Zenészek vásznon (életrajzi filmek)

Az éppen most debütáló, Amy Winehouse életét dokumentáló film kapcsán szedtük össze kedvenc zenészes filmjeinket. Kezdjük előbb az igazi zenészek életrajzi filmjeivel, majd számba vesszük a fiktív rockereket is, majd jöhetnek a zenés doksik.

#10

Clint Eastwood: Bird - Charlie Parker élete (1988)

Forest Whitaker játssza a virtuóz szaxofonjátékost, Charlie Bird Parkert. Az ő élete is szomorú volt, mint szinte az összes sztáré: zene, drog, nők. S amikor megérkezett a rock'n'roll, bebopja végképp háttérbe szorult, elkezdett kikopni az emlékezetből... Whitaker egyébként megkapta az azévi Cannes-i filmfesztivál legjobb színészének járó díjat. Kedvenc dalunk a filmből.

#9

Floria Sigismondi: The Runaways / A rocker csajok (2010)

Ha azt mondom, hogy The Runaways, akkor nem sok embernek jut eszébe bármi is. Ha azt mondom, hogy I Love Rock n' Roll, akkor viszont talán elég sok embernek ugrik be Joan Jett neve és az említett dal refrénje. Na, róla, Cherie Currie-ról és az ők csajbandájáról szól ez a film. Jettet Kristen Stewart, Cherie-t Dakota Fanning alakítja ebben a nem túl érdekes, de legalább valamennyire informatív filmben. Kedvenc dalunk a filmből.

#8

Jim McBride: Great Balls of Fire / A rock 'n' roll ördöge (1989), valamint

John Carpenter: Elvis (1979)

Két nem túl jól sikerült film két legendás rock'n'roll-zenészről. Az Elvisben Kurt Russell alakítja a címszerepet, és eredetileg tévéfilmnek készült (kedvenc dalunk a filmből), a másikban pedig Dennis Quaid bújik Jerry Lee Lewis bőrébe (kedvenc dalunk a filmből). Azért raktuk egy csokorba őket, mert a két figurának elég sok köze volt egymáshoz, pl Lewis egy adott ponton elindul Memphisbe, hogy letaszítsa a trónról a Királyt...

#7

Olivier Dahan: La Môme / Piaf / La vie en rose (2007)

Marillon Cotillard alakítja a francia nemzet csalogányát, Édith Piafot. A gyerekkortól halálig tartó dramaturgiájú film rettentő nagy siker lett, egy női főszereplői Oscart beleértve, úgyhogy tényleg nem volt amit megbánjanak. Kedvenc dalunk a filmből.

#6

Oliver Stone: The Doors (1991)

Jim Morrisont és a Doorst nem kell bemutatni senkinek, ha pedig mégis be kéne, akkor akár ezzel a filmmel is el lehet kezdeni. Abból a korból származik, amikor nem készült minden hétvégére egy zenész-életrajz. Főleg a Val Kilmer alakította Morrisonnal foglalkozik, és bizony tele van Stone kitalációival is. Ray Manzarek billentyűs meg is vádolta a rendezőt és a filmet, hogy rossz képet fest Morrisonról, a költőről. Kedvenc dalunk a filmből.

#5

Anton Corbijn: Control (2007)

A fotósként és videoklip-rendezőként indult Corbijn első nagyjátékfilmje ez a Johy Divisionről, és főleg annak tragikus sorsú frontemberéről, a 23 évesen öngyilkos Ian Curtisről. A témát nem ismerhette volna jobban: végigdokumentálta a zenekart fényképészként. Az életben maradt zenészek egyébként imádták a filmet, noha elismerték, hogy nem feltétlenül fedi az igazságot. De hát az igazság unalmas, ahogy épp egyikük, Stephen Morris dobos mondta. Kedvenc dalunk/táncunk a filmből.

#4

James Mangold: Walk the Line / A nyughatatlan (2005)

A country fenegyereke, Johnny Cash 2003-ban hunyt el, két évre rá meg el is készült az életrajzi filmje. Casht Joaquin Phoenix alakítja, és természetesen a folsomi börtönnel kezdődik a film. A díjakat viszont szinte mind a feleséget alakító Reese Witherspoon kapta a filmért. Kedvenc dalunk a filmből.

#3

Taylor Hackford: Ray (2004)

Jamie Foxx teljesen megérdemelten kapott Oscart ezért a Ray Charles életének főleg korai szakaszát bemutató filmért. A zenész vaksága nem kifogás, hogy beleessen a megszokott zenészes klisékbe: csajozás, drogozás. A szép az, hogy hogy vergődik ki ezekből. Kedvenc dalunk a filmből.

#2

Sam Taylor-Johnson: Nowhere Boy / A sehol-fiú (2009)

Aaron Taylor-Johnson, az azóta a Szürke ötven árnyalata rendezőjeként „elhíresült" Sam Taylor-Johnson férje (épp ezen a forgatáson jöttek össze) alakítja John Lennont fiatalkorában, még mielőtt összejöttek volna Paul McCartney-vel, hogy megalakítsák a Beatlest. Öt évet ölel át a sztori, és arról szól, hogyan nevelte fel a nagynénje a későbbi ikont. Kedvenc dalunk a filmből.

 

#1

Todd Haynes: I'm Not There - Bob Dylan életei (2007)

A magyar cím kissé lelövi a poént, de sebaj. Egy nagyon-nagyon nem szabványos „életrajzi” film ez a folk és a rock'n'roll nagy amerikai trubadúrjáról, Bob Dylanről. A megunt felcseperedés-nehézségek-siker-bukás szintagmát Haynes különböző műfaji és egyéb kísérletekkel dobja fel, nem annyira Dylan életére, mint inkább elképzelhető alteregóira és perszónáira koncentrál. Kötelező! Kedvenc dalunk a filmből.