Kedvenc fiktív sorozatgyilkosaink

Az új Netflix-üdvöske, a valós sorozatgyilkos-interjúkból inspirálódott Mindhunter és a most rebootolt Saw / Fűrész, valamint Leatherface-szériák kapcsán pillantottunk vissza a serial killer-szubzsánerre, kedvenc fiktív elkövetőinket lajstromozva (noha az írók általában valós személyekre alapozták őket). Utána meg lehet nézni a legmerészebb, valós sorozatgyilkosokon alapuló filmek toplistáját is!

#10

John Doe (Se7en / Hetedik)

Kevin Spacey felbukkanása totális meglepetés volt a filmben, főleg, mert lehagyták a filmet nyitó főcímről. És nem véletlenül: így kerülték el a casting általi spoiler egyik, sajnos azóta is sokszor elsütött főbűnét. Még jó, hogy nem Keyser Sözének hívták.

#9

Dexter, az azonos című sorozatból

Egyezzünk meg: a Dexterből kb. az első másfél évad jó, az viszont nagyon, nem kis részben a címszereplőt alakító Michael C. Hall miatt. És már nagyon kellett egy sorozatgyilkos, aki sorozatgyilkosokat sorozatgyilkol. Csak honnan van ennyi sorozatgyilkos a világban?

#8

Leatherface (The Texas Chainsaw Massacre / A texasi láncfűrészes mészárlás)

Az eredeti 1974-es Láncfűrészes talán már nem annyira félelmetes, mint annak idején, talán ezért is érezhették úgy egyesek, hogy újra kell indítani ezt az egyik legfurcsább sorozatgyilkoson alapuló szériát. A Gunnar Hansen által alakított eredetihez aztán hozzácsapódott pár az évek folyamán, de végülis szinte mindegy, hogy ki van a bőrmaszk mögött, nem?

#7

John Kramer - Jigsaw (Fűrész-sorozat)

A Fűrész forradalmian jó film volt annak idején, legalábbis műfaján belül, és az általa kreált bűnözőzseni, Jigsaw (Tobin Bell) karaktere annyira erőteljesnek bizonyult, hogy halála után is folyamatosan szerepeltetik, legutóbb éppen a héten indították újra a sorozatot. Így megy ez.

#6

Hans Beckert (M - Egy város keresi a gyilkost)

Mondani sem kell, hogy ez a figura is valós személyen, a düsseldorfi rémen alapul, a Felvidéken, Löwenstein Lászlóként született Peter Lorre viszont annyira meggyőzően alakítja a gyermekgyilkost (1931-ben, amikor még nem volt műfaj, amiből inspirálódni), hogy utána évekig csak bűnöző-szerepeket kapott. Ja, és ez Fritz Lang első hangosfilmje.

#5

Norman Bates (Psyhco és annak temérdek remake-je, folytatása és spinoffja)

Bates az ödipális gyökerű pszichopata gyilkos archetípusa. Azt túlzás lenne kijelenteni, hogy lehet empatizálni vele, de valamiért rettenetesen vonzza a tekintetet. Nem is csoda, hogy az eredetileg Anthony Perkins által alakított karakter aztán művek miriádjait inspirálta még.

#4

Ben (Veled is megtörténhet / Man Bites Dog)

Az egyik író-rendező, Benoît Poelvoorde által alakított főszereplő nagyon is tudatában van annak, hogy filmezik. A belga film (eredeti címén C'est arrivé près de chez vous) ugyanis mockumentary, és azon fáradozik, hogy egy végtelenül szimpatikus sorozatgyilkos-figurát építsen fel. Ami többé-kevésbé sikerül is. Nagyon ellentmondásos film, a humorérzéket feltétlenül be kell kapcsolni közben.

#3

Mickey Knox és Mallory (Született gyilkosok / Natural Born Killers)

A film már csak azért is érdekes, mert egyrészt a média felelősségéről is szól (ami a bűnözők akarva-akaratlan történő dicsőítését illeti), ehhez képest viszont állítólag maga is inspirált pár bűntényt. Azonkívül meg a kilencvenes évek egyik kultuszfilmje, amiben az elborult főhősökhöz (egyszerre ütnéd és szeretnéd őket) elborult képi megvalósítások társulnak.

#2

Patrick Bateman (Amerikai pszicho / American Psycho)

Szögezzük le: a Christian Bale által alakított pszichopata bróker sztoriját jobb fekete vígjátékként kezelni és nézni. Annak viszont nagyszerű, és korunk nagy átalalakulója, Bale nagyszerű ellenpólust szolgáltat a mindig kiszámítottan mozgó, kimért értelmiségi sorozatgyilkosoknak.

#1

Dr. Hannibal Lecter (A bárányok hallgatása / Silence of the Lambs, Manhunter / Az embervadász, Hannibál, Vörös sárkány / Red Dragon)

Lecter figuráját Thomas Harris alkotta meg (csak jó későre derült ki, hogy valós személyről mintázta), a könyvek is sikeresek voltak, de a karakter csak Anthony Hopkins hátborzongató játékával kelt igazán életre. Azóta persze csináltak neki prequelt meg tévésorozatot is, erősen hullámzó színvonalon. Igen, kicsit arcpirító, hogy minden hasonló toplistán ő van legelöl, de ez van. Tudnak valamit.