Kis tarzanológia kezdőknek

Sok év után először új Tarzanunk lesz Alexander Skarsgård személyében, ezzel egy valaha hatalmas népszerűségnek örvendő, már-már szinte saját szubzsánerrel rendelkező karaktert támasztanak fel, akit általában úszók vagy más sportolók alakítottak. Fussunk végig az Edgar Rice Burroughs által kitalált figura történelmén ezzel a közel sem teljes listával, miközben tüdőből jövő kiáltásunktól visszhangzik az iroda.

#11

Elmo Lincoln

Utolsó Tarzan-szerepe: The Adventures of Tarzan, 1921

Ennyiszer bújt Tarzanbőrbe: 3 (1918-1921)

Ennyire azonosítjuk Tarzant vele, illetve őt Tarzannal: az első Tarzanként (Tarzan of the Apes / Tarzan, a majomember, 1918) mindenképp az egyik legfontosabb, noha a vele készült három film még mind néma volt, úgyhogy csak csendben kiabáljunk.

#10

Frank Merrill

Utolsó Tarzan-szerepe: Tarzan the Tiger, 1929

Ennyiszer bújt Tarzanbőrbe: 2 (1928-1929)

Ennyire azonosítjuk Tarzant vele, illetve őt Tarzannal: ő volt az ötödik Tarzan, és azért fontos, mert noha az említett filmet némán vették fel, utólag hangot is forgattak hozzá, így ő lehetett az első, aki Tarzanként csatakiáltott.

#9

Johnny Weissmüller

Utolsó Tarzan-szerepe: Tarzan and the Mermaids / Tarzan és a sellők, 1948

Ennyiszer bújt Tarzanbőrbe: 12 (1932-1948)

Ennyire azonosítjuk Tarzant vele, illetve őt Tarzannal: nagyon, és leginkább. Ő az igazi Tarzan, legtöbbünknek ő jelenti a karaktert. Ő is úszó volt, és külön büszkeség, hogy Temesvár mellett született Johann Peter Weißmüllerként. A jellegzetes kiáltást is neki köszönhetjük.

#8

Buster Crabbe

Utolsó Tarzan-szerepe: Tarzan the Fearless / Tarzan a rettenthetetlen, 1933

Ennyiszer bújt Tarzanbőrbe: 1

Ennyire azonosítjuk Tarzant vele, illetve őt Tarzannal: annyira nem. Ő is úszó volt, Tarzannal lett színész, de később eéjátszotta még Flash Gordont és Buck Rogerset is.

#7

Herman Brix / Bruce Bennett

Utolsó Tarzan-szerepe: The New Adventures of Tarzan, 1935

Ennyiszer bújt Tarzanbőrbe: 1

Ennyire azonosítjuk Tarzant vele, illetve őt Tarzannal: nem igazán. Egy újabb sportoló – ezúttal súlylökő, aki viszont eltörte a vállát, így kapta meg a szerepet helyette Weissmüller, de végül mégiscsak készült vele egy Tarzan. Ha nem találjuk meg Herman Brix néven, keressük a másik nevén.

#6

Glenn Morris

Utolsó Tarzan-szerepe: Tarzan's Revenge, 1938

Ennyiszer bújt Tarzanbőrbe: 1

Ennyire azonosítjuk Tarzant vele, illetve őt Tarzannal: semennyire. Ő is egy sportoló volt, akit egyszer felkértek a szerepre. Képzelhetjük, mennyire volt sikeres.

#5

Lex Barker

Utolsó Tarzan-szerepe: Tarzan and the She-Devil / Tarzan és az ördögi nő, 1953

Ennyiszer bújt Tarzanbőrbe: 5 (1950-1953)

Ennyire azonosítjuk Tarzant vele, illetve őt Tarzannal: eléggé. Ő sem volt az a nagyon foglalkoztatott és sokrétű színész, de legalább tényleg színész volt, nem úszó, mint sok másik Tarzan. Weissmüller és Gordon Scott mellett ő volt a legtöbbször a majomember.

#4

Gordon Scott

Utolsó Tarzan-szerepe: Tarzan the Magneficent, 1960

Ennyiszer bújt Tarzanbőrbe: 5 (1955-1960)

Ennyire azonosítjuk Tarzant vele, illetve őt Tarzannal: viszonylag. Öt film azért nem semmi. Egyébként ő volt a tizenegyedik Tarzan, ami szintén nem semmi, de legalább már valami.

#3

Denny Miller

Utolsó Tarzan-szerepe: Tarzan, the Ape Man, 1959

Ennyiszer bújt Tarzanbőrbe: 1

Ennyire azonosítjuk Tarzant vele, illetve őt Tarzannal: eléggé. Nem egy híres színész, a nekrológja is Tarzanként temette, de nem ő jut eszünkbe a karakterről.

#2

Mike Henry

Utolsó Tarzan-szerepe: Tarzan and the Jungle Boy / Tarzan és a dzsungel fia, 1969

Ennyiszer bújt Tarzanbőrbe: 3 (1966-1968)

Ennyire azonosítjuk Tarzant vele, illetve őt Tarzannal: úgy ni. Természetesen ő is sportoló, egész pontosan amerikaifocista, de megunta a szerepet, amikor tévésorozatot akartak belőle csinálni. Igaza volt.

#1

Christopher Lambert

Utolsó Tarzan-szerepe: Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes / Tarzan, a majmok ura, 1984

Ennyiszer bújt Tarzanbőrbe: 1

Ennyire azonosítjuk Tarzant vele, illetve őt Tarzannal: Semennyire. Ő a Hegylakó.