A legfurább hollywoodi névcserék

#10

Jamie Foxx (szül. Eric Marlon Bishop). Eric kezdetben a barátnőjével kötött fogadás miatt lépett színpadra egy comedy club nyílt estjén. Így aztán kedvet kapott a stand up-karrierhez, de rájött, hogy a nők mindig a férfiak előtt kapnak helyet az esti programban, ezért az eléggé ambivalens Jamie nevet választotta a fellépésekhez. A Foxx nevet pedig a Redd Foxx nevű legendás feketebőrű komikustól kölcsönözte, aki anno maga is lopta, mégpedig egy baseball-játékostól, Jimmie Foxx-tól. Vajon Jamie kit fog névcserére inspirálni?

#9

Charlie és Martin Sheen (szül. Carlos Irwin, ill. Ramón Antonio Gerardo Estévez). Sohasem értettem, hogy ha Charlie és apja, Martin is Sheen, akkor hogyan lehet a testvér neve Emilio Estevez? Nos, az apukával kezdődött, aki a 60-as években hiába próbált eredeti nevén érvényesülni, így aztán gyorsan összeragaszott egy újat magának – a Robert Dale Martinéból, aki a CBS castingosa volt és a Fulton J. Sheenéből, aki egy tévés prókátor püspök volt (televangelista, hogy magyarítsuk az angol szakszót). Gyerekei közül csak Charlie vette fel apja művésznevét (aminek érdekessége, hogy tényleg csak művésznév, nem hivatalos), Emiliónak viszont tetszett a dupla E betűs aláírás, úgyhogy az megmaradt Esteveznél. Az ő karrierje az új, felvilágosultabb amerikai világrendben már nem csorbult neve miatt.

#8

Nicolas Cage (szül. Nicolas Kim Coppola). Amikor Nicolas színészkedésről kezdett álmodozni, nagybátyja, Francis Ford már rég legendát fabrikált a Coppola névből a Keresztapával és az Apokalipszis, mosttal. De rajta kívül volt a famíliában még színésznő, énekes, zeneszerző, rendező is garmadával, úgyhogy a kis Nicolas Kim úgy döntött, levetkőzi a „terhelt” családnevet és – nagy képregényrajongó lévén – egy Marvel-szuperhősét veszi fel helyette, a Luke Cage-ét. Sikerült a saját legenda fabrikálása, annyira, hogy ha én lennék az unokaöccse, én is szeretném lecserélni a Cage nevet...

#7

Cary Grant (szül. Archibald Alexander Leach). Az angol Grant előbb a Broadway-en próbált szerencsét Archie Leach néven, majd ’31-ben Hollywoodba ment. Ott ukázba kapta a Paramounttól a névváltoztatást, így megpróbálkozott a Cary Lockwood verzióval, amit egy akkori film főszereplőjétől lopott. A teljhatalmú stúdiónak csak a Cary tetszett, így kapott egy listát, amiből választhatott családnevet. S mivelhogy a C és G kombináció nagyon bejött (lásd Gary Cooper vagy Clark Gable), a Granttel maradt élete végéig.

#6

Alan Alda (szül. Alphonso D'Abruzzo). Hawkeye édesapját Alfonso Giuseppe Giovanni Roberto D'Abruzzónak hívták, és maga is sikeres színpadi és tévészínész volt. Az Alda az Alphonso és a D’Abruzzo kezdő hangjainak egybeolvasztása, az Alan pedig kiváló aszparanta-jellegű (vagy hogy is hívják) kiegészítése a névnek, s valljuk be: kiejthetőségi faktora is jóval magasabb. Arról nem szól a fáma, hogy az apuka vagy a fia(i) változtattak először nevet.

#5

Ginger Rogers (szül. Virginia Katherine McMath). Ginger nemcsak eredeti neve miatt (amivel az ember nem Oscarért, hanem egzakt tudományokért járó Nobelért indulna) érdekes, hanem mert végül édesanyja új férjének a neve mellett kötött ki. A dühös eredeti apukától még a látogatási jogot is megtagadták, így aztán két alkalommal is megszöktette kislányát otthonról. A Gingert pedig egyszerűen csak kis unokatestvérétől kapta, aki nem tudta rendesen kiejteni a – valljuk be, tényleg roppant nyelvtörő – Virginiát.

#4

Whoopi Goldberg (szül. Caryn Johnson). A kevés EGOT-tulajdonosok egyike, Whoopi új nevének történetét kétszer is el kell olvasni, amíg elhisszük. Annyira megtetszett neki az ún. fingós párna (whoopie cushion), hogy névcserére inspirálta. Igen, ez az a kis tömlőcske, ami ráüléskor purcoló hangot ad ki. Anyukája tanácsára (miszerint sem a Johnson, sem a Cushion nem eléggé zsidó név a show-bizniszhez) végül a Goldberget válaszotta családnévnek. Pár rottyantás és máris Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjakkal büszkélkedhetett.

#3

Boris Karloff (szül. William Henry Pratt). Mindnyájunk legkedvencebb Frankenstein-szörnyének története a lehető legkonvencionálisabb: „rendes” brit családból származott. Olyannyira rendesek voltak, hogy Boris nem akart szégyent hozni rájuk, Őfelsége megbecsült diplomatáira megvetett színészi karrierjével, így aztán nevet cserélt. Haza csak 1933-ban, hosszú évek és a Frankenstein sikere után tért, s megrökönyödésére családja nemhogy elviselte, hanem büszke is volt az öcskös színészkedésére. Azt viszont homály fedi, hogy miért pont egy oroszos nevet választott: ő maga csak annyit mondott, hogy tetszett neki, mert egzotikusan csengett.

#2

John Wayne (szül. Marion Morrison). Abban mindenki egyetért, hogy a világ főmacsója, a Duke, az első számú westernhős (na jó, Clint Eastwood színre léptéig) nem viselhet kvázinői nevet. Így aztán a Fox stúdió 1930-ban gyorsan keresett neki egy újat, és találót: egy tábornok nevét a függetlenségi háborúból (Mad Anthony Wayne), mivel Raoul Walsh rendező éppen egy ilyen tematikájú filmet készített elő. Marion jelen sem volt a névcserénél, a filmben (The Big Trail / A nagy ösvény) már új nevén domborított.

#1

Kirk Douglas (szül. Issur Danielovitch) és Lauren Bacall (szül. Betty Joan Perske). Toplistán élén olyasvalakik, akiről nem is sejtenénk, hogy orosz nevük lehetett: Isszúr Danielovics (vagy ahogyan családja „amerikanizálta” korábban: Izzy Demsky) szülei valóban fehéroroszországi zsidó menekültek voltak, nevét pedig a New York-i színiiskolában megismert osztálytársa, Lauren Bacall javaslatára változtatta meg, aki szintén nevet cserélt: elvált édesanyja családnevét vette fel színészi karrierje fellendítése érdekében. A történet legszebb része, hogy mindkét színészlegenda él, Kirk a 96., Bacall pedi 88. évét tapossa. Isten éltesse őket!