Ezek voltak 2017 legnagyobb bevételű amerikai filmjei

Sok közöttük az animációs film, bőven van képregényfilm, de szerencsére színvonalas történelmi vagy pszichológiai dráma is akad a 20-as toplistán. (Toplista a BoxOfficeMojo adatai alapján.)

#20

Fifty Shades Darker / A sötét ötven árnyalata

Összbevétel: 380 981 543 dollár
Amerikai bevétel: 114 434 010 dollár

Anastasiának szembe kell néznie az irigységgel és a dühvel, amit Christian volt barátnői táplálnak irányában, miközben a férfi egyre nagyobb küzdelmet vív belső démonjaival...

#19

Cars 3 / Verdák 3

Összbevétel: 383 751 262 dollár
Amerikai bevétel: 152 901 115 dollár

Egy súlyos baleset után Villám McQueennek össze kell szednie magát és be kell bizonyítania, hogy még mindig ő a legnagyobb ász a versenypályán.

#18

War for the Planet of the Apes / A majmok bolygója: Háború

Összbevétel: 490 664 238 dollár
Amerikai bevétel: 146 880 162 dollár

„Körbeért minden, a film végén újra tavasz kezdődik félreérthetetlen bibliai áthallásokkal, ráadásul megkongatja a potenciális folytatás harangjait is. A szemszögek átalakulása hasonló dinamikával változik: az emberközpontú Lázadás után a Forradalomban egyszerre látjuk a jó majmok és a jó emberek szemszögéből a történetet, a Háborúban ez is átbillen: az alkotók elérik, hogy a néző ne a saját fajával, hanem igenis a majmokkal szimpatizáljon. Itt már nincsenek a második részben még nyomokban fellelhető igaz emberek, itt már csak a velejéig romlott szadisták vannak.” Teljes kritikánk itt.

#17

The Boss Baby / Bébi úr

Összbevétel: 498 928 283 dollár
Amerikai bevétel: 175 003 033 dollár

„A poénok szörnyen suták – előfordulhat, hogy egy óvodás nevet rajtuk, de az alkotók teljesen megfeledkeztek arról, hogy az óvodások nem egyedül járnak moziba.” Teljes kritikánk itt.

#16

Coco

Összbevétel: 502 404 712 dollár
Amerikai bevétel: 167 054 710 dollár

„Pixar-rajongóknak és kultúrakedvelő felnőtteknek biztos nem csak vizuális élményt nyújt ez az animációs film, mert az egyedien megalkotott csontvázkarakterek, valamint a látványban gazdag, aprólékosan kidolgozott képkockák mellett nem hiányoznak a változatos kulturális utalások sem. És az sem mellékes üzenete az animációnak, hogy mennyire fontos életben tartani a családi történeteket, valamint emlékezni azokra, akik már nincsenek közöttünk.” Teljes kritikánk itt.

#15

Dunkirk

Összbevétel: 525 573 161 dollár
Amerikai bevétel: 188 045 546 dollár

„Nolan végre ismét bizonyítja, hogy meg tudja őrizni Hollywoodban a szerzői filmes vonásait. A Dunkirk kreatív, ütős, emlékezetes film, ami kollektív tapasztalatként mutatja be a mentőakció eseményeit.” Teljes kritikánk itt.

#14

Kong: Skull Island / Kong: Koponya-sziget

Összbevétel: 566 652 812 dollár
Amerikai bevétel: 168 052 812 dollár

„Jordan Vogt-Roberts biztos kezű rendezőnek és jó választásnak bizonyul a legújabb King Kong-adaptáció rendezésére, a túl sok eredetiséget nem tartalmazó forgatókönyvből kihozta a lehető legtöbbet. Helyenkénti közhelyessége mellett a filmnek nagyon határozott és erős (főleg képi) stílusa van, mindenképpen jó ötlet volt újraírni az eredeti történetet, más korszakba és környzetbe helyezni a leghíresebb óriásmajmot, külön öröm, hogy ezúttal nem mássza meg Kong sokezredjére is az Empire State Buildinget.” Teljes kritikánk itt.

#13

Transformers: The Last Knight / Transformers: Az utolsó lovag

Összbevétel: 605 425 157 dollár
Amerikai bevétel: 130 168 683 dollár

„Az ötödik film írócsapatának viszont sikerült csúcsra járatnia a bullshit-generátort, ezért nyugodtan kijelenthetjük, Optimus fővezérék artúrkirályos kalandjánál aligha lesz nehéz jobb történetekkel kopogtatni a naplemente-fétises direktornál.” Teljes kritikánk itt.

#12

Logan

Összbevétel: 616 795 600 dollár
Amerikai bevétel: 226 277 068 dollár

„A maga nemében szinte hibátlan a Logan: hangulatában hozza a film alapjául szolgáló, Old Man Logan című képregény erényeit, a két veterán X-men, Jackman és Stewart pedig brillírozik az emberivé tett, kivénhedt hősök szerepében. Ha nem kerülnének néha elő a fémkarmok, illetve X-professzor esetenkénti, önkéntelen telepatikus rohamai, nagyon hamar elfelejtené a néző, hogy nem egy kőkemény westernt néz éppen.” Teljes kritikánk itt.

#11

Justice League / Az Igazság Ligája

Összbevétel: 647 960 455 dollár
Amerikai bevétel: 223 960 455 dollár

„…erősen gyanús, hogy még az a néhány vicces pillanat és lazább megnyilvánulás is csak a gyártás körüli óriási mizéria miatt kerülhetett bele Az Igazság Ligájába. Miután ugyanis a rendező, Zack Snyder családi tragédiája miatt kénytelen volt otthagyni a projektet, a helyére ültették azt a Joss Whedont, aki eddigre már sikerrel levezényelt két, Snyder depresszív hangulattal és sötét színekkel operáló szuperhős-filmjeinél minden szempontból vidámabb, fesztelenebb és humorosabb Bosszúállók mozit. Ez a megközelítésmód-váltás egyfelől jót tett a komolykodást lassan tényleg röhejes módon túltoló Batmannek és Supermannek, másfelől azonban igencsak felemás és csapongó lett a végeredmény, hiszen azért Az Igazság Ligája nemcsak nyomokban tartalmaz Snyder-féle komorságot.” Teljes kritikánk itt.

#10

It / Az

Összbevétel: 698 060 882 dollár
Amerikai bevétel: 327 481 748 dollár

„…egy blockbusternek szánt, fősodorbeli stúdióközegben gyártott horrorfilmtől nem is kérhető számon, hogy ahelyett, hogy többdimenziós szereplők felnövéstörténetét mutatná be, inkább arra koncentrál, hogy jól ráhozza a nézőire a frászt. Főleg akkor, ha ezt egyébként meglehetősen hatásosan teszi. A 2017-es Az kétségtelenül ijesztőbb, mint bármilyen más rémfilm, ami az utóbbi egy-két évben tájainkon moziforgalmazásba került. Sőt: az ikonikus diavetítő-jelenetet akár a régi idők horrorjai is megirigyelhetnék.” Teljes kritikánk itt.

#9

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales / A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja

Összbevétel: 794 861 794 dollár
Amerikai bevétel: 172 558 876 dollár

A Karib-tenger kalózai legújabb részének alkotói nem haladnak a korral, és továbbra is azt gondolják, hogy egy mainstream filmbe minimális intelligenciát sem szabad becsempészni. Persze az igénytelenség a nézettségre valószínűleg nem lesz hatással, de ha már úgy döntöttek, hogy érdemes egy ötödik bőrt is lehúzni a franchise-ról, akár meg is erőltethették volna magukat.” Teljes kritikánk itt.

#8

Wonder Woman

Összbevétel: 821 847 012 dollár
Amerikai bevétel: 412 563 408 dollár

„Annak ellenére, hogy a Wonder Woman is szépen besorol a DC azonos univerzumban játszódó szuperhősfilmjei közé, szerencsére csak nagyon lazán kapcsolódik Superman, Batman és Joker elbaltázott CGI-pornóihoz. Konkrétan annyiban, hogy az egész sztori egy baromi hosszú flashback. Diana Prince, vagy ismertebb nevén Wonder Woman egy Bruce Wayne-től kapott csomag hatására nekiáll nosztalgiázni a Themüszkira szigetén töltött gyerekkorán, az anyjától hallott, görög istenségekről szóló históriákon, meg azon, hogy miként igázta le az első világháborúban a gonosz német ármányt szerelme oldalán harcolva.” Teljes kritikánk itt.

#7

Thor: Ragnarök

Összbevétel: 846 717 705 dollár
Amerikai bevétel: 310 074 134 dollár

„Néhol esik csak át a pegazus másik oldalára a Thor 3, egy-két poén túlságosan is imponálni akar a mozibajáró, online kultúrában jártas közönségnek („You had one job!” – mondják az egyik szereplőnek, ezt pedig le sem fordítom, mert úgyis mindenki így ismeri), amivel azért ki lehet rángatni a nézőt a film létrehozta hangulatból. Szerencsére általában jól vannak megírva és időzítve a film poénjai, megfelelően vannak adagolva kellemesen idióta kreatív elemek (űrlények, helyszínek), külön szórakoztató a rendező által „hangolt” Korg, aki nyúlfaroknyi szerepében is emlékezeteset alakít.” Teljes kritikánk itt.

#6

Guardians of the Galaxy Vol. 2 / A galaxis őrzői vol. 2.

Összbevétel: 863 732 512 dollár
Amerikai bevétel: 389 813 101 dollár

„Egyrészt örvendetes, hogy az egypoénos karaktereiket sikerült teljesen hihetően folytatniuk és mélyíteniük (kifejezetten féltem például, hogy az első részben a metaforákat nem értő Drax továbbra is ezzel az egy jellemvonással marad, ehelyett az ő poénjai és megnyivánulásai talán az egész film legjobban eltalált részei), az előző részben pedig viszonylag kis szerepet kapó Yondu (Michael Rooker) ezúttal sokkal fontosabb lesz egyszerű epizódszereplőnél. Másrészt a család szót idén talán csak a Halálos iramban nyolcadik részében hallhatjuk, és nagyjából hasonlóan komolyan vehető a családozás, mint ott; a film zárórésze pedig kifejezetten hosszúnak és elnyújtottnak érződik.” Teljes kritikánk itt.

#5

Spider-Man: Homecoming / Pókember – Hazatérés

Összbevétel: 880 166 924 dollár
Amerikai bevétel: 334 201 140 dollár

„Kifejezetten üdvös a Hazatérésben, hogy nem próbál harmadjára is elmesélni egy eredettörténetet. A Marvel már az Amerika Kapitány: Polgárháborúban megágyazott a karakternek, de sosem látjuk, hogyan tesz szert Peter Parker különleges képességekre, vagy miért egyedül neveli nagynénje. Nem is baj: a franc se akarja tizenöt év alatt harmadjára is végignézni Ben bácsi halálát – már annyira ismert brand Pókember, hogy mindenki pontosan tisztában van a karakter előzményeivel anélkül is. Szóval a Marvel – helyesen – ott veszi fel a fonalat, ahonnan újat tud mutatni.” Teljes kritikánk itt.

#4

Star Wars: The Last Jedi / Star Wars: Az utolsó Jedik

Összbevétel: 892 107 899 dollár
Amerikai bevétel: 445 207 899 dollár

„Luke Skywalker felnőtt. Ideje volt. Negyven év kellett ahhoz, hogy karizmatikus, vérbeli jediként küzdjön a rosszal – és saját démonaival. És nem csak azért, mert piszokjól áll neki a megkínzott arc, a csatakos szakáll és a koszos köpeny, amit azonos koreográfiával drámaian libbent le a fejéről a film több pontján is. Személy szerint sosem szívleltem a karaktert: az eredeti trilógiában túl sokszor tűnt fel idegesítő nyafogógépként, akinek persze a szíve azért a helyén volt. Itt is dilemmázik eleget, viszont végre oda emeli Luke-ot, ahova tényleg való: az univerzum egyik legfontosabb karaktere, akiről most már elhisszük, hogy az egész ellenállás utolsó reménye.” Teljes kritikánk itt.

#3

Despicable Me 3 / Gru 3

Összbevétel: 1 033 508 147 dollár
Amerikai bevétel: 264 624 300 dollár

„A Gru 3 nyújtja a sorozat eddig legsikerültebb főgonoszát a 80-as évek aranykorában ragadt Balthazar Bratt személyében, aki lila válltöméses kosztümjében, Bundesliga-frizurájával és saját heist-zenés kompilációs kazettáival egyszerre hihetetlenül abszurd és nosztalgikusan szerethető, annak ellenére, hogy cselekményszála kissé egysíkú lett, s hogy a filmkészítők kissé elfelejtették, hogy a rossz csak a jó ellen harcolva nyer értelmet és tud brillírozni – önmagában már korántsem volt olyan szórakoztató, mint Gru ellenében.” Teljes kritikánk itt.

#2

The Fate of the Furious / Halálos iramban 8.

Összbevétel: 1 235 761 498 dollár
Amerikai bevétel: 225 764 765 dollár

„A sztorit jegyző Chris Morgan, aki a széria leggyengébb, legostobább forgatókönyvét magáénak mondható Tokiói hajszával csatlakozott az iramhoz és az aktuális rendező, a heist-műfajjal az Az olasz meló révén már korábban is ismerkedő F. Gary Gray érezhetően azzal a koncepcióval állt neki a Halálos iramban 8. elkészítésének, hogy a kötelező látványos akcióelemek mellett végre indokolják a szérián a negyedik résztől kissé öncélúan eluralkodó család-tematikát. ” Teljes kritikánk itt.

#1

Beauty and the Beast / A szépség és a szörnyeteg

Összbevétel: 1 263 521 126 dollár
Amerikai bevétel: 504 014 165 dollár

„Olyan sztori ez, amit kismillió alkalommal, ezerféle változatban vitték már színpadra és filmre, az 1991-es rajzfilm filmzenéje Oscar-díjat is kapott, így nem kevés szájhúzással ül be a néző a moziterembe, hogy ugyan mi újat lehet még kihozni ebből az agyonrágott sablonból – bár a Christophe Gans-féle lagymatag sztorinál csak jobb lehet bármiféle feldolgozás. Szerencsénkre nem újragondolt képeket kaptunk, hanem egy becsületes, majdnem tetőtől-talpig remake született, bebizonyítva, hogy az egyszer már világsikert elért történethez megéri hűséges maradni.” Teljes kritikánk itt