Dráma az iskolapadban

#10

Entre les murs / Az osztály (r. Laurent Cantet, 2008)

Helyszín: Párizs, Franciaország

Alapszituáció: François egy olyan iskolában osztályfőnök, ahol szinte minden diák különféle nemzetiségű és hátrányos helyzetű családból jött. A nehéz helyzet ellenére a tanárokat a legjobb szándék, a kitartás és a tolerancia vezérli. Minden erejükkel azon dolgoznak, hogy bátorítsák a diákokat és a lehető legjobb oktatást nyújtsák nekik. François igyekszik, hogy a diákok tisztelettel beszéljenek egymással és vele is, de nehéz helyzetbe keveri magát, amikor azok elkezdik feszegetni a határokat.

A film hőse: Az osztályfőnök, François Marin, aki próbálja megtalálni az egyensúlyt a jó és rossz között.

Színészek: Csupa ismeretlen, friss arc, amatőr gyerekek. Maga a főszereplő François Bégaudeau (a film részben az ő regénye nyomán készült, ő maga is tanár volt) első filmszerepe is egyben.

 

#9

Klass / Az osztály (r. Ilmar Raag, 2007)

Helyszín: Észtország

Alapszituáció: Joosep az osztály lúzere, kegyetlen tréfák célpontja. Apja katona, ezért az a véleménye, hogy fiának meg kell védenie magát. Kaspar új fiú az osztályban. Egy napon, amikor a fiúk meztelenre vetkőztetik Joosepet, és belökik a lányöltözőbe, Kaspar úgy dönt, hogy megvédi osztálytársát. Ezzel ő is az osztály célpontjává válik. Egy különösen megalázó eset után úgy döntenek, kölcsönveszik Joosep apjának fegyvereit, és bosszút állnak.

A film hőse: Joosep és Kaspar, de antihősök. A gyengék mellett akarnak kiállni, mégis éppen elnyomóik nyomdokaiba lépnek, csak sokkal brutálisabb és még saját maguk számára is megbocsájthatatlan módon.

Színészek: Amatőr fiatal felnőttek, akik gyakorlatilag a legutolsó mondatig mindent improvizáltak. A Joosepet alakító Pärt Uusberg leginkább zeneszerzőként ismert hazájában, az elnyomó banda vezére, Anders (Lauri Pedaja) pedig fodrász.

#8

Notes on a Scandal / Egy botrány részletei (r. Richard Eyre, 2006)

Helyszín: London, Anglia

Alapszituáció: Új tanárnő érkezik a jó hírű St. George kollégiumba. Sheba Hart művészettörténetet tanít, és legtöbb kollégájától eltérően kicsit másként gondolkodik a világról. A fiatal nő gyorsan rokonlélekre talál az egyik idősebb kolléganő, Barbara Covett személyében. Ám nem csupán ő az egyetlen, akit elvarázsol az új tanárnő személyisége, sajátos életszemlélete. Amikor Sheba tiltott szerelmi kapcsolatba keveredik 15 éves diákjával, Barbara az egyetlen, aki a védelmére kel. Talán azért, mert ő sohasem merte megtenni, amire igazán vágyott...

A film hőse: Sheba Hart, aki nehéz családi háttere mellett is (húsz évvel idősebb férj, egy lázadó tini lánnyal és egy Down-kóros fiúval) igyekszik megtalálni a boldogságot, úgy hogy közben pedagógusi karrierjét se kompromittálja.

Színészek: Cate Blanchett (Sheba) és Judi Dench (Barbara) tökéletes párosa, csak úgy izzik köztük a levegő a vásznon. A tragikus baráti párost Bill Nighy koronázza, Sheba idősebb férjének szerepében. 

#7

Good Will Hunting (r. Gus van Sant, 1997)

Helyszín: Boston, Massachusetts

Alapszituáció: A húszéves Will Hunting kilóg a dél-bostoni munkásnegyed-környezetből, noha barátaihoz hasonlóan keményen gürcöl, amikor éppen nem a helyi bárban lóg vagy nem keveredik összetűzésbe a törvénnyel. Egyetemre sohasem járt, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót. Mégis képes szinte azonnal megoldani Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat. Az egyetlen dolog, amire ez a bámulatosan okos és lehetetlenül dühös fiatalember nem képes, hogy újabb kocsmai verekedése után kidumálja magát a várható börtönbüntetés alól. Egyetlen reménye Sean McGuire, az egyetemi professzorból lett pszichológus, aki csodálja a fiú érzelmi küszködéseit és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem.

A film hőse: Will Hunting, az önfejű fiatalember, aki próbálja megtalálni a helyét az életben. Bármilyen problémát képes megoldani, kivéve azt az egyet, ami igazán hátráltatja a haladásban. A megfelelő ember segítségével viszont ezt is sikerül.

Színészek: A fiatal Matt Damon, Ben Affleck és öccse, Casey Affleck, a középkorosztályból pedig a jókedélyű Robin Williams és Stellan Skarsgård képviselteti magát. 

#6

Dead Poets Society / Holt költők társasága (r. Peter Weir, 1989)

Helyszín: New England

Alapszituáció: 1959-ben a Welton akadémia egyike volt Amerika legelismertebb oktatási intézményeinek, amely jól nevelt, művelt fiatalemberek tucatjait bocsátotta útnak az életbe. Az évszázados múltra visszatekintő intézmény konzervatív világába egy napon új tanár érkezik, John Keating, aki személyiségével, egyedi oktatási módszereivel, lelkesedésével, humorával és a gyerekek iránti teljes elkötelezettségével egyetlen pillanat alatt felkavarja maga körül az állóvizet.

A film hőse: John Keating, aki nem csak a költészet szeretetére tanítja meg diákjait, de arra is, hogy miképpen találhatják meg önmagukat, hogyan szabadíthatják fel saját gondolataikat és hogyan küzdhetnek az álmaikért.

Színészek: Robin Williams ismét tanügyi káderként bizonyít, a diákok soraiban pedig olyan arcokat láthatunk, mint Ethan Hawke vagy Robert Sean Leonard (akit manapság csak Wilsonként ismerünk a Dr. House-ból).

#5

Zéro de conduite / Magatartásból elégtelen (r. Jean Vigo, 1933)

Helyszín: Franciaország

Alapszituáció: Vigo saját gyermekkorának kegyetlen emlékeire építi a történetet. A diákok a zord internátusban, a sivár iskolaudvarban, az ütött-kopott tantermekben, a spártai hálóteremben töltik egyhangú napjaikat, mígnem fellázadnak a tanárok zsarnoki szigora ellen. Vigo filmje csupán 41 perces, mivel befejezetlen, sok néző türelmét próbára teszi, ugyanis éppen a film legizgalmasabb pontján ér hirtelen véget. A francia cenzoroknak köszönhetően a film egészen a II. világháború végéig be volt tiltva.

A film hőse: Caussat, Colin, Bruel, Tabard – vagyis a gyerekek, akik egyesült erővel próbálnak véget vetni az intézetben elburjánzott egyeduralomnak.

Színészek: A gyerekek csupán egyszeri amatőr szereplők, az elnyomó vezetőség tagjai között viszont olyan nagyszerű francia színészekkel találkozhatunk, mint Jean Dasté vagy Léon Larive. 

 

#4

If... Ha... (r. Lindsay Anderson, 1968)

Helyszín: Anglia

Alapszituáció: A nyári vakáció után Mick Travis Londonból visszatér a kollégiumba, ahol tanulmányait végzi. Az iskola legfőbb jellemzője, hogy tökéletesen elnyomó rendszer uralkodik benne. Mick és társai eleinte békés módszerekkel akarják megoldani ezt a problémát, ám amikor ellenállásuk miatt nem meghallgatják, hanem inkább eltanácsolják őket az intézményből, akkor elkeseredésükből fegyvert ragadnak. Anderson filmje a lista előbbi elemén, Vigo Magatartásból elégtelen c. filmjén alapszik, csak amit a francia filmesnek nem sikerült véghez vinnie, azt az angol auteur tökéletesen kibontakoztatta.

A film hőse: Mick Travis és barátai, akik nem riadnak vissza attól, hogy mocskos módszerekhez nyúljanak annak érdekében, hogy hosszú távon tisztázzák a diákok életét, hogy megtépázzák a merev angol szokásokat.

Színészek: Malcolm McDowell-t itt láthatjuk először nagyjátékfilmben szerepelni, valamint néhány, leginkább sorozatokból ismerős kezdő színész is feltűnik, David Wood és Richard Warwick, akiknek ugyancsak ez volt az első komoly szerepe.

#3

Elephant / Elefánt (r. Gus van Sant, 2003)

Helyszín: Columbine, Kolorádó

Alapszituáció: 1999-ben az amerikai Columbine Gimnáziumban a 17 éves Dylan Klebold és a 18 éves Eric Harris lelőtt tizenkét diákot és egy tanárt. A vérengzésben még huszonhárom ember sérült meg. Tettük nem ámokfutás, hanem előre kitervelt vérengzés volt. A gyilkosságok elkövetése után a két tinédzser öngyilkos lett. Az Elefánt ennek a teljesen átlagosnak induló iskolai napnak a történetét meséli el, amely váratlanul véres tragédiába torkollt, elegyítve egy Harmony Korine által írt novellával.

A film hőse: Bárki, aki túlélte a lövöldözést.

Színészek: A filmezés idején még mindenki amatőr szereplő volt, ezért azt a kevés párbeszédet is improvizálták, a karakterek neve pedig a fiatalok igazi neve. Azóta közülük többen is bekerültek a filmiparba, így Alex Frost vagy a hirtelenszőke John Robinson neve ma már nem ismeretlen.

#2

Ondskan / Könyörtelenek (r. Mikael Håfström, 2003)

Helyszín: Stockholm

Alapszituáció: Az apjától kapott rengeteg verés miatt a 16 éves Erik visszahúzódó és erőszakos. A kegyetlen bánásmód miatt megtanulja, hogy minden fizikai fájdalom legjobb csillapítója a gyűlölet. A helyi iskolából eltanácsolják, ezért anyja eladja maradék örökségét, hogy egy évre a Stjarnsberg bentlakásos iskolába költözhessen. Talán ez számára az utolsó esély, hogy visszataláljon a normális életbe. Nagy várakozással néz sorsa elé, reméli, hogy tiszta lappal kezdhet mindent, elfelejtheti a gyűlöletet és mostohaapját, hogy ez lesz az a hely, ahol nem kell magának igazságot vagy tiszteletet verekedéssel kiharcolnia. Ám várakozásaiban csalódnia kell.

A film hőse: A fiatal Erik Ponti, akinek egyedül kell szembeszállnia az elnyomással, az iskolának álcázott katonai diktatúrával, ami keservesen emlékezteti otthon elszenvedett gyerekkorára.

Színészek: Főszerepben a svédek üdvöskéje, Andreas Wilson, akinek filmbéli legnagyobb ellenfele Stellan Skarsgård színészlegenda második legidősebb fia, Gustaf. 

#1

Les quatre cents coups / Négyszáz csapás (r. François Truffaut, 1959)

Helyszín: Párizs, Franciaország

Alapszituáció: Antoine a kamaszkor küszöbére érkezett, és azért boldogtalan, mert szülei is azok. Szintén magányos barátjával kisebb-nagyobb diákcsínytevéseket követ el, emiatt szülei jóváhagyásával javítóintézetbe záratják. Van egy jelenet a filmben, mely tisztelgés a Magatartásból elégtelen című 1933-as Vigo-film előtt: a diákok a tornatanárral az élen szaladnak Párizs utcáin, a tanulók kettesével lemaradoznak a csapattól, míg a tornatanár mögött csak két-három fiú marad.

A film hőse: A legendás Antoine Doinel, akinek növekedését nyomon követhetjük Truffaut filmjeiben. Antoine nem akar rosszat, csak az átlagos gyerkőcöktől eltérően neki minden csínye rosszul sül el, amit a társadalom nem hajlandó tolerálni.

Színészek: A Négyszáz csapásnak a francia újhullám egyik legkarakteresebb színészét köszönhetjük, mégpedig a kis Doinelt alakító Jean-Pierre Léaud-t. Mellette Claire Maurier, Albert Rémy, valamint Guy Decomble munkássága is említést érdemel.