007 tévhit

Azt hiszed, ismered James Bondot? Lehet, hogy a statisztikák meglepnek! Ki a leghalálosabb színész? Melyik Bond utazott a legtöbbet? Kik kapták a legfiatalabb vagy a legidősebb partnernőket, esetleg az ivást vagy a hölgyeket szerették jobban…?

#7

A legtöbb és a legkevesebb holttest

Kalandjai során James Bond különböző méretű problémákkal találta magát szemben, kezdve a magánbosszútól a harmadik világháború megakadályozásáig. A legvéresebb küldetése természetesen az utóbbi kategóriába tartozik: a Csak kétszer élsz (You Only Live Twice) végén 196 holttest marad a porban, ebből Bond 21-gyel végzett. Az áldozatok száma további meglepetéseket tartogat: Timothy Dalton két filmje közül a második, A magányos ügynök (Licence to Kill) maradt meg a legvéresebbnek a rajongók emlékezetében, pedig a Halálos rémületben (The Living Daylights) során majdnem kétszer annyi holttest marad hátra (42 kontra 23), ráadásul Bond is több emberrel végez (13 kontra 10). Ezzel szemben a legkevesebb áldozattal járó kaland Az aranypisztolyos férfi (The Man With The Golden Gun), ráadásul a hat áldozatból csak egyetlen köthető Bond nevéhez: a címszereplő főgonosz Francisco Scaramanga.

#6

A legkegyetlenebb Bond

Vajon melyik Bond végzett a legtöbb ellenféllel? Habár Daniel Craig hivatalosan az új kemény és kegyetlen Bond, gyilkosságok tekintetében Pierce Brosnan vezeti a top listát, filmenként átlag 34 gyilkossággal (Craig átlaga az új filmmel együtt sem mozdulhat nagyon 15 fölé). Másik érdekesség, hogy A világ nem elég (The World Is Not Enough) kivételével Brosnan mindig több emberrel végzett, mint ellenfelei – ez rajta kívül csak Roger Moore-nak sikerült az Élni és halni hagyni (Live and Let Die) során, ahol ő nyolc emberrel végzett, míg ellenfelei csak öttel. Abszolútértékben természetesen az egy filmmel rendelkező George Lazenby áll, aki csupán öt embert likvidált az amúgy saját korában rekordhosszúságúnak számító Őfelsége titkosszolgálatában (Her Majesty's Secret Service) során.

#5

Martini vs. lányok

Vajon mit szeret jobban James Bond, a felrázott, de nem kever vodka-martiniket, vagy a lányokat? A színészek átlagos bontásában szinte mindenki több partnernőt szerzett, mint ahány martinit töltött volna magának – legyen szó a legtöbb filmben szereplő Bondról (Roger Moore: 19 hódítás vs. 2 martini) vagy a legrövidebb életűről (George Lazenby: 3 hódítás vs. 1 martini). Az egyetlen kivétel Daniel Craig, aki arányaiban és abszolút értékben is a legtöbb vodka-martinit fogyasztotta eddig – összesen tízet, és ez a szám biztos nő még. A sorozatban egyébként Bond nem feltétlenül martiniból fogyasztja a legtöbbet – másik kedvence a Bollinger pezsgő, ami főleg a Connery- és Moore-filmekben bukkan fel, többek között Karl Stromberg mentőcsónakjába is ezt pakolták A kém, aki szeretett engem (The Spy Who Loved Me) végén.

#4

A halott lány és a lány, aki férfi volt

A Bond-lányok kapcsán néha a legvadabb pletykák merülnek fel, olyanok melyek az internet világában nem valószínű, hogy túlélnének 24 órát. A Goldfinger premierje környékén terjedt el a hír, hogy a bearanyozott lányt játszó színésznő meghalt, miután azonban Shirley Eaton rendre megjelent a premiereken, a legenda úgy módosult, hogy egy modell halt meg a forgatáson – de természetesen ez sem igaz. A Szigorúan bizalmas (For Your Eyes Only) során röppent fel egy másik pletyka, mely szerint a film egyik Bond-lány eredetileg férfinek született és csupán nemátalakító műtét után lett Bond-lány. A színes publicitásnak szánt sztori végül Carol Bouquet színésznőn csapódott le, hiszen ő volt az aktuális epizód fő nőalakja, a hír azonban eredetileg egy nagyon tág értelemben vett Bond-lányra vonatkozott. A kérdéses színésznőt Tulának hívják és pár másodperc erejéig bukkan fel Hector Gonzalez bérgyilkos medencés buliján.

#3

A legnagyobb korkülönbség

Hagyomány, hogy James Bond mindig a képernyőn felbukkanó legfiatalabb és legszebb lányokat szerzi meg, még akkor is, amikor kora alapján már esélye sem lenne erre. A leglátványosabb korkülönbség kétségtelenül a Halálvágta (A View To A Kill), ahol az 58 éves Roger Moore a 30 éves Tanya Roberts fejét csavarta el, tehát 28 év korkülönbség volt kettejük között. Mégsem ez a legnagyobb korkülönbség – négy évvel korábban az 54 éves Moore a 24 éves Carole Bouquet oldalán kereken 30 évvel volt idősebb partnernőjénél…De persze az sem feltétlenül igaz, hogy Bond mindig fiatalabb nőkkel kezd viszonyba. Az Őfelsége titkosszolgálatában / On Her Majesty's Secret Service esetében George Lazenby és Diana Rigg közel egykorú volt, Honor Blackman pedig pár évvel idősebb volt Sean Connerynél. Idén a SPECTRE ismét döntöget pár tabut, Monica Bellucci ugyanis közel négy évvel idősebb Daniel Craignél.

#2

A hidegháborús hős

James Bond a hidegháború maradéka, aki csak itt ragadt a jelenben, mint egy dinoszaurusz – ilyen gondolatokat fogalmaz meg a női M első, Aranyszembeli (Goldeneye) szerepében… De vajon igaza van-e? Az 1989 előtti filmekben James Bond gyakorlatilag sosem küzdött meg a szovjetekkel, fő ellenfele előbb a SPECTRE volt, majd különböző milliomosok (Scaramangától Draxig), ezután pedig ugyan kapott néhány orosz ellenfelet (Orlov és Koszkov tábornok), ők a fő csapásirányhoz képest mindig renegát árulók voltak. Bond igazi posztszocialista ellenfelei csak a Brosnan-korban érkeztek meg, legyen szó az orosz alvilág képviselőjéről (Aranyszem), egy kínai tábornokról (A holnap markában / Tomorrow Never Die), olajoligarchákról (A világ nem elég / The World Is Not Enough) vagy az egyetlen keményvonalas ellenfeléről, Moon ezredesről (Halj meg máskor! / Die Another Day).

#1

Bond, a világutazó

A Bond-filmek egyik alapkövetelménye, hogy a 007-es ügynök több országban, lehetőleg több kontinensen fordul meg egy film alatt, ez azonban nem volt mindig így. Fleming regényeiben Bond általában csak egyetlen helyszínen tevékenykedett, ez alól csak a csempészet témájú írások (Élni és halni hagyni / Live and Let Die, Gyémántok az örökkévalóságnak / Diamonds Are Forever, Goldfinger) képeztek kivételt. Bond általában a korai filmekben is csak egyetlen földrajzi egységet keresett fel (itt ismét a csempész sztorik jelentettek kivételt) – a kontinenseken átívelő ugrálás csak A kém, aki szeretett engem / The Spy Who Loved Me óta divat a Mi6 környékén.