Európa egyik legpatinásabb fesztiválján, Karlovy Varyban, gyűjtött össze mostanig 7 nemzetközi díjat, és nem véletlenül nevezte idén Magyarország a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjárt folyó versenybe.

A film a francia, görög, török, lengyel, cseh, szlovák, exjugoszláv és ázsiai régiót követően az Egyesült Államokban is moziforgalmazásba kerül.