Top 10 legnagyobb átalakulás egy film kedvéért

#10

Brad Pitt – Benjamin Button különös élete / The Curious Case of Benjamin Button (2008) Bár a színész felismerhető valójában is megjelenik a filmben, Benjamin Button élete derekán – sőt, vissza is fiatalítják pár évet az alkotók az „öreg” Button figurája kedvéért, azért a „gyermek” Benjamin maszkja kicsit sem sikerült rosszul.

#9

Nicole Kidman – Az órák / The Hours (2002) A film Virginia Wolfjára csak néhány gesztusa nyomán lehet ráismerni: a vörös színésznő fürtjeit átfestette és komor kontyba szorította, ráadásul a maszkmestereknek köszönhetően az orra is megnőtt és legalább 10 évet idősödött.

#8

Charlize Theron – Monster (2003) Az egykor modellként befutott, csinos szőke színésznő szintén a felismerhetetlenségig átalakult a legjobb színésznőnek járó Oscarral jutalmazott szerepéért. A forgatásra készülődve három hónap alatt alaposan meghízott, bár az általa alakított sorozatgyilkos prostituált ábrázatának kialakításban a sminkesek is igen tevékenyen részt vettek.

#7

Renée Zellweger – Bridget Jones naplója / Briget Jones's Diary (2001) Renée Zellwegernek nem ártott a fagyit zabáló Bridger Jones szerepe: egyrészt nyert vele egy Oscar-jelölést, másrészt viszont egyre növelt ételadagjaival, köztük rengeteg vajas kiflivel életszerűvé – ok, talán kicsit túlzottan életszerűvé – varázsolta nádszálvékony alkatát.

#6

Sylvester Stallone – Cop Land (1997) A mindig kigyúrt, Rambo-izmaira és -alakjára magánéletében is igencsak figyelmes Stallone különös feladatott kapott James Mangold rendezőtől. A korrupció ellen küzdő New Jersey-i serif szerepéért pocakot kellett eresztenie. A forgatás idején már ötvenes színésznek inkább a felvételek utáni fogyás jelentett igencsak megterhelő és nehézkes feladatot: a testépítő életében először aerobikozni kezdett.

#5

Hilary Swank – Million Dollar Baby (2004) Kissé lemarad ugyan Will Smith mögött, ám egy hölgytől ez mégiscsak emelem-a-kalapom teljesítmény: az Oscarral is jutalmazott Maggie Fitzgerald bokszolóbajnoknő szerepéért arra kérték, építsen a testére 5 kiló izmot. Hilary kicsit túlbuzgónak bizonyult: heti 6 napon napi 4 órát edzett és végül 9 kilóval lett izmosabb eredeti alakjánál.

#4

Will Smith – Ali (2001) Az örök suhanc alkatú Will Smith Bel-Air mókamester hercegeként szerzett világhírnevet, aztán kissé „megkomolyodott” az Independence Day- és a Men in Black-beli szerepéért, alkata viszont keveset változott a vásznon. Épp ezért volt meglepetés, amikor a legendás bokszoló, Muhammad Ali szerepében láthattuk: a színész alapvető feladata volt bokszolóként kinézni, azonban senki sem gondolta, hogy képes közel 20 kilónyi izmot magára szedni a film kedvéért.

#3

Adrien Brody – A zongorista / The Pianist (2002) A félig magyar származású színész élete eddigi legnagyobb szerepével, a varsói zsidó zongorista kálváriájával csupa korábban már Oscarral kitüntetett színész – Jack Nicholson, Nicolas Cage, Daniel Day-Lewis, Michael Caine – elől halászta el az akadémia szobrocskáját. Szellemileg és fizikailag egyaránt megdolgozott a szerepért: 6 hét alatt 15 kilót fogyott, bár 180 cm-s magasságához képest az induló 80 kg sem volt túl sok. Saját bevallása szerint az éhség megnyitotta az elméjét, sikerült felfognia, mit jelent a veszteség és a hiány.

#2

Matt Damon – A bátrak igazsága / Courage Under Fire (1996) Mellékszerepet játszott a filmben Denzel Washington és Meg Ryan oldalán, mégis sokkal jelentősebb fizikai átalakulást vállalt a film kedvéért, mint társai: a lelkileg tönkrement kiskatona alakításáért őrült fogyókúrába kezdett, és leadott 20 kg-t minden orvosi felügyelet nélkül. A gond ott kezdődött, amikor a három héttel később leforgatott jelenetekért – amelyekben már normális testsúlyával jelent meg – vissza kellett híznia. Mindent megevett, és komoly egészségügyi problémái is támadtak, mesélte később.

#1

Christian Bale – The Machinist (2004) A színész valóságos fogyásművész. Bár a Batman-filmekért vagy A tökéletes trükkért alig változott az Amerikai Psychóból megismert alakja, a The Machinist álmatlanságban szenvedő, csont és bőr hőseként az egész világot meglepte: a szerepre való felkészülés során testsúlyának mintegy harmadát elvesztette, mintegy 60 kg-ra fogyott. A sors iróniája: 6 hét múlva kezdte a Batman: Kezdődik! forgatását, amihez vissza kellett szereznie eredeti kilóit. Az egy évvel később, 2006-ban bemutatott Rescue Dawnban ismét zörögtek a csontjai, a 2010-ben a mozikba kerülő The Fighter főszerepébe pedig szintén csak csontsoványra fogyva sikerült belebújnia.