Kedvenc Daniel Day-Lewis-filmjeink

A színészóriás nemrég jelentette be, hogy visszavonul. A tarrbélai gesztustól elképedve szomorúságunkban megpróbáltuk összeírni kedvenc Day-Lewis-szerepeinket.

#8

Az én szép kis mosodám / My Beautiful Laundrette, 1985

Ez volt színészünk első fontosabb szerepe. A film több mint harminc éves, de a benne ábrázolt miliő – pakisztáni bevándorlók Nagy-Britanniában – csak most lett igazán érdekes. A film egyébként könnyed, laza, játékos, igazi karrierindító.

#7

Az ártatlanság kora / The Age of Innocence, 1993

Sablonos szerelmi történet Scorsesétől, amit viszont épp Day-Lewis, illetve a közötte és a Michelle Pfeiffer közti „kémia” tesz érdekessé.

#6

New York bandái / Gangs of New York, 2002

Ha másra nem is, de erre az egyre mindenki emlékszik. Ugyan papíron DiCaprio a főszereplője Scorsese filmjének, de az igazi „jelenettolvaj”, mint mindig, Daniel Day-Lewis. Az a könyörtelen szemek alatt jókedvűen kunkorodó bajusz! Erre a filmre kapta második Oscar-nevezését.

#5

A lét elviselhetetlen könnyűsége / The Unbearable Lightness of Being, 1988

Talán ez volt az a film és az a szerep, ami berobbantotta Daniel Day-Lewist az A-ligába. Igazi nemzetközi koprodukció: cseh író bestselleréből amerikai, brit és svéd színészekkel. Még a fiatal, vasfüggöny mögötti orvos frizurája is tökéletesen van eltalálva Day-Lewis fején.

#4

Apám nevében / In the Name of the Father, 1993

Day-Lewis már kvázi-befutott színésznek számított a nyolcvanas évek végétől, de Az utolsó mohikánnal és az Apám nevében-nel kezdve kezdték generációja legtehetségesebb színészének meg hasonlóknak nevezni, nem megalapozatlanul. Itt ráadául a saját véréhez közelebb álló karaktert, egy írt formálhatott meg (a színésznek ugyanis kettős, ír-brit állampolgársága van). Erre a filmre kapta első Oscar-nevezését.

#3

Az utolsó mohikán / The Last of the Mohicans, 1992

Gyerekkorunk kedvenc könyvének adaptációja, felnőttkorunk kedvenc színészével. Day-Lewis még egy ilyen ponyvát súroló karaktert – Sólyomszem – is komolyan vehetőve tudott varázsolni. De hát az egy boldogabb korszak volt, amikor Michael Mann még jó filmeket készített.

#2

A bal lábam: Christy Brown története / My Left Foot: The Story of Christy Brown, 1989

Valami emberfeletti transzformációra lehetett szükség ahhoz, hogy Day-Lewis megformálja a kommunikálni sem képes, kizárólag a lábával festeni tudó fogyatékos embert. A method acting kirakatpéldája. Erre a filmre kapta az első Oscarját.

#1

Vérző olaj / There Will Be Blood, 2007

Mindenki emlékszik még az eszelős olajkitermelő-vállalkozóra, mert alig tíz éve volt. Ami szomorú, hogy azóta Day-Lewis csak két filmet csinált (Lincoln, Kilenc / Nine), és egyikük sem jelentős. Na de most hátha ez az utolsó (Phantom Thread) végre az lesz! Egyébként a Vérző olajért kapta második Oscarját, a Lincolnért pedig a harmadikat.