Kedvenc Halloweenjeink

Pont 38 éve debütált a mozikban a Halloween, John Carpenter horrormester azóta is citált és cibált alapműve. Megannyi folytatást, spinoffot, sőt, egy remake-szériát is eredményezett, ezeket most itt szedjük sorrendbe. És ezek még csak a kvázi-hivatalosak. Ha rákattintunk Michael Myers fiktív karakter imdb-lapjára, zavarba ejtő bőséggel találkozunk. Kellemes mindszentek-halottak napja-kelta boszorkányünnepet kívánunk!

#10

Halloween: Resurrection (Halloween: Feltámadás, 2002)

Az 1998-as, viszonylag sikeres Húsz év múlva után felbuzdulva gyorsan összerittyentették annak valamiféle folytatását, amiben különféle akkor divatos horror-megoldásokat zúztak össze hamuba sült töklepénnyé.

#9

Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989)

Sikerült csinálniük egy unalmas horrorfilmet, amivel – sajnos – műfajt hoztak létre.

#8

Halloween III: Season of the Witch (Halloween 3.: Boszorkányos időszak, 1981)

Nehéz eldönteni, hogy melyik a sorozat totális mélypontja, de a hármas, "Myerstelenített" epizód mindenképp szép versenyző. Halloween-mozi a klasszikus rém nélkül, tessenek elképzelni. De legalább konkrétan Halloweenről, mármint a kelta/angolszász ünnepről szól, és kifejezetten sok benne a töklámpás.

#7

Halloween: The Curse of Michael Myers (Halloween - Az átok beteljesül, 1995)

Itt már teljesen kifulladni látszott a sorozat, már nem is számozták az epizódokat (egyébként ez a hatos). A jó öreg Donald Pleasance még mindig/már megint itt van Dr. Loomis szerepében, és valamiért a később vicces filmekben elhíresült Paul Rudd is felbukkan. Egy szanaszét vágott, teljesen összevisszára sikerült film.

#6

Halloween 4: The Return of Michael Myers (Halloween 4. - A rémület visszatér, 1988)

A harmadik Halloween fiaskója után teljesen jogosan távozott Carpenter és Debra Hill író a stábból, így aztán nagyon rezgett a léc a negyedik alatt: ez az első film nélkülük. És ahhoz képest egész majdnem jó lett. Amint az eredeti cím mutatja, visszahozták kedvenc maszkos rémünket, sajnos J.L. Curtis nélkül.

#5

Halloween H20: 20 Years (Halloween H20: Húsz év múlva, 1998)

A dögrováson levő sorozatba sikerült némi életet lehelni azzal, hogy visszahozták Jamie Lee Curtist, aki egyrészt nagyon szépen öregszik, másrészt karaktere miatt az egész visszacsatolódik az 1981-es Halloweenhez, s kicsit elfeledhetjük a nyolcvanas évek közepének bűnrossz folytatásait. Továbbá meg végre repül Myers feje.

#4

Halloween (2007)

Rob Zombie, amint a neve is mutatja, szeret mások agyából táplálkozni. Így aztán várt egy Myers-felnövésnyi időt (harminc évet), és elkészítette (gondolom én) gyerekkori kedvenc filmjének újrázását, aminek a legnagyobb erénye, hogy utána még csinált egyet, ami jobb ennél. De legalább megtörte a folyamatos folytatáscsinálás átkát, és újraindította az egészet, lenullázva a számlálót. (Kritikánk itt)

#3

Halloween II (2009)

Ez a Rob Zombie-féle Halloween-filmek közül a második, és talán jobb, mint az első. Vigyázat: ez már elvileg nem az 1981-es, második Halloween remake-ja, itt már a forgatókönyvet Zombi Róbert teljesen saját kútfőből szőtte tovább. (Kritikánk itt)

#2

Halloween II (1981)

Ezt a folytatást még Carpenter és Debra Hill írta, de a rendezői székbe már Rick Rosenthal ült. Folytatás-szaga van ugyan, de annyira még éppen jó, hogy a modernebb, erőszakosabb újrázások helyett ezt válasszuk. Megpróbálták beleerőltetni a családi vonalat, több-kevesebb sikerrel. Áthidalónak pont jó.

#1

Halloween (A rémület éjszakája, 1978)

Az első, az alap, a legjobb, az annyira másolt, koppintott, folytatott bázismozi. Itt jött ki Myers először az elmegyógyból, hogy beemelje a slasher szubzsánert a tejelős műfajok közé. Jason nevű kollegája pl. csak egy pár év múlva kezdett késeket fenni a tónál.