Színészcserék forgatás közben

Temérdek olyan eset van, amikor utolsó pillanatban cserélték ki a színészt egy produkcióban. Sohasem tudjuk meg, milyen lett volna Nicolas Cage Supermanként, Christopher Walken Han Solóként vagy Tom Selleck Indiana Jonesként. Viszont olyan esetek is vannak, amikor már elkezdődött a forgatás, és a színész menetközben bizonyult alkalmatlannak. Most, hogy már a mozikba került Ridley Scott híres-hírhedt filmje a híres-hírhedt Getty-ügyről, amiben a már befejezett alkotás csomó jelenetét újraforgatták, a botrány miatt páriává váló Kevin Spacey-t Christopher Plummerre lecserélve, utánanéztünk, milyen gyártás közbeni színészcserék zajlottak még le Hollywoodban.

#10

A film: Paddington (2014)

A szerep: Paddington maci hangja

A lecserélt színész: Colin Firth

Az új színész: Ben Whishaw

Az ok: már a komplett szinkronhang fel volt vége, amikor a rendező rádöbbent, hogy Firth orgánuma egyszerűen túl „királyi” ehhez a középosztálybéli medvéhez. Így aztán újravették az egészet Whishaw hangjával.

#9

A film: A nő (Her), 2013

A szerep: a számítógép hangja

A lecserélt színész: Samantha Morton

Az új színész: Scarlett Johansson

Az ok: Spike Jonze rendező szerint egyszerűen nem működött így a film. Csak sajnos erre vágás közben jöttek rá, így a teljes felvett anyagot kidobták, Morton legnagyobb szomorúságára.

#8

A film: Óz, a csodák csodája / Óz, a nagy varázsló (The Wizard of Oz), 1939

A szerep: A bádogember

A lecserélt színész: Buddy Ebsen

Az új színész: Jack Haley

Az ok: Ebsent eredetileg a madárijesztő szerepére szánták, de végül cserélt Ray Bolgerrel, aki eredetileg a bádogember lett volna. Rossz döntés volt: az alumíniumszínű és -tartalmú festéktől Ebsennek akkora allergia-rohama lett, hogy majdnem belehalt, így kapta meg Jack Haley a szerepet, aki segítségével végül filmtörténetet írt ez a mozi.

#7

A film: Kairó bíbor rózsája (The Purple Rose of Cairo), 1985

A szerep: Tom Baxter/Gil Sheperd

A lecserélt színész: Michael Keaton

Az új színész: Jeff Daniels

Az ok: Woody Allen rendező tíz nap után úgy érezte, hogy a kortalannak szánt szerepre Keaton túl „kortárs", és lecserélte. Keaton állítólag baráti hangulatban vált meg a produkciótól.

#6

A film: A bolygó neve: Halál (Aliens), 1986

A szerep: Hicks

A lecserélt színész: James Remar

Az új színész: Michael Biehn

Az ok: akkoriban a sajtó felé azt kommunikálták, hogy Remarnak családi problémák miatt kellett távoznia a forgatásról pár hét után. A színész csak sokkal később vallotta be, hogy James Cameron rendező drogproblémái miatt rúgta ki és cserélte le Biehn-re, akivel már a Terminátorban is együtt dolgozott.

#5

A film: Vérző olaj (There Will Be Blood), 2007

A szerep: Eli Sunday

A lecserélt színész: Kel O'Neill

Az új színész: Paul Dano

Az ok: a film második legizgalmasabb szerepe volt a Kel O'Neillé, de a pletykák szerint egyszerűen nem bírta idegekkel a P. T. Anderson- és D.-D. Lewis-féle nagyon komolyan vett method actinget, így a kéthónapos forgatás felénél lelépett. Persze egyik érintett sem beszél őszintén arról, hogy mi történt pontosan, de így legalább Paul Dano dobbantani tudott.

#4

A film: Fényes nyergek (Blazing Saddles), 1974

A szerep: Waco Kid

A lecserélt színész: Gig Young

Az új színész: Gene Wilder

Az ok: a tíz ével korábban a legjobb mellékszereplő Oscar-díját is hazavivő Gig Young súlyos alkoholista és depressziós volt, már az első forgatási napján összeesett az elvonási tünetek miatt. Azonnal kicserélték. Egyébként Hollywood egyik legtragikusabb története az övé: pár évvel később megölte feleségét, majd magával is végzett..

#3

A film: A ragadozó (Predator), 1987

A szerep: maga a Predator

A lecserélt színész: Jean-Claude Van Damme

Az új színész: Kevin Peter Hall

Az ok: JCVD épp be akart futni Hollywoodban, és meg is örült a schwarzeneggeres lehetőségnek, de csak a forgatáson döbbent rá, hogy az arca nem is fog látszani a filmben. Ráadásul a Predator-maszk irtó meleg is volt. Így mindenki fellélegzett, amikor kicserélték, Van Damme szó szerint is.

#2

A film: Vissza a jövőbe (Back To The Future), 1985

A szerep: Marty McFly

A lecserélt színész: Eric Stoltz

Az új színész: Michael J. Fox

Az ok: Stoltz túl drámai, túl komoly volt ehhez a lightos, vicces szerephez, így Robert Zemeckis rendező végül visszatért eredeti választásához, Michael J. Fox-hoz.

#1

A film: Apokalipszis most (Apocalypse Now), 1979

A szerep: Willard Kapitány

A lecserélt színész: Harvey Keitel

Az új színész: Martin Sheen

Az ok: Coppola eredetileg is Sheent szerette volna, aki nem ért rá, így végül „be kellett érnie” Keitellel, de nem tudtak zöldágra vergődni a főszerep jellegét tekintve, így végül egy hét után a rendező mégiscsak behívta Sheent. Ez a lemaradás bizonyult végül a legkisebb problémának a forgatás során... a sok egyéb katasztrófa mellett Sheennek még infarktusa is volt forgatás közben.