Zenészek vásznon (dokumentumfilmek)

Nemrég vettük számba kedvenc zenészes filmjeinket az Amy Winehouse-film kapcsán, két kategóriában is: életrajzi, illetve fiktív előadókról készült alkotásokról nosztalgiáztunk. Most viszont itt vannak a legjobb zenés dokumentum/koncertfilmek, tessék feltekerni az erősítőt.

#10

Malik Bendjelloul: Searching for Sugar Man / Rodriguez nyomában, 2012

Nem, nem Robert Rodriguezt keresik a filmben, hanem egy nagyon érdekes zenészt, aki otthon, Amerikában soha nem futott be, Dél-Afrikában viszont egy generáció meghatározó hangja volt a hetvenes évek elején. Két filmes rajongója a nyomába eredt, hogy keressék fel Sugar Mant, azaz Sixto Rodriguezt. Kedvenc dalunk a filmből.

#9

Antal Nimród: Metallica: Through the Never, 2013

Egy nagyon friss alkotás egy magyar rendezőtől, egy eléggé hibrid műfajban: koncert-thriller. A zenekari felvételek egy fiatal futár ámokfutásával vannak összevágva. Ki is lóg ebből a listából kissé. Kritikánk a filmről.

#8

Michael Wadleigh: Woodstock, 1970

Emlékszünk még Az Omega emberre 1971-ből? Charlton Heston ezt a filmet nézi a moziban. Talán ez okozta a kataklizmát is, ami miatt Heston volt az utolsó ember a Földön... legendás film a legendás fesztiválról.

#7

Martin Scorsese: The Last Waltz / Az utolsó valcer, 1978

Bob Dylan, Neil Young, Neil Diamond, Eric Clapton, Ringo Starr, Muddy Waters, és még ki tudja hányan... valamint Martin Scorsese. Ők csak a meghívottak, az igazi sztár a Band, akiknek ez volt a búcsúkoncertjük. Minden koncertfilm anyja.

#6

Davis Guggenheim: It Might Get Loud, 2008

Ez egy eléggé rendhagyó dokumentumfilm, ugyanis nem egy énekes vagy egy zenekar koncertjére vagy történetére fókuszál, hanem három különbözőére: Edge (U2), Jimmy Page (Led Zeppelin) és Jack White (The White Stripes) gitártechnikáját és stílusát mutatja be, emléket állítva annak, ami a rockzenét azzá tette ami: a gitárnak. Itt a teljes dokfilm.

#5

Jonathan Demme: Neil Young: Heart of Gold, 2006, valamint

Jim Jarmusch: Year Of The Horse / A ló éve - Neil Young és a Crazy Horse élőben 1997

Neil Youngról több doksi is készült, ő maga is rendezett párat, ez a kettő mégis érdekesebb, már csak a rendezők miatt is. A kultikus kanadai bárd két későbbi korszakát eleveníti fel a két film, a Demme-é inkább a „szóló”-projekt koncertje, míg a Jarmusch super8-ra filmezett filmje inkább a Crazy Horse zenekaré. Utóbbiban is a legizgalmasabbak a random módra bevágott archív felvételek.

#4

Julien Temple: Joe Strummer: The Future Is Unwritten / Joe Strummer - A jövő nincs megírva, 2007

Ez igazából egy emlékfilm az akkor már öt éve (2002-ben) elhunyt zenészről, akit sokan a punk-szcénával kötnek össze, pedig munkássága jóval többről szólt és sokkal többrétegű volt. Szerepelt például filmekben is, és filmzenét készített. Temple-nek egyébként nem ez volt az egyetlen zenés doksija, készített egyet például a legendás Glastonbury fesztiválról is.

#3

Peter Bogdanovich: Tom Petty and the Heartbreakers: Runnin' Down a Dream, 2007

Bogdanovich hatalmas, négyórás dokumentumfilmet készített a már akkor legendává érett Heartbreakersről és frontemberéről, Tom Pettyről. A beszélőfejes visszaemlékezéseket vintage felvételek és koncertjelenetek tarkítják, a 239 percből egy sem unalmas. Például ez sem.

#2

Albert Maysles, David Maysles, Charlotte Zwerin: Gimme Shelter, 1970

A Rolling Stones 1969-es turnéját dokumentáló koncertfilm ez, ami a botrányba és káoszba fulladt, híres-hírhedt Altamont Free Concertben kulminálódott, és egyben a békés és boldog hippikorszak végét jelentette. A filmet készítő Maysles fivérek a hatvanas évek reakciós Direct Cinema mozgalmának tagjai voltak. Kedvenc dalunk a filmből. (Átverés, ez itt egy link a teljes filmre.)

 

#1

Jonathan Demme: Stop Making Sense, 1984

Ritka, hogy egy komplett zenekar (forgatókönyv)írói kreditet kapjon a filmben és az imdb-n is, ebben a rendhagyó Talking Heads-koncertfilmben ez is megtörténik. Kedvenc dalunk a filmből.