Kedvenc igazi gengsztereink filmen

A Legenda és a Fekete mise (Black Mass) kapcsán összeszedtük kedvenc gengszterfilmjeinket, amelyek igazi bűnözők életrajzából készültek.

2019-es update: szinte kötelességüknek éreztük az új, mondhatni karrierösszegző Scorsese-film címszerepét is beszúrni ebbe a pár éves toplistába.

#11

Bumpy Johnson, Dutch Schultz, Lucky Luciano – Bill Duke: Gengszter / Hoodlum, 1997

A harmincas évek Harlemjében járunk, ahol nagy biznisz az illegális lottó. Az „iparág” ellenőrzése felett két rivális banda csap össze, a fehéreket Dutch Schultz (Tim Roth) vezeti, a feketéket pedig Bumpy Johnson (Laurence Fishburne). És persze mindenki örömére közbelép az olasz maffia is, Lucky Luciano (Andy Garcia) vezetésével...

#10

John Dillinger – John Milius: Dillinger, 1973

Nem kaphattak volna jobb színészt a sztárságot csuklóból visszautasító, nagyszerű Warren Oatesnál a negyven évvel a film előtt garázdálkodó gengszterlegenda megformálására, és nem lehetett volna jobb rendezője az érának, mint a fegyver- és erőszakbolond John Milius. A nihilizmus apotheózisa.

#9

Joseph Valachi – Terence Young: Cosa Nostra - A Valachi-ügy / The Valachi Papers, 1972

A Charles Bronson által alakított Valachi 1963-ban „állt át", azaz kezdett köpni az olasz bűnszervezetekről a nyomozóknak, őáltala lett ismert a Cosa Nostra kifejezés, az ő tanúskodása fordított egy hatalmasat az egész zsaru-maffia játékon, onnantól kezdve a nagyközönséget is beavatták a olasz família működésének csínjába-bínjába. Maga a film a Keresztapa riválisa lett volna a kasszáknál, sikertelenül.

#8

Enoch Nucky Thompson, Lucky Luciano, Arnold Rothstein és sokan mások – Terence Winter: Gengszterkorzó / Boardwalk Empire, 2010-2014

Valóságos gengszterparádé az Atlantic Cityben játszódó HBO-tévésorozat (mely csatorna egyébként is híres a nagyszerű bűnközpontú műsorairól), de a szesztilalom alatt játszódó cselekményt a városi kincstárnok és alvilági főnök, Nucky Thompson uralja Steve Buscemi nagyszerű megformálásában. Őt veszi körül a kor mindenféle válogatott gengszterfőnöke a keleti partról, az olasz, zsidó és orosz bűnszövetkezetekből.

#7

Jacques Mesrine – Jean-Francois Richet: Halálos közellenség 1. és 2. (L'instinct de mort és L'ennemi public n°1), 2008

Nem csak azért szerepel a Vincent Cassel által alakított Mesrine a listán, hogy a sok hollywoodi mellé végre egy európai gengszter is kerüljön, hanem mert tényleg megérdemli. Főleg, hogy a százarcú férfinak hívták az erőszakos bűnözőt a maga korában, ami mintha pont egy színész CV-jének az első sora lenne.

#6

Bill the Butcher – Martin Scorsese: New York bandái / Gangs of New York, 2002

Daniel Day-Lewis korunk egyik legzseniálisabb férfiszínésze, ezzel nem nagyon lehet vitázni. Egy olyan szerepet kelt életre, ami még nem a vakuk és a média kereszttüzében jött létre, mint a többi, „modern" gengszter a listán, hanem valahol New York történelmének ködébe vész. Egyszerre visszataszítóan állati és magával ragadó, amit a kackiás bajusz csak még jobban kiemel.

#5

Al Capone – Brian De Palma: Aki legyőzte Al Caponét / Untouchables, 1987

A nagy Robert De Niro a nagy Al Capone szerepében. Egyébként őt megpróbálta megformálni egy tonnányi más színész is (Johnny Depp kb. belebukott a Michael Mann-féle Public Enemy/Közellenségben), de talán az olasz által játszott olasz marad az örök kedvencünk.

#4

Henry Hill – Martin Scorsese: Nagymenők / Goodfellas, 1990

Scorsese előszerettel nyúlt valós gengszterekhez, s talán ez a rendező és a műfaj legjobbja is egyszerre. Ray Liotta mindenképp meggyőző az átlagnál jóval árnyaltabban ábrázolt Henry Hill szerepében. „Amióta csak az eszemet tudom, gengszter akartam lenni.” - nyitja a filmet.

#3

Benjamin 'Lefty' Ruggiero – Mike Newell: Fedőneve: Donnie Brasco, 1997

Al Pacino számára már nem nagy kihívás gengszterfőnököt játszani, ezért is érdekesebb ez a szerep, ahol egy másodvonalbéli, nem is annyira sikeres maffiózót kellett alakítania, aki a Bonanno família ügyeletes gyilkosa volt, több mint harminc tetemmel a háta mögött. Az ő életét kavarja fel a Donnie Brasco fedőnéven beépülő FBI-tégla Johnny Depp alakításában.

#2

Frank Lucas – Ridley Scott: Amerikai gengszter / American Gangster, 2007

Lucas a hatvanas-hetvenes évek Harlemjének heroinbárója volt, egy egyszerre nyájas és könyörtelen figura, akit Denzel Washington keltett életre zseniálisan. Életének hiányzó aspektusait Steve Zaillian forgatókönyvíró fiktív elemekkel egészítette ki, de ez a film előnyére válik.

#1

Frank Sheeran - Martin Scorsese: The Irishman / Az ír, 2019

„Charles Brandt könyve Frank Sheeran bérgyilkos köré épül, aki háborús veteránból az olasz maffia emberévé, majd szakszervezeti vezetővé avanzsált. A Franket alakító Robert De Niróval nem karrierje elején járó fiatalként találkozunk: szavai alatt érezzük összes eddig Scorsese-karakterét az Aljas utcák Johnny Boy-ától egészen a Casino Ace Rothsteinjéig, szinte megható, ahogy filmjeiből saját életének íve is kirajzolódik.”