A film noir legemlékezetesebb lábai

#10

Lana Turner (1921. február 8–1995. június 29.) – Az MGM anyaoroszlánja nemcsak bájos idomait, hanem tehetségét is megcsillogtatta karrierje során (Tay Garnett: The Postman Always Rings Twice / A postás mindig kétszer csenget, 1946; Vincente Minnelli: The Bad and the Beautiful / A szörnyeteg és a szépség, 1952; Douglas Sirk: Imitation of Life / Látszatélet, 1959), bár élete már idejekorán tragédiába torkollt. Hétszer házasodott és számtalan kalandba bonyolódott, melyek közül a legbrutálisabban a Johnny Stompanato gengszterfigurával való románca ért véget – 1958-ban ugyanis Turner lánya, Cheryl Crane önvédelemből halálra szúrta a férfit. A tragédia után karrierje megbicsaklott, a 60-as években már egyre kevesebb szerepet kapott, hiszen akkor már új csillagok követelték maguknak a figyelmet. 1992-ben torokrákkal diagnosztizálták, de a művésznő szüntelenül tovább dohányzott, egészen haláláig.

#9

Joan Bennett (1910. február 27–1990. december 7.) – A film noir aranytorkú Joanie-ja közel 100 filmben szerepelt, legemlékezetesebb alkotásait viszont Fritz Lang The Woman in the Window (Nő az ablak mögött, 1944) és Scarlet Street (Vörös utca, 1945) című alkotásaiban nyújtotta. A sötét femme fatale szerepekben igazán otthonosan mozgott, bár hosszú és változatos karrierje során alakított kedves kis szőkét, valamint melegszívű anyafigurát is. Lana Turnerhez hasonlóan Bennett karrierjét is egy tragédia szakította meg: 1951-ben harmadik férje, Walter Wanger producer lelőtte a színésznő ügynökét, Jennings Langet, mivel azt gyanította, hogy viszonyuk van. Legutolsó szerepét 1977-ben kapta Dario Argento Suspiria (Sóhajok) című giallójában, itt a már-már a felismerhetetlenségig öregedett színésznő a főgonosz szerepében tündökölhetett. 80 évesen egy szívroham következtében hunyt el.

#8

Veronica Lake (1922. november 14–1973. július 7.) – A tragikus sorsú címlaplány-színésznő rendkívül aktív életet élt, noha filmográfiája nem olyan terjedelmes, mint előző kolleganőinek, számtalan más módon próbálta felhívni magára a közönség figyelmét: repülőgépet vezetett és saját frizurát forrdalmasított (a híres peek-a-boo fazon). Filmes sikereihez nagy mértékben hozzájárult az ugyancsak alacsony termetű Alan Laddel való hét közös produkció, melyekben legtöbbször önmagukat alakították. Sikerei sajnos nem bizonyultak túl tartósnak, összesen négyszer házasodott (többek között a magyar származású André de Tóth-tal is), elmebaja és alkoholproblémái miatt pedig hamar tönkrement. Amikor egykori szeretője, Marlon Brando megtudta, hogy Lake egy manhattani bárban pincérkedik, küldött neki egy ezer dolláros csekket, melyet büszkeségből a színésznő soha nem váltott be, de bekereteztette és nappalijában barátainak mutogatta. 51 évesen hepatitiszben halt meg.

#7

Joan Crawford (1905. március 23–1977. május 10.) – Hollywood meghódítása előtt, eredeti nevén Lucille Fay LeSueur mozgószínházaknál kezdte tevékenységét táncosként. A 20–30-as években számtalan szerepet kapott, ő volt a mozgóképek királynője, a legnívósabb elismerés viszont 1945-ben érkezett egy Oscar-díj formájában, melyet a Mildred Pierce-ben (r. Michael Curtiz) nyújtott alakításáért kapott. Ezután még kétszer jelölték a díjra. 1973-ban végleg visszavonult mindenféle szerepléstől, majd pár évvel később hasnyálmirigyrákban hunyt el. Betegesen tisztaságmániás volt: négyszer ment férjhez, és minden új házasságkötés alkalmával kicserélte a házában levő véceülőkéket, a legelőkelőbb hotelben is kipucolta a fürdőszobákat mielőtt használta, tízpercenként kezet mosott, mindig állva zuhanyzott, undorodott a saját fürdőkádjától is, és csak akkor cigarettázott, ha ő bonthatta meg a dobozt, hanem egy szálhoz sem ért hozzá. Adoptált lánya halála után adta ki memoárját (Christina Crawford: Mommie Dearest, 1978), melyben kegyetlen dolgokat mesél anyjáról, aki jobban izgult karrierje, mint a saját gyermekei jóléte miatt, folyton férfiakkal (és néha még nőkkel is) szórakozott, és egy ködös estén majdnem megfojtotta saját lányát.

#6

Jane Greer (1924. szeptember 9–2001. augusztus 24.) – A huncut mosolyú színésznő már gyerekként nagy népszerűségnek örvendett, későbbi sikereit pedig furcsamód épppen egy szerencsétlenségnek (is) köszönheti. 15 éves korában lebénult a fél arca, és igazából soha nem jött teljesen helyre, csak részlegesen, így újból meg kellett tanulnia az emberi érzések kifejezésmódjait. Ettől olyan különleges és sajátságosan nyugodt a mimikája. A fejesek természetesen ebből is üzletet csináltak, hiszen az RKO úgy reklámozta Greert, mint a „Mona Lisa mosolyú nő". Howard Hughes egy reklámban figyelt fel rá, és egyből egy szerződést ajánlott fel neki, de arra is rávette, hogy nevét (Bettejane) lerövidítse. Hughes hónapokon keresztül zsarnokoskodott felette, és sem szakmai, sem magánügyekben nem hagyta békén. Legismertebb és egyik legnagyszerűbb alakítása Jacques Tourneur Out Of The Past (Kísért a múlt, 1947) című noirjában figyelhető meg, melyben az egyik legemlékezetesebb femme fatale megtestesülésének lehetünk szemtanúi.

#5

Ava Gardner (1922. december 24–1990. január 25.) – Ha valaki igazán stílusosan és elegánsan tudta viselni a szépséget és a sztárságot, az Ava Gardner, akit a mai napig Hollywood egyik legszebb színésznőjének tartanak. Annak ellenére, hogy tudatában volt fizikai adottságainak, keményen próbált megküzdeni a sikerért. Az MGM 18 éves korában fedezte fel, és kizárólag szépsége miatt kötött vele szerződést, így tapasztalat nélkül, első szerepeiben csupán 1–2 mondatnyi színészkedés jutott neki. Legelső átütő sikerét Robert Siodmak The Killers (A gyilkosok, 1946) című filmjével érte el. Ezután az MGM még további 17 éven keresztül szipolyozta szépségét, mert az ő szereplésével gyakorlatilag bármilyen gyenge produkcióból kasszasikert lehetett faragni. Gardner éppen emiatt soha nem is hitt saját tehetségében, és három sikertelen házasság után (Frank Sinatra és Mickey Rooney is köztük volt) elege is lett a hollywoodi életből, 1955-ben Spanyolországba költözött, 1968-ban pedig Londonba. 67 évesen tüdőgyulladásban halt meg, legutolsó mondata az volt, hogy „olyan fáradt vagyok". Gardnerről rengeteg pletyka és legenda kering, de egy szösszenetet érdemes kiemelni: egyszer találkozott J.R.R. Tolkiennel, és egyikük sem tudta a másikról, hogy kicsoda.

#4

Barbara Stanwyck (1907. július 16–1990. január 20.) – Ha valakinek Gary Cooper fogja a lábfejét, és további hét férfi szempár szegeződik rá, azt jelenti: 60 éven keresztül voltam színésznő, 85 filmben szerepeltem 38 hollywoodi év során, és olyan rendezőkkel dolgoztam, mint Cecil B. DeMille, Billy wilder, Robert Wise, Fritz Lang, Howard Hawks, Frank Capra és még sorolhatnám. Barbara Stanwyck vérbeli színésznő volt, mindig odafigyelt munkájára, mindenkivel igyekezett kedves és megértő lenni, és soha nem hagyta, hogy a sztárság a tehetsége róvására menjen, ami azt eredményezte, hogy a mai napig az övé az egyik legvirágzóbb hollywoodi karrier, amit csak el lehet képzelni. Négy alkalommal jelölték Oscar-díjra (mégis vesztes maradt), egyszeri Golden Globe- és háromszoros Emmy-díjazott. Második férje, Robert Taylor ironikus módon Ava Gardnerrel és Lana Turnerrel is megcsalta, ezután többet soha nem ment férjhez.

#3

Rita Hayworth (1918. október 17–1987. május 14.) – A 40-es évek amerikai szupersztárja ugyancsak megülte magát Hollywoodban: 37 év alatt 61 filmben szerepelt, és nem is akárhogy! 16 évesen a Fox stúdió figyelt fel rá, és annak ellenére, hogy öt sovány szerep után máris lemondtak róla, átkerült a Columbia Pictureshöz, ahol eredeti nevét (Margarita Carmen Cansino) megváltoztatták és hajtövét mesterségesen, elektrolízissel megemelték, majd kölcsönadták a Warner Bros.-nak. A sok hercehurca után végre 1941-ben megérkezett a jól kiérdemelt siker, Sidney Lanfield You'll Never Get Rich (Táncoslábú rekruták) című filmjével, melyben Fred Astaire-rel közösen lejtett táncainak köszönhetően elindult a világhírnév felé. A magánéletben félénk, csendes, szerény jelenség volt, a filmvásznon viszont robbanékony, érzéki nőket alakított. A listán szereplő hölgyek közül ő az egyedüli, aki családalapítás miatt félbeszakította karrierjét. Magánélete sajnos nem alakult túl szerencsésen, öt férje közül egyikkel sem töltött együtt többet néhány évnél. Öt férje közül négy (köztük Orson Welles) szakmabeli volt, az egyetlen külsős a multimilliomos muzulmán playboy, Ali Khan herceg volt. Karrierje hanyatlásával párhuzamosan depressziós lett, az alkoholba menekült, és 68 éves korában Alzheimer-kórban hunyt el.

#2

Gene Tierney (1920. november 19–1991. november 6.) – Az előző hölgyekhez hasonlóan Gene Tierney is jócskán profitált szépségéből, bár azok közé tartozott, akik a magánélet problémái mellett nem bírták elviselni még a sztárságot is. Legismertebb alakításait Ernst Lubitsch Heaven Can Wait (Az ég tud várni, 1943) és Otto Preminger Laura (Valakit megöltek, 1944) című filmjében nyújtotta, és vonzerejét mi sem bizonyítja jobban, mint az utóbbi alkotásban rászabott szerep: egy nő, aki még halála után is képes magába bolondítani az embereket. Bimbózó karrierje csodálatos jövőt ígért, de első gyerekének világrajövetele tragédiába torkollt. A kislány alig élt meg, és nagyon beteg volt, Tierney ezért saját magát hibáztatta (mert a terhesség alatt rózsahimlős lett), aminek következtében lassan mániás depressziós lett. Évek múltán újból megházasodott, és még John F. Kennedyvel is randizott, aki politikai okokból kifolyólag nem akar komoly kapcsolatot. 71 évesen tüdőtágulatba halt bele, ami nem meglepő, hiszen a legelső filmjének bemutatója után keményen rászokott a dohányzásra, hogy mélyebbé változtassa hangját, amiről azt nyilatkozta, hogy olyan, mint egy mérges Minnie egéré.

#1

Ida Lupino (1918. február 4–1995. augusztus 3.) – Nem véletlenül Ő az első helyezett, hiszen amellett, hogy dögös és tehetséges színésznő volt, az első filmrendezőnők között is méltó szerepet vállalt. 48 évnyi karrierje során közel 60 filmben szerepelt, és további kilencet rendezett, emellett pedig a televíziózásból is kivette a részét: 58 alkalommal szerepelt, és további 50 epizódot rendezett. Lupino művészcsaládba született, így szülei gyakorlatilag „beletaszították" a sztárságba. A „szegény emberek Bette Davise" a 40-es évek végére megunta a színészkedést, elmondása szerint nagyon unatkozott a felvételek alatt, míg látszólag a rendezők végezték a legizgalmasabb munkákat. Férjével, Collier Younggal közösen létrehoztak egy független céget (The Filmakers), így Lupino egyből producer, rendező és forgatókönyvíró lett. Első filmjét 1949-ben rendezte (Not Wanted), ezzel pedig ő lett a legelső női rendező Hollywoodban, és hogy tovább fokozzuk, A stoppossal (The Hitch-Hiker, 1959) ő volt az első nő, aki film noirt rendezett. Lupino azzal viccelődött, hogy ha korábban, színésznőként ő volt a „szegény emberek Bette Davise", akkor a rendezésben most ő a „szegény emberek Don Siegele".