Modern szerelmi háromszögek


#10

Indecent Proposal / Tisztességtelen ajánlat (r. Adrian Lyne, 1993)

Diana (Demi Moore) és David (Woody Harrelson) fülig szerelmesek, mondhatni semmi gondjuk a világon, míg egy szép nap olyan mértékben el nem adósodnak, hogy már mindennapi létezésük is veszélyben forog. Utolsó pénzükkel Las Vegasban próbálnak szerencsét, ám tervük nem jön össze, úgyhogy végképp beszippantja őket az elkerülhetetlen csőd. A kaszinóban viszont felbukkan egy sármos, és nem mellesleg milliomos férfi, John Gage (Robert Redford), aki kereken 1 millió dollárt ajánl fel a párnak, egy Dianával töltött éjszaka ellenében. Egy éjszaka nem árthat, hiszen nem kérdéses, hogy szükségük van a pénzre... az viszont annál inkább megkérdőjelezhető, hogy kapcsolatuk elég erős-e ahhoz, hogy megbírja ezt az áldozatot?

#9

The Quiet Earth / Csendes Föld (r. Geoff Murphy, 1985)

Sokan viccelődnek azzal a kifejezéssel, hogy „még akkor sem jönnék össze veled, ha te lennél az utolsó férfi/nő a világon". Nos, a Craig Harrison regényén alapuló Csendes Föld hősei, Zac Hobson (Bruno Lawrence), Joanne (Alison Routledge) és Api (Pete Smith) esetében ennek fele sem tréfa, hiszen úgy néz ki, valóban ők az utolsó élő emberpéldányok a földön, így természetes, hogy egymásra szorulnak. Hobson, a kisvárosi tudós egy nap arra ébred, hogy mindenki eltűnt a föld színéről. Először kétségbe esik, majd élvezni kezdi a helyzetet, végül pedig lassan bekattanni látszik, amikor szerencséjére feltűnik még egy túlélő, egy hölgy személyében. Harmonikus egyetértésben próbálnak magyarázatot találni a jelenségre, amikor feltűnik még egy túlélő, Api, egy maori törzstag, aki segít a nyomozásban, viszont alaposan bezavar Hobson kis románcába.

#8

101 Reykjavík (r. Baltasar Kormákur, 2000)

Hlynur (Hilmir Snær Guðnason) lassan már betölti 30. életévét, mégis nőtlen, és elvált anyjával él egy szűkös kis reykjavíki lakásban, ahol a praktikusság érdekében a kanapéból egy mozdulattal fürdőkád alakítható ki. Hlynur munkanélküli, a nappalokat átalussza, az éjszakákat átmulatja, anyukája pedig csak tovább kényezteti, semmit nem erőltetve kisfiára. Egy szép napon viszont megérkezik anyja spanyol barátnője, Lola (Victoria Abril), aki forróságával felpezsdíti Hlynur unalmas és rideg életét. Csak akkor derül ki, hogy Lola valójában anyjának leszbikus szeretője, amikor már megtörtént a „baj", a tüzes asszonyság teherbe esett a tékozló fiútól...

#7

Wolke 9 / Kilencedik mennyország (r. Andreas Dresen, 2008)

Noha már elmúlt 66, több mint 30 éve házas, és továbbra is szereti párját, Andreas Dresen filmjének hőse, Inge (Ursula Werner) váratlan kalandokba keveredik. Szerelmes lesz egy nála 10 évvel idősebb férfiba, Karlba, akivel olyan testi és lelki utazásra indul, mely során rájön, hogy eddigi élete csupán csak egy szomorú árnyéka volt valódi énjének. Az évtizedeken át tartó rutinból kiszabadulva Inge úgy érzi, hogy valójában Karl élete első igazi szerelme, viszont ennek tudata felszabadult öröm helyett aggodalommal és félelemmel tölti el. Dresen filmje fájdalmasan őszinte, és már-már dokumentarista stílusban mutat be egy olyan, számunkra ismeretlen világot, melynek főszereplői akár saját szüleink, nagyszüleink is lehetnének.

#6

Brødre / Testvéred feleségét (r. Susanne Bier, 2004)

Egy igazán jó testvér mindig tettrekész, ha családja segítségre szorul, még sógornőjének hálószobai tevékenységeibe is szívesen besegít, ha az afgán fronton eltűnt és halottnak nyilvánított bátyjának közös gyászolásáról van szó. Sarah (Connie Nielsen) igazán szemrevaló, gyönyörű nő két kislánnyal, akiket Michael (Ulrich Thomsen) hagyott hátra, mikor újabb bevetésre küldték. Bátyjával ellentétben Janniknak (Nikolaj Lie Kaas) semmi nem jött össze az életben, így Michael eltűnte után az ő portáján kezd rátalálni a boldogságra. A katona viszont hazatér, ám már korántsem az a kedves, nyugodt, racionális ember, aki egykor volt, az új családi felállás pedig csak tovább borzolja amúgy is feldúlt kedélyeit...

#5

Never Let Me Go / Ne engedj el! (r. Mark Romanek, 2010)

Ruth (Keira Knightley), Kathy (Carey Mulligan) és Tommy (Andrew Garfield) már gyerekkoruktól fogva egy különlegesen elit, angol bentlakásos iskolába járnak, ahol apránként igen erős baráti kötelékek alakulnak ki közöttük. Ahogy az évek telnek, gyerekből lassan felnőtté válnak, a barátságuk pedig tiszta és őszinte szerelemmé alakul. A szemérmes Kathy túl félénk ahhoz, hogy szembesítse Tommyt érzéseivel, ezért Ruth lép a fiú szeretői státuszába, aki nincs tudatában annak, hogy mennyire megbántja ezzel barátnőjét. A saját érdekében viszont jó lenne, ha felszólalna, hiszen e különleges angol iskolában nevelkedett fiataloknak kissé másabb sorsot szántak, mint a többi, normális környezetbeli felnőttnek, ezért már nincs sok idejük a boldogulásra.

#4

Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen, 2008)

A két amerikai szépség, Vicky (Rebecca Hall) és Cristina (Scarlett Johansson) életét igencsak felpezsdíti egy hosszú, barcelonai kirándulás. Annak ellenére, hogy teljesen ellentétes célokkal indulnak útnak (Vicky magába szeretné szippantani a katalán kultúrát, Cristina pedig értelmet akar keresni az életnek), végül ugyanott kötnek ki: a csábos festő, Juan Antonio (Javier Bardem) karjaiban, aki fél lábbal még mindig exfeleségével, Maria Elenával (Penélope Cruz) kavar. A mámor zavarában a két „kívülálló" úgy érzi, hogy ez az igazi valóság, ez az őszinte boldogság, melyre mindig is vágytak, ám azért nem is olyan egyszerű lezárni ezt a kis nyári kalandot.

#3

Birth / Születés (r. Jonathan Glazer, 2004)

Kevés morbidabb szituáció képzelhető el annál, mint hogy férjed halála után 10 évvel újból házasodni készülsz, amikor feltűnik egy pontosan 10 éves kisfiú, aki azt állítja, hogy egykori férjed, Sean reinkarnációja. Anna (Nicole Kidman) egy előkelő manhattani családból származik, mely elméletileg alapból kizárná, hogy hitelt adjon ennek a badarságnak, ám a kisfiú, akit ráadásul ugyancsak Sean-nak hívnak, olyan intim részletek birtokában van egykori házasságukkal kapcsolatban, hogy Anna meginog, és hinni kezd egykori szerelme „feltámadásában”. Anna és Sean egyre többet kezd találkozgatni, az új vőlegény pedig lassan másodvágányra kerül...

#2

The Dreamers / Álmodozók (r. Bernardo Bertolucci, 2003)

'68-at írunk, Párizsban járunk. Bertolucci klasszikusában párhuzamosan forró a hangulat az utcán, ahol a diákok a francia oktatási rendszer ellen tüntetnek, és egy igencsak liberális elveket valló testvérpáros, Isabelle (Eva Green) és Theo (Louis Garrel) tágas lakásában, ahová felinvitálnak egy frissen Párizsba érkezett amerikai diákot, Matthew-t (Michael Pitt). A három fiatal együttélősdit játszik, melynek keretén belül, a külvilágot kizárva saját szabályrendszerük szerint élhetik ki minden titkos vágyukat. A családi kötelékek bepiszkításának ellenére Isabelle, Matthew és Theo tökéletes hármast alkotnak, fürdőkádas jelenetük pedig instantmód a filmtörténet felejthetetlen, érzéki pillanatává vált.

#1

Dead Ringers / Két test egy lélek (r. David Cronenberg, 1988)

Elliot és Beverly Mantle (Jeremy Irons) egypetéjű ikrek, ezért elválaszthatatlanul összetartoznak. Mindent megosztanak egymással: virágzó torontói nőgyógyászati rendelőjüket, vagyonukat, sőt még szeretőiket is. Egy nap viszont feltűnik Claire, a gyönyörű színésznő, aki nem hajlandó megosztani magát az ikrek között, akik közül az egyiket csak a szex, a másikat pedig csak a szerelem hajtja. Beverly folyamatos erőfeszítése, hogy megtalálja az igazi szerelmet, kezdi elválasztani testvérétől, amibe apránként bele is őrül. Elliot rájön, hogy ha már mindenüket megosztják egymással, akkor az őrületben is osztozniuk kell. Az ámokfutás viszont mindannyiukat életveszélybe sodorja...