A legmerészebb, valós sorozatgyilkosokon alapuló filmek


#10

The Deadly Tower (r. Jerry James, 1975)

Charles Whitman az austini Texasi Egyetem hallgatója volt, egykori tengerészgyalogos, aki 16 embert ölt meg, valamint további 32-t sebesített meg egy ámokfutó lövöldözés során, melyet az egyetem területén bonyolított le 1966. augusztus 1-jén. Jerry Jameson tévéfilmje Kurt Russell-lel a főszerepben mutatja be Whitman történetét, melyen nem sokat változtattak a forgatókönyvírás során. A mészárlást megelőzően Whitmant kegyetlen fejfájások gyötrik (ez egy akkor még felfedezetlen agydaganatnak és amfetamin-túlkapásának volt betudható), melyek többek között erőszakos cselekedeteihez is vezetnek: egy éjszaka során megöli anyját és feleségét, majd a megfelelő felszerelés beszerzése után elbarikádozza magát az egyetem tetején, ahonnan távcsöves puskával szedi áldozatait, míg a kiérkező rendőrök egyike le nem lövi.

#9

The Deliberate Stranger (r. Marvin J. Chomsky, 1986)

Ted Bundyt senkinek nem kell bemutatni, hiszen talán ő az egyik leghíresebb amerikai sorozatgyilkos, emellett pedig az egyik legellentmondásosabb figura is a műfajban. 1974–78 között fiatal lányokat erőszakolt és gyilkolt meg, bevallása szerint pontosan 30-at, ám az áldozatok valódi száma mindmáig rejtély. Hírhedtségéhez képest meglepő, hogy a legszínvonalasabb film, mely bemutatja tetteit, éppen televíziós és nem mozis bemutatásra készült. Chomsky filmje életrajzi hitelességgel követi a sokak által meglepő módon szimpatizált Bundy történetét a kezdetektől az elfogásáig, a nagyszerű Mark Harmonnal a főszerepben, akit manapság leginkább az NCIS főszereplőjeként ismerhetünk.

#8

Badlands / Sivár vidék (r. Terrence Malick, 1973)

Terrence Malick filmje álnevek mögé rejti Charles Starkweather és Caril Ann Fugate történetét (a filmben Kit Carruthers és Holly Sargis, a zseniális Martin Sheen és Sissy Spacek alakításában!), ráadásképp pedig egy mámorosan romantikus köntösbe is belebújtatja, ám ez csak még súlyosabbá teszi a két ámokfutó fiatal történetét. A 19 éves Charles és 14 éves barátnője két hónap leforgása alatt 11 ember életét oltotta ki Nebraska és Wyoming körzetében (köztük Caril Ann anyját és mostohaapját is). Elfogásuk után a fiút villamosszék általi halálra ítélték, a lány pedig életfogytiglant kapott, ám végül 17 év után szabadlábra helyezték. Történetük több film alapanyagául szolgált, így Malick filmjét leszámítva olyan alkotásokból is visszakacsint, mint a The Sadist (r. James Landis) vagy a Natural Born Killers / Született gyilkosok (r. Oliver Stone),

#7

Citizen X / X polgártárs (r. Chris Gerolmo, 1995)

A X polgártárs a leghíresebb szovjet sorozatgyilkos, Andrej Csikatyilo (ismertebb nevén a „rosztovi rém") történetét mutatja be, aki 1978 és 1990 között 53 bizonyított gyilkosságot követett el, bár saját elmondása szerint valójában 56 áldozata volt, a nyomozások viszont arra utalnak, hogy az lehetett akár 65 is. A Robert Cullen regényén alapuló HBO-film érdekessége, hogy teljes mértékben Magyarországon forgatták, így a híres színészek (Jeffrey DeMunn, Donald Sutherland, Stephen Rea, Max von Sydow) mellett rengeteg magyar és román arcot is láthatunk. David Grieco, kevésbé népszerű Evilenko című thrillere ugyancsak Csikatyilo történetén alapszik.

#6

Summer of Sam / Egy sorozatgyilkos nyara (r. Spike Lee, 1999)

Spike Lee sajátos stílusában meséli el David Berkowitz történetét („Sam fia", „44 kaliberes gyilkos"), aki '77 nyarán hat embert ölt meg New Yorkban, illetve hetet megsebesített. Berkowitzot egy parkolócédula buktatta le, aminek következtében hatszoros (!) életfogytiglant kapott. Összesen 365 évre ítélték, jelenleg is börtönben ül, következő tárgyalása pedig éppen idén májusban lesz. Sam fia azt állította, hogy a szomszéd kutyáját uraló démon utasította a gyilkosságok elkövetésére. Az elhunytak hozzátartozói kijelentették a rendezőnek, hogy semmiképp nem akarnak egy olyan filmet látni, melyben a gyilkos valamiféleképpen megdicsőül, így Spike Lee végül alaposan átszabta a forgatókönyvet, és Berkowitz helyett inkább a bronxi közösségre és annak belső problémáira összpontosított.

#5

Zodiac / Zodiákus (r. David Fincher, 2007)

A zodiákus gyilkos a 60-as évek végén öt embert ölt meg Észak-Kaliforniában, kettőt pedig megsebesített, áldozatai közül négy férfi, három pedig nő. A gyilkos kiléte a mai napig ismeretlen. Fincher verziója a Zodiákus utáni őrült hajszát mutatja be, amint a legkitartóbb nyomozók (Mark Ruffalo és Anthony Edwards), egy újságíró (Robert Downey Jr.) és egy tehetséges grafikus (Jake Gyllenhaal) összefog, hogy elkapja az ámokfutót. A film alkotói a lehető legreálisabb adatokkal akartak dolgozni, így például magánnyomozót fogadtak az egyik túlélő, Mike Mageau felkutatására, s egy másik túlélő, Bryan C. Hartnell még cameo-szerepben is feltűnik a film során. 

#4

Henry: Portrait of a Serial Killer / Henry  egy sorozatgyilkos portréja (r. John McNaughton, 1986)

Amerika legtevékenyebb gyilkosai között tartják számon John McNaughton filmjének ijesztően realisztikusan ábrázolt főszereplőjét, Henry Lee Lucast. Lucas 189 gyilkossági ügyben találtatott bűnösnek, bár sohasem derült ki, hogy valójában hány ember haláláért felelős. A bűncselekmények nagy részére maga Lucas sem emlékezett pontosan, és mivel több államban is gyilkolt, ezért a holttestek pontos helyét sem tudta megadni. A rendőrség nagyjából 600 olyan bűnesetet tartott nyilván, amely valamilyen oknál fogva kapcsolódhatott Henry Lee Lucas személyéhez. McNaughton nem szépíti vagy idolizálja Lucast, fájdalmas valóságként mutatja be a föld legnagyobb szörnyetegét, magát az embert.

#3

The Boston Strangler / A bostoni fojtogató (r. Richard Fleischer, 1968)

Fleischer kitűnő thrillere Albert DeSalvo, vagyis a „bostoni fojtogató" történetét tálalja, olyan zseniális színészekkel, mint Tony Curtis (a gyilkos), Henry Fonda és George Kennedy (a két főnyomozó). DeSalvo 1962 és 1964 között 13 nőt fojtott meg. A film első felében a rendőrségi nyomozás szemtanúi lehetünk, míg a második részében DeSalvo maga kerül középpontba. John S. Bottomly főfelügyelő leghőbb vágya, hogy választ találjon a film híres plakátján is feltüntetett kérdésre: miért nyitott 13 nő ajtót a bostoni fojtogatónak? A kemény tények ellenére a mai napig sem biztosak abban, hogy valóban DeSalvo volt a tettes, bár saját ügyvédje is úgy gondolta, hogy ő az.

#2

Monster / A rém (r. Patty Jenkins, 2003)

Listánk egyetlen női „szörnyetege", Aileen Wuornos, kinek megfilmesített története még Oscar-díjat is hozott az őt megformáló Charlize Theronnak. Theron durva átalakuláson ment keresztül a film kedvéért, ami a maszkokat leszámítva plusz 15 kilóból is állt. 1990-ben Wuornos összesen hét férfit ölt meg, akik molesztálták, bántották és meg akarták erőszakolni, amikor prostituáltként dolgozott. 2002. október 9-én injekcióval végezték ki. A film az 1989–1990 közötti periódusra fókuszál, amikor Wuornos találkozik a leszbikus Selby Vall-lel (Christina Ricci) és a két nő között szerelem szövődik. A gyilkosságok sorozata akkor veszi kezdetét, amikor Aileen egyik vendégével elfajulnak a dolgok, ezért önvédelemből lelövi a férfit.

#1

10 Rillington Place / Rillington Place 10 (r. Richard Fleischer, 1971)

A Richard Attenborough vérfagyasztó főszereplésével készült 10 Rillington Place talán a legzseniálisabb életrajzi film, amit valaha egy sorozatgyilkosról készítettek, bár ez nem meglepő, ha ismerjük a rendező, Richard Fleischer affinitását a téma iránt. John Christie a 40-es évek végén lépett aktív üzemmódba: fiatal nőket csábított a címben is szereplő otthonába, megfojtotta, majd megerőszakolta őket – összesen 8 nőt gyilkolt meg, köztük feleségét is. A filmben egy új pár költözik Christie lakása fölé, akik bár rosszat sejtenek, nem tudják megmagyarázni, hogy mi a gond ezzel az oktondi kis pasassal. Attenborough alakítása egy életre beégetődik emlékezetünkbe, Fleischer filmje után pedig minden szemüveges, kopaszodó, csendes férfi gyanússá válik...