Kedvenc színesbőrű színészeink

#11

Spike Lee (1957. március 20. – )

Az Atlantában született és Brooklynban nevelkedett rendező bónuszként került a listára, hiszen annak ellenére, hogy (leginkább) csak saját filmjeiben szerepel, Spike Lee színészként is kitűnő pillanatokat mondhat a magáénak. Filmjeiben az afro-amerikaiak jelenlegi és múltbéli problémáival foglalkozik, és szókimondó, őszinte stílusával megpróbálja felébreszteni a nézőkben kényelmesen szunnyadó társadalmi öntudatot.

Innen lehet ismerős: Szemet szemért / Do the Right Thing, 1989; Egy sorozatgyilkos nyara / Summer of Sam, 1999; Malcolm X, 1992.

#10

Ving Rhames (1959. május 12. – )

A karakteres arcú, komoly izomzattal rendelkező Rhames komoly színművészeti tanulmányokat folytatott New York-ban, majd sokáig csupán színházban játszott, legelső televíziós megmutatkozása pedig 1985-ben történt meg. 1993-ban, a The Saint of Fort Washington című filmdráma forgatásán találkozott egy hajléktalannal, akiről kiderült, hogy rég halottnak hitt, idősebb testvére, aki Vietnamba vonulása óta nem adott hírt magáról a családnak. Rhames rögtön rendbeszedette a férfit, és beköltöztette saját lakásába. Legelső áttörő sikere éppen ezután következett be, hiszen szerepet kapott Tarantino Ponyvaregényében, ami meghozta számára a világhírnevet.

Innen lehet ismerős: Ponyvaregény / Pulp Fiction, 1994; Mission: Impossible, 1996; Con Air – A fegyencjárat/ Con Air, 1997; Holtak hajnala / Down of the Dead, 2004.

#9

Brock Peters (1927. július 2. – 2005. augusztus 23.)

A hatalmas orrlyukakkal rendelkező, különösen mély hangú Peters George Fisher néven született, ereiben afrikai és indián vér csörgedezett. Már 10 éves korában eldöntötte, hogy a showbiznisszben szeretne érvényesülni, ehhez pedig a harlemi nyomorból küzdötte fel magát. Legelső filmes szereplésére 1954-ben került sor (Carmes Jones), leghíresebb szerepét pedig Robert Mulligan Ne bántsátok a feketerigót! című filmjében kapta, ahol Gregory Peckkel és Robert Duvallal osztotta meg a vásznat. 78 évesen hunyt el, hasnyálmirigyrákban.

Innen lehet ismerős: Ne bántsátok a feketerigót! / To Kill a Mockingbird, 1962; Star Trek 4. – A hazatérés/ Star Trek IV: The Voyage Home, 1986; Star Trek 6. – A nem ismert tartomány/ Star Trek VI: The Undiscovered Country, 1991; Zöld szója/ Soylent Green, 1973; A zálogos/ The Pawnbroker, 1964.

#8

Billy Dee Williams (1937. április 6. – )

A jóképű New York-i színész a Broadway-en kezdte karrierjét (nyolcévesen!), ami végül nemcsak széleskörű televíziós munkákhoz, hanem komoly filmszerepekhez is vezetett. Leginkább a Star Wars-beli szerepében, Lando Calrissian bőrébe bújva szólította meg a tömegeket, bár a szereplőválogatáskor eredetileg Han Solo szerepére jelentkezett. Filmes tevékenységeit leszámítva egyéb területeken is hódított: ’61-ben kiadott egy dzsessz lemezt, a festészet terén is sikeres volt és háromszor nősült.

Innen lehet ismerős: Star Wars V. A Birodalom visszavág/ Star Wars: Episode V The Empire Strikes Back, 1980; Star Wars VI. A jedi visszatér/ Star Wars: Episode VI Return of the Jedi, 1983; Batman, 1989; Fanboys Rajongók háborúja / Fanboys, 2008.

#7

Morgan Freeman (1937. június 1. – )

Billy Dee-hez hasonlóan ő is nyolcévesen szerezte meg első színészi tapasztalatait, vele ellentétben viszont 18 évesen visszautasított egy színészi ösztöndíjat a Jackson Állami Egyetemen, hogy repülőgép-szerelőként dolgozhasson az Egyesült Államok Légierejénél. Színészi pályája 1968-ban, a Hello, Dolly! című népszerű musicallel kezdődött a Broadway-en. Első Oscar-jelölését 1987-ben kapta (Street Smart / Hamis riport), a szobrocska elnyeréséig viszont egészen 2005-ig kellett várnia (Million Dollar Baby / Millió dolláros bébi, legjobb férfi mellékszereplő). Mindig nyugtató, kellemes jelenlét a filmvásznon.

Innen lehet ismerős: Se7en / Hetedik, 1995; The Shawshank Redemption / A remény rabjai, 1994; Batman Begins / Batman: Kezdődik!, 2005; Driving Miss Daisy / Miss Daisy sofőrje, 1989; Million Dollar Baby / Millió dolláros bébi, 2004.

#6

James Earl Jones (1931. január 17. – )

Suhanc korában, jobb híján azért kezdett színészkedni, hogy lenyugtassa magát és legyőzze dadogását, ám ez a mesterség végül annyira bejött neki, hogy több mint negyven éven keresztül láthattuk (merész kezdés: legelső szerepét Stanley Kubrick Dr. Strangelove-jában kapta) és hallhattuk (ő Darth Vader hangja a Star Wars-trilógiákban, bár a maszk alatt nem ő szerepelt) a filmtörténet legsikeresebb produkcióiban. Hangja még arc nélkül is határozott jelenség.

Innen lehet ismerős: Star Wars-széria, The Lion King / Az oroszlánkirály, 1994; Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb / Dr. Strangelove, avagy hogyan szoktam le az aggódásról és szerettem meg a bombát, 1964; Conan the Barbarian / Conan, a barbár, 1982.

#5

Bill Duke (1943. február 26. – )

Sokan nem tudják, de ez a mindig borotvált fejű, kedélyesen impozáns kiállású úriember filmes karrierjét rendezőként kezdte, neve olyan sorozatok epizódjaihoz is fűződik, mint a Dallas, Alkonyzóna vagy a Miami Vice, de számos nagyjátékfilmet is rendezett és jelenleg is aktív. Színészként akciódúsabb jelenetekben láthattuk, többek között Arnold Scwarzeneggerrel harcolt a Commandóban (1985), és a Predatorban (1987) is kimutatta a foga fehérjét (ám ekkor már Schwarzi oldalán). Duke-ot rengeteg olyan afro-amerikai fiatal mentorának tekinti, akik színészek vagy rendezők szeretnének lenni, ő pedig gyakran ad filmjeiben szereplési lehetőséget az ifjú tehetségeknek.

Innen lehet ismerős: Predator / A ragadozó, 1987; Commando / Kommandó, 1985; American Gigolo / Amerikai dzsigoló, 1980.

#4

Denzel Washington (1954. december 28. – )

Senkinek nem kell bemutatni ezt a magas, jóképű, (a vásznon és a magánéletben is) komoly, két Oscar-díjjal is büszkélkedhető színészt, ám azt kevesen tudják, hogy mielőtt belevetette volna magát színészi tanulmányaiba, újságírást végzett. Eleinte televíziós produkciókban, valamint a St. Elsewhere című sorozatban játszott, a kilencvenes években pedig számos akciófilmben és krimiben feltűnt. Már-már márkajegyének tekinthető, hogy szerepeiben gyakran valós karaktereket elevenít meg (Rubin „Hurricane” Carter, Malcolm X, Herman Boone, Frank Lucas, Steve Biko, Melvin Tolson).

Innen lehet ismerős: American Gangster / Amerikai gengszter, 2007; Philadelphia / Philadelphia - Az érinthetetlen, 1993; The Bone Collector / A csontember, 1999; The Pelican Brief / A Pelikán ügyirat, 1993.

#3

Samuel L. Jackson (1948. december 21. – )

Mielőtt kultikonná nőtte volna ki magát, Mr. Cool építésznek készült, ám végül mégis inkább a dráma mellett döntött, miután alkalma nyílt kipróbálni magát egy iskolai darabban. A 90-es évek elején drogfüggősége túladagoláshoz, majd egy rehabilitációs klinikához vezetett. Felépülése után kezdett igazán betörni Hollywoodba, Jacksont nemcsak egy saját csillaggal koronázták meg a hírességek sétányán, hanem számos más díjjal is kitüntették, és azóta is a média középpontjában áll. Egy interjú során elmondta, hogy minden filmjét megnézi a moziban, mert „már a színházi éveim alatt is úgy szerettem volna megnézni a darabot, amiben szerepelek – miközben a színpadon játszottam! Imádom látni magamat munka közben.”

Innen lehet ismerős: Pulp Fiction / Ponyvaregény, 1994; Jackie Brown, 1997; Do the Right Thing / Szemet szemért, 1989; Shaft, 2000; True Romance / Tiszta románc, 1993.

#2

Isaach de Bankolé (1957. augusztus 12. – )

Az elefántcsontparti, különlegesen erotikus kisugárzású Bankolé eredetileg matematikusnak készült, színészi képességeit Párizs utcáin fedezték fel, amikor éppen repülőgép-pilótának tanult. Számos Jim Jarmusch-filmben feltűnik, de a 24 c. televíziós sorozat hetedik szezonjában is megörvendeztette a nézőket.

Innen lehet ismerős: The Limits of Control / Az irányítás határai, 2009; Manderlay, 2005; Coffee and Cigarettes / Kávé és cigaretta, 2003; Casino Royale, 2006.

#1

Sidney Poitier (1927. február 20. – )

A bahamai származású, 84 éves Poitier volt az első színesbőrű, aki elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat 1963-ban (Lilies Of The Field / Nézzétek a mező liliomait), sikere pedig azóta is töretlen. Élete során dolgozott építőmunkásként, eladóként, dokkmunkásként. 1946-tól az Amerikai Néger Színházban játszott, hollywoodi szerepléseit pedig 1949-ben kezdte. ’69-ben a First Artists Productions egyik alapítója volt Barbra Streisand, Paul Newman és Steve McQueen társaságában. 1972-ben megrendezte első nagyjátékfilmjét, melyet nyolc további követett. 1994-től 2003-ig a Walt Disney Corporation igazgatótanácsának elnöke volt. 2009-ben megkapta Barack Obama amerikai elnöktől az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadság-érdemrendet.

Innen lehet ismerős: Guess Who's Coming to Dinner / Találd ki, ki jön vacsorára!, 1967; The Jackal / A Sakál, 1997; In the Heat of the Night / Forró éjszakában, 1967; Blackboard Jungle / Tábladzsungel, 1955.