Mellékszereplők, akik saját sorozatot érdemelnének

#10

Tobias Fünke (sz. David Cross, Arrested Development / Az ítélet: család)

Legyünk igazságosak: Tobias Fünke végülis kapott magának egy saját sorozatot. Az őt alakító David Cross saját kis különbejáratú, zseniális brit-amerikai sitcomjáról van szó, ami nemrég ért véget (The Increasingly Poor Decisions of Todd Margaret). Egy Fünkéhez hasonlóan csetlő-botló, semmit sem sejtő idiótáról van szó benne, aki jóindulatú, de kényszeres hazudozó. Még a bajusz-szemüveg kombó is stimmel, s hogyha párosítjuk Cross meglehetősen idegesítő hangjával, tökéletes a figura. Fünke doktor amúgy képtelen meztelenül létezni, még zuhanyozni is levágott farmerben megy, s legnagyobb álma, hogy színész legyen. Természetesen ahhoz ért a legkevésbé a sok dolog közül, amihez nem ért.

#9

Charlie Runkle (sz. Evan Handler, Californication / Kaliforgia)

A fényes katedrálisdómra emlékeztető fejű Runkle a főhős Hank Moody (David Duchovny) ügynöke és legjobb barátja. De míg Hanket üldözi a rossz szerencse gyönyörűbbnél gyönyörűbb nők képében, Runkle mindhiába üldözi őket. Szegény Runkle bárkit és bármit megdugna, ami mozog, de ezen nem segít sem a bibircsókja, sem a pocakja (amit az ötödik évadra teljesen leadott, nem kicsit groteszk módon). Még egyik állásából is kirúgják folyamatos maszturbálás miatt. Ugyanakkor lojális jóbarát és minden hülyeségben benne van. Nem valljuk be, de sokan szeretnénk egy ilyen havert magunknak.

#8

Jim "Iggy" Ignatowski (sz. Christopher Lloyd, Taxi)

Egyszeri viccnek szánták a sorozatban, de a nézők visszakönyörögték. Így aztán ez lett a később a Vissza a jövőbe-sorozattal híressé vált Christopher Lloyd első izgalmasabb szerepe a hetvenes évek klasszikus sitcomjában, a Taxiban, ahol ő nagyjából az elmúlt évtizedet, a hatvanas éveket testesítette meg. Magyarul: konstansan zsibbadtan, kócosan, betépett grimasszal lődörgött végig a díszleten egy farmerben. A legexcentrikusabb karakterként kezdte, pl. egyszer vett egy versenylovat és a nappaliban tartotta – közben meg felszentelt pap. A rossznyelvek szerint Lloyd nem sokat kínlódott, ment neki a szerep saját tapasztalatból. Akárhogy is legyen, valaki összevághatná a jeleneteit egy DVD-re: ő maradt a legemlékezetesebb a műsorból.

#7

A doktor (sz. Robert Picardo, Star Trek: Voyager)

Minden Star Trek-sorozatban kell legyen egy hajóorvos. És minden Star Trek-sorozatban kell legyen egy robot vagy egy mesterséges életforma. A Voyager című sorozatban a kettő eggyé válik: a hajóorvos egy hologram, amit (akit) eleinte kényszerből kapcsolnak be, aztán viszont fanyar humorával a sorozat legszerethetőbb figurájává növi ki magát. Mesterséges életforma létére drámaíró, festő, fényképész, sőt, az egyik civilizációnak megtanítja a zene szeretetét is. Magyarul: időnként dalra fakad. A sorozat vége felé hatalmas szabadságot kapott a legénység és a vezetőség többi tagjától: ki- és bekapcsolhatta magát kénye-kedve szerint. Ami igazából a nézők kénye-kedvére reflektált.

#6

Ron Swanson (sz. Nick Offerman, Parks and Recreation / Városfejlesztési osztály)

Ron Swanson is egyszerű, apró mellékszerepben kezdte, de már az első évadban látszott, hogy jóval viccesebb, mint a főszereplő Leslie Knope (Amy Poehler). Ezt úgy éri el, hogy kevésszer, de mindig a kellő pillanatban szúrja be flegmától csatakos megjegyzéseit. Azonkívül, hogy az elmúlt pár évtized tévétörténetetének legkarakteresebb bajszát tudhatja magáénak, Swanson egy igazi mackós macsó, de nem a metroszexuális-konditermes, hanem a klasszikus, húsevő-sörhasú-halász-vadász értelemben. Libertariánus meggyőződésű, s a legjobb humorforrás az, hogy miközben az önkormányzat magas pozíciójában dolgozik, őszintén meg van győződve annak feleslegességéről és hatékonytalanságáráról. Legszívesebben megszüntetné az egészet. Végignéznénk, hogyan lesz elnök ebből a fickóból.

#5

Jack Hackett atya (sz. Frank Kelly, Father Ted)

Jack atyával nehéz lenne különálló sorozatot megtölteni, ugyanis mindössze néhány szót ismételget, amikor éppen megébred whiskygőzös álmából („pia”, „bugyi”, „b*szás”). Amikor meg nagy ritkán józan, akkor képes önálló mondatokat is faragni, de olyankor igazából sajnáljuk: az eldugott Craggy-szigeten „teljesít szolgálatot” Ted és Dougal atyákkal egyetemben, s ő olyan pap, aki bort prédikál, de erőset iszik. S ha nincs, akkor bútorfényezőt. Csak épp vizet ne. Jack atya ritkán szólal meg egy-egy epizódban, de akkor a nézők dominóként dülöngélnek a tévé előtt. Erre mondják, hogy scene-stealer.

#4

Paulie Gualtieri (sz. Tony Sirico, The Sopranos / Maffiózók)

A Soprano família egyik oszlopos tagja, a maffiavezér jobbkeze a pösze Paulie „Walnuts", aki talán az egyik leghumorosabb pontja a sorozatnak. A félig szürkére festett és oldalt rövidre nyírt frizurájú maffióta roppant műveltnek képzeli magát, és éppen ez szolgál leggyakrabban táptalajt a néző szórakoztatására. A Paulie-t játszó Tony Sirico színészi karrierje előtt a maffia tagja volt, és 28 alkalommal tartóztatták le, talán ezért is sikerült olyan lazán őszintére Paulie megformálása – csak önmagát adta. Sirico csak azzal a feltétellel fogadta el a sorozatszerepet, hogy karakteréből sosem csinálnak spiclit. Múltját ismervén természetesen nem volt nehéz eleget tenni kérésének.

#3

Newman (sz. Wayne Knight, Seinfeld)

Kellett a Seinfeldbe is egy igazi ősellenség, így hát kitalálták a dagadt, bagós, kehes kacajú postást, aki mindig valami rosszaságban töri a fejét, hált Kramer anyjával és Jerry tömbházában lakik. Mindenre kapható, csak levélkihordásra nem. Neki köszönhetően tudjuk meg, hogy a legtöbb sorozatgyilkos postásként kezdte, apropó: a tulajdonában van a legendás Son of Sam nevű sorozatgyilkos táskája is (aki ugyebár szintén postás volt). Egy ekkora idióta megérdemel egy saját sorozatot, mondjuk Newman mindennapjai címmel. A Seinfeld amúgy hemzsegett a zseniális mellékszerepektől: ott van például az ugató beszédmodorú Frank Costanza (Jerry Stiller), aki George apukája, vagy a buggyant divatkatalógus-mogul J. Peterman (John O'Hurley).

#2

C.G.B. Spender (sz. William B. David, X-Files / X-akták)

Bizonyára mindenki tisztában van Mulder és Scully ügynök soha véget nem érő kutakodásaival, mely során az „igazságra" próbálnak fényt deríteni. Míg ők életüket kockáztatva harcolnak az idegen erők ellen, addig valaki egy kényelmes fotelben pöffeszkedve, újabb és újabb cigarettára gyújtva ontja magából az okosságokat, finom célozván arra is, hogy az igazság nem is létezik, ha pedig mégis, akkor az valami teljesen más, mint amire ők számítanak. A cigarettázó ember hirtelen feltűnései, mindentudása, szürke viharkabátja és ravasz mimikája szerves része a sorozatnak, és annak ellenére, hogy legtöbbször csupán árnyékban, vagy csak nagyon rövid ideig látjuk, a mai napig az egyik legérdekfeszítőbb karakter a televíziós sorozatok történetében. Az évek során alig tudunk meg róla valamit, de az a kevés információ is teljesen felülmúlja az igazságról való szerény elképzeléseinket.

#1

Gustavo 'Gus' Fring (sz. Giancarlo Esposito, Breaking Bad / Totál szívás)

Nem elég, hogy a Breaking Bad amúgy is csordultig van zseniális karakterekkel, az alkotóknak valószínűleg a filmtörténet egyik legellentmondóbb figuráját is sikerült létrehozniuk. Gus a legjámborabb pókerarccal képes bárkit kivégeztetni, miközben még ennek tudatában sem vagyunk képesek eldönteni, hogy szimpatizáljunk ezzel a velejéig romlott emberrel, vagy inkább próbáljuk elhatárolni magunkat tőle. Honfitársai egy adakozó szellemű, jóérzésű emberként ismerik, miközben ő egy gyorsétterem menedzseri irodájából vezényli a világ legsötétebb kábítószer ügyleteit. Komikus arcberendezése ellenére vigyorogni csupán egyszer látjuk, majd még egyszer... de akkor már kicsit másként.