Kedvenc Ridley Scott-filmjeink

Ridley Scottot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni (ha igen, akkor meg ide lehet kattintani). Nos, a britből hollywoodivá vált, sokszor túlterjengős (és ezért megvagdosott) mester nemrég lett 80 éves, de nem mutatja a lassulás jeleit – sem produceri, sem rendezői minőségében. Voltak eklektikus pályájában csúcsok és hullámvölgyek is bőven, íme, kedvenc filmjeink tőle. (Ide kattintva pedig szavazhatsz is!)

#10

Legend / Legenda (1985)

Spoiler: ez a film nem igazán jó, sőt. És még többet levon az értékéből, hogy benne van Tom Cruise. Ennél a filmnél a Gladiátor is jobb, meg a Fekete eső (Black Rain), meg a Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down), de talán még a 1492: A paradicsom meghódítása (1492: Conquest of Paradise) című giccsfergeteg is. Viszont ha az ember gyerekkorában lát ilyen filmeket, hát, megragadnak. Mire képes a nosztalgia, ugye? (Nyugi, innentől csak jobb lesz!)

#9

American Gangster / Amerikai gengszter (2007)

Számomra ez a film csinált igazi színészt Denzel Washingtonból, és igazi műfajt a drogkereskedős filmekből. Crowe és Washington szinte olyan jók együtt, mint tíz évvel azelőtt Pacino és De Niro. Persze ebből is a háromórás verziót érdemes nézni.

#8

The Duellists / Párbajhősök (1977)

Ridley Scott első filmje. Zseniális színészek, zseniális színek (annyira azért nem, mint az egy-két évvel korábbi Barry Lyndon), pont 40 éves mozi, de most is működik. Hogyha a Thelma és Louise egy női film, akkor ez viszont egy férfifilm. Így mennek a dolgok.

#7

The Martian / Mentőexpedíció (2015)

Ennek a filmnek van egy hatalmas baja: hogy nem húsz évvel ezelőtt készült. Így, digitálisan van egy rettenetes sterilitása, amit még Matt Damon székletével sem lehet annyira termékennyé tenni, hogy megteremjen benne a pityóka. Azon kívül viszont jó film: folytatja a klasszikus Scott-féle lavírozást a közönség maximális kiszolgálása és az értelmes filmes elbeszélés között, Scott legjobb műfajában, a sci-fiben.

#6

The Counselor / A jogász (2013)

Amikor a Nem vénnek való vidék Oscart kapott 2007-ben, az eredeti regény szerzője hirtelen erősen kapós lett Hollywoodban. Ez lett Cormac McCarthy első, eleve forgatókönyvnek indult forgatókönyve, és valahol látszik is. És Scott elfogadta a kihívást, és csinált egy valamit, ami egy bizonyos szinten szinte antifilm. Utálták is rendesen a kasszáknál. Megrekedt valahol a felolvasószínház és Scott bűnügyi mozgóképei között. Ott viszont nagyon jól érzi magát, és aki feledni tudja (és meri) az egyébként is feleslegessé vált hollywoodi kategóriákat, az remekül fog szórakozni a zseniális színészeken. Vicces kijelenteni, de talán Scott legkísérletezőbb filmje – és a legcinikusabb.

#5

Hannibal (2001)

Szerintem jó a Hannibál. Lehet, hogy nem üt akkorát, mint A bárányok hallgatnak egy évtizeddel azelőtt, de amit folytatásként csinálni lehet, azt maximálisan megcsinálja. Sőt, Hopkins talán még jobb ezúttal. És hát amikor a belek kiomlanak a piazzán, az azért szép, na. Szóval ennek itt a helye.

#4

Thelma and Louise / Thelma és Louise (1994)

Jó na, engedek a népakaratnak, jöjjön ide a Thelma és Louise, ami most, utólag vizsgálgatva tényleg elválaszthatatlanul hozzátartozik a 90-es évek fílinghez a Született gyilkosokkal, a Ponyvaregénnyel és a Trainspottinggal együtt. És korát megelőzve kitalálta a szelfizést. S lehet, csak én nem értek hozzá, de fontos emancipációs film is. Márminthogy női film.

#3

Kingdom of Heaven / Mennyei királyság (2005)

Nemsokára egy olyan publicisztikával jelentkezünk, ami a túlértékelt meg az alulértékelt szavaink miatt duzzog. Nadeviszont erre a filmre tényleg nem lehet mást mondani elsőre, minthogy alulértékelt (máris látom a kikerekedett szemeket: a harmadik egy ilyen toplistában? Harmadik??? Mégis hhhhogyan?). Ez, kérem szépen, egy hiánypótló film, ugyanis túl kevés epikus alkotás regél a keresztes háborúk nyomán a közel-Keleten létrejött európai államokról. Meg egyáltalán a keresztes háborúkról. És aki úgy gondolja, hogy ebben a listában túlértékelt lett, az valószínűleg nem a több mint háromórás rendezői verziót látta, hanem a háromnegyed órányival rövidebb, kiherélt stúdióverziót. Bepótolni!

#2

Blade Runner / Szárnyas fejvadász (1982)

Jó lehetett a 70-es, 80-as években magyar forgalmazási címadónak lenni. Minden baromságból kulturális kövület, állandósult szókapcsolat lett. A Blade Runner ilyen szinten is (holt)versenyez az Aliennel: melyiknek van nonszenszebb magyar címe? Szóval a folytathatatlannak tartott film, amit mégiscsak folytattak az idén... sokat regél ez Hollywood mai móreséről is. A filmről nem is írok külön. Aki netán nem látta, az ejsze nézze meg.

#1

Alien / A nyolcadik utas: a halál (1979)

Jajistenkém. Melyik legyen a toplista elején? Az élien vagy a blédraner? Nehéz döntés. Amíg ti gyepáljátok egymást ebben a döntetlen és dönthetetlen kérdésben, addig én kirakom ezt ide elsőnek. Igaz, hogy Scottnak mindössze a második filmje, de valahogy a legjobb is. Áramvonalas, nem beszél félre, a mai napig vérfagyasztó, és szól valamiről. A bennünk lakó idegenről, ami idegensége ellenére igencsak ismerős.