Kicsi, de hmmm… kedvenc filmes kisemberek

#10

Verne Troyer – Az éppen negyvenéves színész 81 centijével a világ legkisebb embereinek (de színészeinek mindenképpen) egyike, de ez nem akadályozza meg őt, hogy nőzzön és szexkazetta-botrányokban vegyen részt. Mellesleg ő Mini-Me (azaz Kicsi Én) az Austin Powers-sorozatból, de ezenkívül is jókora filmográfiával rendelkezik, legközelebb Terry Gilliam Parnasszus doktorában lesz látható.

#9

Jordan Prentice (1,24 m) – A kanadai származású színészt leginkább az Oscar-díjra jelölt Erőszakikból ismerheti a nagyérdemű, de az Amerikai Pite részeiben is többször megfordult már. Még nagyon fiatal volt, amikor érdeklődni kezdett a színészkedés iránt, 13 évesen pedig megkapta első filmszerepét a Howard, a kacsában, ahol többek között Tim Robbinsszal dolgozhatott együtt. Prentice jelenleg reklámszerepeivel foglalkozik, idén viszont még két filmben is láthatjuk (An Insignificant Harvey, Silent But Deadly).

#8

Peter Dinklage (1,35 m) – Az Állomásfőnök és a Halálos temetés apró sztárja botránymentesen éli életét, viszont azt érdemes tudni róla, hogy megszállott vegetáriánus. Még filmszerepei kedvéért sem nyúl húshoz, így a forgatások alatt az ő kedvéért minden húsnak tűnő dolog tofuból van valójában. Termetével kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy amikor fiatalabb volt, akkor nagyon zavarta, gyakran mérgelődött miatta. „Minél idősebb leszel, annál jobban ráébredsz, hogy csak humorérzéked kell legyen. Tudd, hogy nem a te problémád, hanem az övék.”

#7

Danny Woodburn – Az 1 méter 22 centivel büszkélkedő Dannyt leginkább tévés szerepeiről ismerhetjük, ő volt Kramer haverja a Seinfeldben, de a borzalmas, egy évadot élt 1997-es Conan- tévésorozatban már főszerepe is volt (fantasy-filmekben mindig jól jönnek a törp... bocsánat, kicsi emberek). Legutóbb a Watchmenben játszotta a... kit is? a Big Figure nevű bűnözőt.

#6

Oompa-Loompa – Az Oompa-Loompa „kollektíva” Willy Wonka csokigyárában tűnik fel. A kis tiritarka teremtmények kivételes bánásmódban részesülnek, ugyanis Willy Wonka csak őket engedi be dolgozni híres csokigyárába, csak bennük bízhat meg, hogy titkos receptjei ne lássanak napvilágot. Az Oompa-Loompák kivételesen huncutok, szeretik a szóvicceket, amiket általában dalba is öntenek, néhány praktikus jótanáccsal fűszerezve. Könnyű őket eltartani is, hiszen fizetségüket kakaóban kapják. Náluk hálásabb törposztag nincs is a világon!

#5

Michael J. Anderson (1,09 m) – Anderson neve talán nem mond sokat a legnagyobb filmőrülteknek sem, viszont ha „a törpe a Twin Peaksből" néven emlegetjük, akkor mindenkinek beugrik az obskúrus kis álombeli figura. A tolószékben nevelkedett Anderson, középiskolai tanulmányai befejeztével úgy járta körbe Amerikát, hogy aprópénzért énekelt, közben pedig autójában lakott. Az egyetemen számtalan területen szerzett diplomát, a filozófiától egészen a mikrobiológiáig, majd a NASA-nál is dolgozott, aztán pedig felfedezte David Lynch...

#4

Hervé Villechaize – Valaki emlékszik még James Bond-ra? Az aranypisztolyos férfira (The Man With The Golden Gun) gondolok, amelyben az 1 méter 19 centis francia Villechaize az egyik leggroteszkebb James Bond-rosszfiút, Nick Nacket alakította. A nép emlékezetében azonban Tattooként maradt meg leginkább, ahogy az a képen is látható, Ricardo Montalban asszisztenseként a Fantasy Island című tévésorozatból.

#3

Adelina Poerio – ...és hogy a nőkről se feledkezzünk meg! Adelina Poerio csupán egyetlen filmben szerepel, és konkrétabban annak is a legeslegvégén, csupán néhány pillanat erejéig. Nicolas Roeg Ne nézz vissza! című hihetetlenül erős thriller-drámájából bizonyára sokan élénken emlékeznek rá, amint piros esőkabátjában bandukolva játszadozik a kislányukat nemrég elvesztő házaspár józan eszével. Groteszk jelenlétével pillanatok alatt horrorrá képes változtatni a legnagyobb idillt is.

#2

Helmut Döring – Ez a kisember a legédesebb, legminiatűrebb szereplő Werner Herzog A törpék is kicsin kezdték című, amúgy kizárólag törpéket szerepeltető filmjében. Ha mérni lehetne, Herzog filmje valószínűleg kiütné a groteszk-o-meter biztosítékát, ugyanis hihetetlen, hogy ezek a kis, elsőre ártatlannak tűnő emberkék mit le nem képesek művelni e rendező kezei alatt. Döring színészi karrierje sajnos csupán Herzog két filmjének erejéig tartott. Vígaszképpen viszont az ausztrál Oren Ambarchi, a kísérleti zene egyik koronázatlan királya, külön lemezt dedikált a kisembernek – Der Kleine König (Für Helmut Döring).

#1

Tod Browning-féle Szörnyszülöttek – Az első helyre egy különlegességet tartogattunk, egy igazi klasszikus filmcsemegét, egy nem mindennapi szerelmi történetet, melyben mindenféle valódi csodabogár fel van vonultatva. Tod Browning Szörnyszülöttek című alkotása 1932-ben készült, és kereken 30 éven keresztül volt betiltva a briteknél, ráadásul a film szereplőinek életük végéig bújkálniuk kellett a nyilvánosság elől. A különös társulatban láthatunk egy sziámi ikerpárt, végtag nélküli szörnyeteget, valamint sok-sok jópofa kis törpét. Az alkotás kulcskérdése az volt, hogy „tud-e egy felnőtt nő igazából szeretni egy törpét?” Browning talán túlzottan erőltette „a szörnyek néha normálisabbak mint mi" szöveget, alkotása viszont révbe ért, és a mai napig fontos szerepet játszik a filmtörténetben.