Top 10 felnőtteknek szóló animációs sorozat


#10

Beavis and Butthead

Mike Judge szüleményei, a Music Television két klipfaló idiótája, Beavis és Butt-head összesen 200 epizódot ért meg. A két tinédzsert senkinek nem kell bemutatni: életüket a rock és a metál tölti ki, minden idejüket a televízió előtt töltik, mocskos szájúak és alaposan rájuk férne egy kis szülői rekcumolás. Könnyen az ember agyára képesek menni, de éppen olyan észrevétlenül a mindennapok szerves részéve is tudnak válni.

#9

Family Guy

A még most is futó sorozat (alkotója Seth MacFarlane) a képzeletbeli, Rhode Island-i Quahog városában játszódik. Az események a túlsúlyos és ügyefogyott Peter Griffin és családjának kalandjai körül forognak. A sorozatot eddig tizenegy alkalommal jelölték Emmy és Golden Globe-díjra különböző kategóriákban, és eddig mindkét fórumon háromszor nyert.

#8

American Dad / Amerikai fater

Ugyancsak Seth MacFarlane produkció, melynek főhőse Stan Smith, aki a CIA fegyverszakértőjeként és egyben családapaként kitartóan óvja országát a terrorizmustól. Családja ijesztően eltérő karakterekből épül fel, ennek ellenére mégis együtt próbálnak megoldásokat találni a modern életből fakadó nehézségekre. A sorozat szatirikusan közelíti meg az Amerikában uralkodó társadalmi állapotokat, görbe tükröt tartva a tengerentúliak (és nemcsak) orra elé.

#7

King of the Hill / Texas királyai

Mike Judge és Greg Daniels sorozata a képzeletbeli texasi kisvárosban, Arlenben játszódik, főhőse a régimódi elveket valló Hank Hill, aki becsületesen végzi munkáját, utána pedig becsületesen megissza söradagját is, miközben semmirekellő havereivel az élet nagy dolgairól folytat komoly eszmefuttatásokat. A sorozat a mindennapi élet szokványos és kevésbé szokványos vonásaiból is humort facsar ki, közben viszont végig megőrzi a karakterek és a cselekmény realista mivoltát.

#6

The Venture Bros

Jackson Publick sorozata az akciófilmek és a vígjátékok egyvelege, melynek középpontjában a Venture család kalandjai állnak. A sorozat hemzseg a változatos hommage-októl, melyek leginkább a párbeszédekben és a grafikai kivitelezésben nyilvánulnak meg, így számos popkultúrai, zenei, televíziós, színházi, filmes és képregényes utalást lehet felfedezni benne, de David Bowie és Hunter S. Thompson neve is gyakran felmerülhet.

#5

Robot Chicken

Seth Green és Matthew Senreich stop motion technikával készített szkeccs-sorozata minden finomkodást félretéve beint a filmes sztárvilágnak, a popkultúrának, és mindent és mindenkit kifiguráz, ami és aki némi hagyománnyal és egy kis rajongótáborral rendelkezik – így történhetett meg, hogy az egyik részben például Godzillának problémái akadnak a hálószoba sötétjében, de a Csillagok háborújának is dedikáltak egy teljes epizódot.

#4

South Park

Trey Parker és Matt Stone mára már klasszikussá avanzsálódott sorozata négy srác (Stan, Kyle, Cartman és Kenny – aki ugye minden epizód végén meghal) és az ő családtagjaik szürreálisan szatirikus kalandjai körül forog. A kizárólag felnőttek számára készített sorozat csak úgy hemzseg a trágárságoktól és az obszcén kifejezésektől, napirenden van az aktuális politikai és kulturális eseményekkel, és igyekszik minél több közéleti szereplőt kifigurázni. A sorozat alapján készített nagyjátékfilmet 1999-ben mutatták be, South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan címmel. Számos díjat és jelölést tudhat a magáénak, ezek közül a legfontosabb a négy Emmy-díj.

#3

Simpsons / A Simpson család

Az eddigi leghosszabb ideig sugárzott animációs sorozat Matt Groening mára már 23 évadot megélt szitkomja. Elsőként 1987. április 19-én jelent meg mint 2 perces műsor a Tracy Ullman Show-ban – két évvel később pedig már 20 perces adásban sugározták. A cselekmény Springfieldben játszódik, főhőse pedig egy középosztályú amerikai család, kiknek kalandjain keresztül az amerikai kultúra és társadalom útvesztőjébe nyerhetünk bepillantást, mondhatni nem túl hétköznapi módon. A sorozat eddigi díjai illetve elismerései: 24 Emmy-díj, 26 Annie-díj, a Time magazin a 20. század legjobb televíziós sorozatának ítélte, 2000. január 14-én a hollywoodi hírességek sétányán is elismerték egy csillaggal.

#2

Archer

Adam Reed sorozata a legzsengébb darab a listán, hiszen még csak két szezont ért meg, sikerei viszont máris tartós jövőt előlegeznek meg neki. A sorozat főhőse a jóképű Archer, aki James Bond béna kiadása – szakmai elhivatottság helyett a könnyű nők és a pénz miatt dolgozik a titkosszolgálatban. Az animáció képi világa és felépítése sem mindennapi: míg a karakterek 60-as évekbeli divat szerint hordják frizuráikat, és úgy is öltözködnek, addig közben a legfrissebb trend szerinti mobiltelefonokat használnak és lézer fegyverekkel viaskodnak. Üde és intelligens színfolt a kortárs animációs palettán.

#1

Futurama

A toplista egyetlen sci-fi sorozata egyben a legelső helyezett is: a Futurama egy pizzafutár, Philip J. Fry kalandjairól szól, aki 1999. december 31-én véletlenül hibernálja magát ezer évre, így amikor felébred, akkor már 2999-ben találja magát. A „távoli jövő” megnevezés ellenére a sorozat számos aktuális témát feszeget: politika, globális felmelegedés, bürokrácia, drogfogyasztás, alkoholizmus, rasszizmus, népbutítás. Matt Groening és David X. Cohen kreációja mára már kultikussá nőtte ki magát, és annak ellenére, hogy a képernyőkön már nem találkozhatunk újabb epizódokkal, az ügyefogyott hősök története képregény változatban él tovább.