Az elmúlt 20 év Oscar-díjátadóinak legfélresikerültebb öltözékei

#13

Robert Downey Jr., 2010 – Öltöny tornacipővel? NEEEE! Robert Downey Jr. öltönyben és tornacipővel? Hmmm! Kissé ciki párosítás, de igazából még ezt is olyan lazán és könnyedén viseli az amúgy sem túl sokat feszengő sztár, hogy tévedése majdnem beleolvadt a vörösszőnyeg mélységének titkaiba. Mialatt mindenki heteket tölt azzal, hogy mit öltsön magára a nevezetes eseményen, azalatt vasemberünk csupán 89 dollárt költött Nike cipőjére, melyben ráadásul biztos kényelmesen is érezte magát az est folyamán, nem úgy, mint egyesek. Az Andy Warhol inspirálta kéklencsés Oliver Peoples Sheldrake szemüveg viszont nemcsak, hogy nyakkendőjéhez is passzol, de még négyszer annyiba is került, mint lábbelije.

Oscar-jelölései:

 • A legjobb férfi főszereplő (Chaplin, r. Richard Attenborough, 1992);
 • A legjobb férfi mellékszereplő (Tropic Thunder, r. Ben Stiller, 2008).

#12

Celine Dion, 1999 – Az aranytorkú kanadai énekesnő, férfitársaihoz hasonlóan ugyancsak egy első ránézésre viszonylag egyszerű öltönnyel próbálkozott. De ha jobban megfigyeljük ezt az összeállítást, akkor könnyen zavarba jöhetünk: velünk van baj, vagy tényleg minden Christian Dior-darab fordítva van ráöntve Dionra? Diort Dionnak. A rendezvényt komoly előkészületek előzhették meg, Dion valami drasztikusat akart, amivel garantált lehet a fel- és kitűnés a tömegből, John Galliano divattervező pedig készségesen beváltotta reményeit: amikor jön, olyan mintha menne. A gyémántborítású Ray-Ban napszemüveg felbiggyesztésével a gyártó egy kanadai jótékonysági intézetet támogatott 50 ezer dollárral, a félresikerült goodfella-szerkót pedig teljesen bérmentve öltötte magára.

#11

Diane Keaton, 2004 – Nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy Keaton eleganciája milyen irányba billenti a trend-mérleget. Ralph Lauren kreációja nagyon emlékeztet a színésznő „eredeti” Annie Hall-lookjára (ami ugyancsak Lauren munkáját dicséri), viszont közel 30 év után éppen ezért már kissé erőltetett, dohos szaga van ugyanannak az ötletnek. Lauren elmondása szerint a színésznő határozottan kitartott elhatározása mellett, miszerint egy pompás angol lord női változataként szeretne megjelenni az estélyen. Az ötlettel semmi probléma, hiszen nagyon sikkes tud lenni, ha a nőies elegancia keveredik a férfiasabb darabokkal, viszont ez esetben nagyon visszaéltek a lehetőségekkel: kalap, kesztyű, mellény, nyakkendő, virágos kitűző, pöttyök, csíkok... Így egy elegánsan öregedő színésznő helyett csupán egy olcsó (na nem szó szerint!) Chaplin-utánzatot kapunk.

Oscar-díjai:

 • A legjobb női főszereplő (Annie Hall, r. Woody Allen, 1978).

Oscar-jelölései:

 • A legjobb női főszereplő (Reds, r. Warren Beatty, 1981);
 • A legjobb női főszereplő (Marvin's Room, r. Jerry Zaks, 1996);
 • A legjobb női főszereplő (Something's Gotta Give, r. Nancy Meyers, 2003).

#10

Angelina Jolie, 2000 – Igazán szívhez szóló pillanatoknak lehettünk tanúi, amikor az ezredforduló legelső Oscar-gálája meghozta Angelina Jolie első és (mindeddig) utolsó szobrocskáját. Az elérzékenyült színésznő viszont úgy festett, mintha eredetileg egy Halloween-partira készült volna (Morticia Addamsnek öltözve), mintsem egy ilyen rangos rendezvényre, ami már évek óta leginkább a külsőségek versenye, mintsem a tehetségeké. Gótikus stílusú Versace-költeményét jócskán megtoldotta némi fekete póthajjal is, mely vékony cafatokban csüngött alá pompás formáin. Bár stílusa nagyon sokat finomult az évek során, sajnos azóta sem volt alkalma elfeledtetni rajongóival ezt a vörösszőnyeges ballépést.

Oscar-díjai:

Oscar-jelölései:

 • A legjobb női főszereplő (Changeling, r. Clint Eastwood, 2009).

#9

Geena Davis, 1992 – Húsz évvel ezelőtt Geena Davis mosolya még hatalmas szenzációnak számított, fiatalos frissessége pedig sok férfiszívet megdobogtatott Hollywoodban. Ám 1992-ben minden szó fennakadt és minden hang megszakadt, amikor a Ruth Meyers és Bill Hargate által tervezett „miniruhában” végigsuhant a vörösszőnyegen. Noha a kreálmány tökéletesen passzol a 90-es évek stílusához, a fodrok pedig a színésznő bájaihoz, a fekete nylon-harisnya és a hosszú fehér kesztyű kontrasztja kissé ijesztő hatást eredményez. Egy színesebb összeállítás jót tett volna Davisnek, de így talán még a Légy sem fogja megkörnyékezni...

Oscar-díjai:

Oscar-jelölései:

#8

Tilda Swinton, 2008 – Élete első jelöléséért díjat kapó színésznő valószínűleg komoly késésben lehetett a gáláról, hiszen látszólag csak éppen letépte, majd magára aggatta az első keze ügyébe kerülő sötétítőt, és máris a vörösszőnyegen domborított. Azaz domborított volna, ha egyáltalán látni lehetne bármit is az amúgy törékeny alkatú hölgy androgün formáiból. Az Albert Elbaz által tervezett fekete Lanvin szatén-borzalom ugyan jól kiemeli lángvörös haját, hétköznapi viseletre azonban mégsem ajánljuk senkinek (de még ünnepire sem!). Noha ezt a túlméretezett zsákot semmiképp nem ellensúlyozza, azért mégis külön piros pont jár Swintonnak, hogy egy leheletnyi festék sincs rajta, merészen felvállalva az amúgy is üde és makulátlan arcbőrét, teljesen fittyet hányva az Oscar-gála szokásaira.

Oscar-díjai:

#7

Chloë Sevigny, 2001 – Sevigny kisasszony mind a film-, mind pedig a divatszakmában érdekes jelenség. Az amerikai függetlenfilmek üdvöskéje színes szakmai múltat tudhat maga mögött, hiszen a színészkedés mellett videoklipekben segédkezett öltöztetőként, valamint modellkedett is, ráadásul saját tervezésű ruhái is rendkívül népszerűnek bizonyultak. Bizarrul extravagáns stílusa már számos botrány csíráját kirobbantotta, ráadásul azon kevesek közé tartozik, aki legalább belátja, hogy a divat egy felszínes dolog – de ettől eltekintve imádja. A 2001-es Oscar-gálán a történelem megismételte önmagát: Sevigny egy áttetsző, fekete-fehér Chanel összeállítással lepte meg a nagyérdeműt, mellyel Barbra Streisand 1969-es összeállítása előtt tisztelgett. Scaasi-ruhája miatt Streisandot az egyik legrosszabbul öltözött sztárnak kiáltották ki, és úgy tűnik, hogy az amúgy is népszerűtlenül merész darab nem állta ki az idő próbáját. Az évtizedek peregnek, de igazából teljesen mindegy, hogy ki tervezi és ki viseli ezt a darabot: időtlenül idétlen.

Oscar-jelölései:

 • A legjobb női mellékszereplő (Boys Don't Cry, r. Kimberly Peirce, 2001).

#6

Sally Kirkland, 2007 – Talán kezdjük azzal, hogy Kirkland édesanyja a Vogue és LIFE magazin szerkesztője volt, tehát valamennyire logikus és természetes lenne, hogy némi jó ízlés szoruljon a lányába, még ennyi év után is. A jelenleg 70 éves színésznő, Hollywood egykori fényes csillaga viszont úgy döntött, hogy szemtelen lesz, és Technicolor denevérszárnyakkal villogtatja meg néhol már-már túlzottan kitüremkedő, néhol pedig zavartan himbálódzó bájait. Tipikusan azok közé a nők közé tartozik, akik képtelenek elfogadni a megöregedést, valószínűleg majd a lélegeztetőgépre kapcsolva is azon fog gondolkodni, hogy miként tárja a lehető legszélesebbre dekoltázsát. A szőke ciklon igazán jól érezte magát a figyelem középpontjában: melleiből alig takart el valamit, és „tánctudását” sem szégyellte túlságosan, bár valószínűleg az előadott mozdulatokat egy messzi bolygón sajátíthatta el...

Oscar-jelölései:

 • A legjobb női főszereplő (Anna, r. Yurek Bogayevicz, 1988).

#5

Trey Parker, Matt Stone, 2000 – A South Park alkotói nem hazudtolták meg hírnevüket, és a maguk módján kegyetlenül beintettek a sztáriparnak, azzal együtt pedig mindenkinek, aki rájuk pillantott a 2000-es Oscar-díjkiosztón. A két fiatalember női estélyiben jelent meg, ezáltal is kifigurázva a vörösszőnyeg törzsvendégeit. Stone Gwyneth Paltrow 1999-ben viselt Ralph Lauren rózsaszín estélyijének másolatát öltötte magára, míg Parker Jennifer Lopez oly sokat vitatott zöld, mélydekoltázsú Versace-kreációjának egy kissé ferdített változata mellett döntött. A fiúk állítólag nem sokat gondolkodtak azon, hogy mit viseljenek a díjkiosztón: „Előtte jól beacideztük magunkat, majd nagyot trippeltünk. Úgy tűnt, ez a tökéletes nap erre, egy kis acid, utána pedig női ruhában villantjuk meg magunkat a vörösszőnyegen” – mesélte Stona, akire állítólag akkora hatással volt az a nap, hogy azóta sem drogozott. Na persze.

Oscar-jelöléseik:

#4

Eve, 2003 – A fiatal amerikai énekesnő-színésznő már zsenge korában megvillantotta sokoldalúságát a publikumnak, első három kiadott lemezéből összesen több mint 8 millió példányszám kelt el világszerte. A sztriptíztáncosnőből rapperré vedlett hölgy emellett 2002 óta színészként is aktív, de az utóbbi években a divatiparban sem maradt alul, már saját tervezésű ruhakollekcióval is büszkélkedhet (Fetish). Amint a mellékelt ábra mutatja, 2003-ban még nem sok fogalma lehetett az ízléses megjelenésről, vagy az is megtörténhet, hogy eredetileg az uszodába készült, majd végül mégis meggondolta magát, és az Oscar-díjkiosztóra keveredett a „szoknyás pitbull”-nak becézett művésznő. Viszont piros pont jár neki azért, mert legalább tanult hibájából, azóta sem jelent meg ilyen szedett-vetett összeállításban, és lazaságát ismerve valószínűleg jót kacagott saját magán.

#3

Whoopi Goldberg, 2009 – Vannak viszont olyanok, akik soha nem tanulnak hibáikból, és évről évre képesek a legborzasztóbb göncöket magukra aggatniuk. Whoopi Goldberg amúgy is nehezen elviselhető jelenség, de minden alkalommal sikerül hárpiáskodására még egy lapáttal rátennie. Így történik nagyjából minden Oscar-díjátadón, ahol néhány pillanat erejéig még próbál egy-egy reflektornyaláb fényében megfürdőzni, noha makacs kitartása ellenére már évek óta esélye sincs egy jelölés megszerzésére – nem is csoda, hiszen borzasztó szerepeket kap, általában a legelviselhetetlenebb paródiákban. A színésznő soha nem kifinomult ízléséről volt híres, de a 2009-es díjkiosztón még sikerült rátromfolnia eddigi összeállításaira is. Míg az utóbbi években úgy festett, mint egy nevetséges bohóc, most csupán a nevetséges jelzővel maradt, hiszen bohócsága odalett egy leopárd megnyúzása közben. De lehet, hogy kettő is volt, az anyag méretét tekintve.

Oscar-díjai:

 • A legjobb női mellékszereplő (Ghost, r. Jerry Zucker, 1991).

 • Oscar-jelölései:

#2

Lizzy Gardiner, 1995 – Az ausztrál jelmeztervező minden eddigi filmes tevékenységét a sutba dobta ezzel a bizarr, tradicionálisnak a legkevésbé sem mondható „ruhával”, amit a '95-ös díjkiosztó gálán viselt. A legjobb jelmeztervezőnek járó díjat ebben a csupa arany American Express kártyából álló kreációban vette át, melyet eredetileg a díjnyertes film számára tervezett, ám az AmEx nem értett egyet azzal, hogy bekerüljön a filmbe. Amikor Gardiner tudatta velük, hogy ebben jelenne meg az Oscar-gálán, már egyből kedvesebbek lettek, és 300 kártyával támogatták a projektet, melyből a ruha elkészítéséhez végül 254-et használtak fel. Gardiner aranyöltözéke 1999 márciusában került elárverezésre, ahol végül 12 650 dollárért adtak túl rajta, az összeget pedig az Amerikai AIDS-kutató Alapítvány számára ajánlották fel. Megnyugtató érzés, hogy valami jó is származott e förmedvényből, bár az még mindig kérdéses, hogy Gardinernek hogy sikerült leülnie nem túl elasztikus páncélszekrényében. Talán nem véletlen, hogy csak olyan fotókat lehet fellelni róla, ahol álló pozícióban van...

Oscar-díjai:

#1

Pamela Anderson, 2001 – Szilikon Pam már önmagában a nagybetűs Égés, de hogy mit keresnivalója van neki egy köztudottan elegánsra szabott díjátadón, az már örök rejtély marad. Ízléstelensége az egekig hág: másnapos szemeit egy kék napszemüveggel próbálta palástolni, viszont arra kínosan ügyelt, hogy frissen felturbózott mellei (és bimbói!) megfelelő mennyiségű publicitást kapjanak. Csapzott haja is arról tanúskodik, hogy valószínűleg aktív éjszakája lehetett, de legalább azzal nem volt problémája, hogy mit vegyen magára, hiszen nála nem is úgy tevődik fel a kérdés, hogy mibe öltözzön, hanem hogy mibe vetkőzzön...

Oscar-jelölései:

 • Háhháhá, álmodik a nyomor!