Kedvenc zom-komjaink

#10

Zombie Strippers! / Zombi sztriptíz (2008) – A zom-komok (zombis vígjátékok) között meg egyáltalán ez egy viszonylag gyenge produkció, még az megcélzott „annyira rossz, hogy jó” szintet sem éri el, ráadásul a Troma-produkciók amatőr báját sem hordozza magán, de a vetkőzős zombik ötlete miatt megérdemel itt egy helyet, a bónuszpontról nem is beszélve: sikerült igazi pornósztárt is leszerződtetniük a szereposztásba. Ugyanebben a kategóriában lásd még az idei TIFF-en „hódító” Nagycsöcsű zombikat...

#9

Tokyo Zombie / Tôkyô zonbi (2005) – Ebben a manga-adaptációban két lusta melós azon álmodozik, hogy jujitsu(magyarul dzsúdzsucu)-bajnokok lesznek. Miután meggyilkolt főnökük toxikus szeméttárolóba dobott hullájából zombihad cseperedik, még arra a kevés dzsúdzsucu-tudásukra is szükségük lesz, ami van nekik. Nemcsak New Yorkban támolyognak hát az élőholtak, hanem Tokióban is...

#8

Night of the Creeps / Borzalmak éjszakája / Rémes egy éjszaka (1986) – Ez egy viszonylag korai hommage-film, Fred Dekker rendező kb. mindenkinek hódol egy kicsit, akinek érdemes, legyen az Ed Wood, John Carpenter, Tobe Hooper vagy ugyebár George Romero, akinek zombis alapműveiből ihletődött ez a kedves, de teljesen logikátlan B-paródia.

#7

Zombieland (2009) – Ez egy viszonylag friss alkotás, s ha szándékával ellentétben kicsit humortalan is, attól még megérdemli a toplistát helyet, már csak azért is, mert azelőtt talán sosem volt ennyire mainstream hollywoodi téma a zombis vígjáték. Egész Amerika egy zombiktól nyüzsgő „vidámparkká” nemesül ebben a filmben, aminek legesjópofább része még akkor is Bill Murray. A kritikát itt olvashatod.

#6

Dead Heat / Nyugodjak békében (1988) – Emlékszünk még a 80-as évek zsarus akciófilmjeire? Nos, ez ugyanolyan, csak zombi-zsarukkal. Feltámadás, foszló hús és zseniálisan szar egysoros poénok. Igazi VHS-gyöngyszem, feltámadt féldisznóval és csirkékkel, meg egy nagyon-nagyon öreg Vincent Price-szal, egyik utolsó szerepében.

#5

Shaun of The Dead / Haláli hullák hajnala (2004) – A roppant hamar kultstátusra szert tett brit vígjáték a Romero-filmek világát idézve és túllépve egy utalásoktól hemzsegő, de mégis eredeti és pörgős „zom-rom-kom”. Ami a legszebb benne, hogy nemcsak az elvetemült rajongók imádták (mint e toplista nagyrészét), hanem a mainstream kritikusok is. Szóval van remény ebben a műfajban.

#4

Død snø / Dead Snow / Náci zombik (2009) – A lassan unalmassá váló nagyvárosi zombijárás után felüdülő egy télen, valamelyik skandináv hegységben játszódó tini-zombi-horror, ahol a szűz, fehér hó kegyetlen és röhejesen undorító dolgokat rejt: foszladozó SS-katonákat. A norvég film átlagos humorral, de átlagon felüli látványvilággal taglózza le a röhögni és ijedezni egyaránt akaró nézőt. A kritikát itt olvashatod.

#3

Fido / Fido – Hasznos a zombi a háznál (2006) – Ez egy igazán „más” zom-kom, itt ugyanis a zombik lecsillapodott, pórázon tartott háziállatok. Az amerikai kertvárosokban játszódó filmekre utaló maró gúny kereszteződik a Romero harmadik zombi-filmjében (A holtak napja) megismert félig-meddig intelligens élőhalott-koncepcióval. Igazán kedélyes „családi” horror.

#2

Evil Dead-sorozat (1981, 1987, 1992) – Sam Raimi és Bruce Campbell (még a nevében is ott a „camp”) legendás trilógiáját talán senkinek sem kell bemutatni, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a három filmben látható módon tolódik el a horror (1981-ben még túlsúlyban) a vígjáték felé (1992-ben már ez és a látvány uralja a filmet). Épp ezért talán a tökéletes fúzió a második részben található, de akik viszont inkább csontvázakon akarnak röhögni, azok válasszák a fergeteges harmadik részt, A sötétség seregét (Army of Darkness). Raimi azóta hálistennek visszatért a horror-vígjáték műfajához a tavalyelőtti, szintén nagyszerű Pokolba taszítva című filmmel.

#1

Dead Alive (Braindead) / Hullajó (1992) – A toplista abszolút királya az azóta egyre epikusabb (és giccsesebb) vizeken evezgető Peter Jackson. Ebben az undorítóság határait erősen feszegető filmben aztán ott van minden, amitől szeretjük a zom-komokat, hatalmas trancsírozás fűnyíróval és egy saját zombi-anyjával szembeszálló főhős. Minden kockája emlékezetes, valószínűleg csakis Új-zélandon jöhetett létre ez a film ilyen formában. Jó szórakozást!