A legjobb Sherlock Holmes-ok

#10

Young Sherlock Holmes / Az ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisa, r. Barry Levinson, 1985

Nicholas Rowe és Alan Cox a kamasz-Sherlockot és kamasz-Watsont formálják meg, amint azok már a suliban találkoznak és bizarr gyilkosságok nyomába erednek. Többek között egyik tanárjuk is áldozatul esik – nos, én biztosan nem kezdtem volna nyomozni. Most már csak azt mondja meg valaki, hogy mit keres a pipa egy gyere szájában?

#9

The Hound of The Baskervilles / A sátán kutyája, r. Terence Fisher, 1959

Ebben a sokadik Baskervilles-adaptációban Peter Cushing és André Morell alakítják a híres párost, a rendező és a produkciós cég neve (Hammer films!) pedig sok mindenre garancia – például az egyik leginkább horror felé eltolódott Sherlock-filmre.

#8

They Might Be Giants, r. Anthony Harvey, 1971

Ebben a rendhagyó Sherlock-filmben George C. Scott játssza a hetvenes évek New Yorkjába transzponálódott nagy detektívet – illetve egy detektív-delíriumban szenvedő beteget, míg Joanne Woodward Dr. Watson néven annak pszichológusaként funkcionál.

#7

The Adventures of Sherlock Holmes' Smarter Brother / Sherlock Holmes okosabb bátyjának kalandjai, r. Gene Wilder, 1975

Ebben a Mel Brooks-i hagyományban (és Mel Brooks stábjával) készült paródiában Gene Wilder játssza Sher... Sigerson Holmest, Sherlock Holmes „okosabb” bátyját, a felejthetetlen arcszerkezetű Marty Feldman pedig Dr. Wa... az Orville Stanley Slacker nevű rendőrőrmestert. Persze van a filmben „igazi” Sherlock/Watson-páros is, de korántsem olyan érdekesek, mint ez a két dilis nyomozó.

#6

Sherlock Holmes, r. Guy Ritchie, 2009

A legújabb Sherlock Holmes-értelmezés csak a hatodik helyig jutott, leginkább azért, mert ifjabb Robert Downey a brit kultrendező kezei alatt nem igazán tudta eldönteni, hogy James Bond vagy Sherlock Holmes legyen. S mivel a film végén nem volt szex, maradt Indiana Jones-nak. De legalább Jude Law igazán jó Watsonként.

#5

Without a Clue / Sherlock és én, r. Thom Eberhardt, 1988

Parádés szereposztás: Ben Kingsley-nek itt nemcsak hogy haja is van, de Watsonként sokkal, de sokkal okosabb, mint a kicsit alkoholista és nagyon kétbalkezes Sherlock Holmes, akit amúgy az örökérvényű Michael Caine alakít. Kedves, alig-parodisztikus vígjáték.

#4

The Private Life of Sherlock Holmes / Sherlock Holmes magánélete, r. Billy Wilder, 1970

Mindnyájunk kedvenc Billy Wilderének utolsó filmjei közül az egyik éppen egy saját forgatókönyv Sherlockékról. Elsőre nehezen értékelhető, kissé bizarr sztorijában vannak törpék, Loch Ness-i szörny, és még (e listában másodikszor!) feltűnik a nagy detektív testvére is, igaz, itt Mycroft néven, Christopher Lee alakításában. Ja: a párost Robert Stephens és Colin Blakely alakítják.

#3

Priklujcsenija Serloka Kolmsza i doktora Vatszona, Sherlock Holmes és doktor Watson kalandjai, TV-sorozat, 1979-1986

Ebben a kilencrészes, nagy lélegzetvételű szovjet tévésorozatban Vaszilij Livanov és Vitalij Szolomin alakítják a zseniális nyomozót és hűséges társát. Az oroszok szerint jobb, mint bármelyik kapitalista feldolgozás. Mi nem tudjuk biztosan.

#2

The Adventures of Sherlock Holmes / Sherlock Holmes kalandjai, TV-sorozat, 1984-1985

Igen, ez a klasszikus, magyar nyelvű nézők számára legismertebb Sherlock Holmes, a nyolcvanas évek mindössze két évadot (13 rész!!) megért angol sorozata, amit újból és újból levetítenek a Dunán, úgyhogy esélye sincs, hogy ne legyen kultikus. Jeremy Brett és David Burke brillíroznak Sir Arthur Conan Doyle halhatatlan figuráiként.

#1

The Hound of The Baskervilles / A sátán kutyája, r. Sidney Lanfield, 1939; The Adventures of Sherlock Holmes, r. Alfred L. Werker, 1939; Sherlock Holmes and the Voice of Terror, stb. - itt a teljes lista.

Nálunk kevéssé ismert, Amerikában viszont ez volt a legelső igazán népszerű Sherlock Holmes-sorozat. 1939-ben kezdődött a Foxnál, igazán magas mércével, aztán pár rész után a Universal markai közt végezte, egyre gyengülő színvonalú filmekkel (évente akár hármat is összedobtak). Mindenesetre a Basil Rathbone-Nigel Bruce páros megmaradt a tengerentúl legismertebb párosainak, kötelező referenciaanyagnak: 1946-ig összesen 14 darab film készült velük, ami sokkal több, mint amennyi Frankenstein-feldolgozás készült Boris Karloffal :)