Kedvenc kopasz színészeink

#11

Ránézésre Vin Diesel a táplálkozási láncban valahol a főemlősök és a pityóka között foglal helyet, de ha hihetünk a rajongóinak, akkor nagyon jó arc.

#10

Dillemában voltunk, hogy ne Bruce Willis kerüljön-e be a listába helyette, de Jason Statham végül következetességével győzött: dájhárdos amerikai kollegájával ellentétben ő mindig is kopasz(odó) volt, már az első Guy Ritchie-filmben, a Füstölgő puskacsőben is. Sajnos, szerepeiben is annyira következetes, hogy már rég unjuk.

#9

Danny DeVito halmozottan hátrányos a színész-szakszervezetben: nemcsak kopasz, hanem alacsony is. Mi az, hogy alacsony: apró! Ennek ellenére hatalmas komikussá nőtte ki magát, s produceri munkásságáért is szeretjük: Forman, Tarantino, Soderbergh és mások filmjeinek világra jövetelében is segített. És sosem viselt parókát!

#8

Mindig zavarban voltunk, hogy akkor most Telly Savalas játssza Kojakot vagy Kojak játssza Telly Savalast? Kevesen tudják, hogy a szerepével összenőtt detektív középső neve Arisztotelész volt (görög bevándorlók sarja), de ha nem is írt filozófiai alapműveket, mindenesetre márkanévvé tette a kopaszságot, s tapsot neki érte.

#7

Yul Brynner sok ellentmondásos információt szórt szét származásáról, s a hidegháborús hangulatot ismerve nem is csoda: mert valójában orosz volt. A szerepei viszont tényleg egzotikusak voltak: sziámi királytól kezdve fáraón keresztül Tarasz Bulbáig mindent játszott – mindvégig csillogóra borotvált fejjel.

#6

Ben Kingsley nem egy szép ember, még kopaszon se, de hajjal biztosan nem castingolták volna be Gandhi szerepére. Fölényesen tornyusuló homloka azóta is cipeli még a gyengébb szerepeit is.

#5

Bernard Blier, a szintén kopasz Bertrand Blier rendező apukája joviális hajtalanságával hamar a felszarvazott férj archetípusává vált a francia filmgyártásban, s haláláig a legfoglalkoztatottabb európai karakterszínészek egyike volt.

#4

Louis de Funèst, mindenki kedvenc Lüidefünéjét, a (talán) legnagyobb francia röhögtetőt senkinek sem kell bemutatni. A kopaszodás bugjából komikus feature-t tudott kovácsolni, le a csendőrkalappal előtte.

#3

És akkor jön John Malkovich, és bebizonyítja, hogy nemcsak komikus és egzotikus szerepekre jó a szeplőtlen fogantatású homlok: aberrált, neurotikus, homokos, tépelődő, intelligens figurák tömkelegét szabadította már a világra.

#2

Az utánozhatatlan Michel Piccoli, az európai művészfilm poszt-újhullámos aranykorszakának díszhímje mindig büszkén hordozta maradék haját, megkönnyítve a többnyire tépelődő értelmiségi figurákkal való azonosulást, de még Buffallo Billként sem vallott szégyent.

#1

Az egyértelmű győztes Patrick Stewart, ez a klasszikus műveltségű és képzésű színész, a Royal Shakespeare kompánia tagja, mindenki Picard kapitánya (és később Xavierje), aki stílust csinált elegánsan előtérbe toluló bőrfejével. Hűvös, megfontolt vezéregyénisége óta mindegyik hajjal ellátott Star Trek-kapitány olcsó nejlonutánzatnak tűnik.