Gyereknapi filmek az egész családnak

#10

The Goonies / Kincsvadászok (r. Richard Donner, 1985)

A családi kalandfilm a gyerekek mesés világába kalauzol el bennünket. Mikey (Sean Astin) és Brand (Josh Brolin), a két testvér és barátaik nekivágnak a világnak, hogy egy régi térkép alapján megtalálják a hajdanvolt kalózkapitány mesés kincseit, amire nagy szükségük van, ha meg akarják menteni az otthonukat. Útjuk során találkoznak igazi olasz maffiózókkal, és egy ijesztő, ám rendkívül jólelkű szörnyszülöttel, aki a segítségükre lesz. Igaz, az elején csak Mikey hisz benne, a végén azonban mindenki számára bebizonyosodik, hogy a kincs valóban létezik.

#9

Babe (r. Chris Noonan, 1995)

A rózsaszín kisállatot valószínűleg már senkinek nem kell bemutatni. Babe különös teremtés, kismalac létére elvei, mi több, elképzelései vannak, ami cseppet sem vág egybe Hoggett gazda szándékaival. Felismerve a sorsában rejlő veszélyt, szövetkezik a helyi birkákkal, hogy nélkülözhetetlenné tegye magát a farmon. A szeretetreméltó és önmagát pásztorkutyának képzelő kismalac kitanulja a terelés csínját-bínját, ami annyira elnyeri gazdája tetszését, hogy az év terelőversenyére is benevezi.

#8

Hugo / A leleményes Hugo (r. Martin Scorsese, 2011)

A Hugo egy árva kisfiú története, aki egy párizsi pályaudvar falai mögött éli titkos életét. Egy különc lány segítségével keresi a választ a rejtélyre, mely összefügg apja elvesztésével, az alatta lakó mogorva játékboltossal és egy szív alakú lakattal, amelynek, úgy tűnik, nincs meg a kulcsa. Nemcsak remek családi mozi, hanem kicsit-nagyot egyaránt mesteri módon bevezet a filmtörténet kezdeteibe, egy nagyszerű filmalkotó életébe. Ráadásul mindezt 3D-ben is élvezhetjük, ha igénybe vesszük a mozi adta lehetőségeket. 

#7

La vita è bella / Az élet szép (r. Roberto Benigni, 1997)

Egy barátságos olasz kisváros intelligens és mókás pincérfiúja belehabarodik a helyi hatóság vezetőjének csinos menyasszonyába, és elcsavarja a fejét. A fasizmus előretörése miatt azonban boldogságuk nem lehet tartós. Guidót kisfiával együtt elhurcolják egy koncentrációs táborba. A deportálást és a tábort egyetlen hatalmas játéktérré alakítja át kisfia számára a bolondos papa, melyben a gyermek számára a tét egy igazi tank. Nem is sejti, hogy a játék igazi fődíja a túlélés... Bár a koncentrációs tábor nem hangzik túlzottan gyerekbarát témának, a kis Giosué pajkos kíváncsisága és apjának mértéktelen kitartása olyan párost alkot, mely a kisebbeket megnevetteti, míg a nagyobbaknak könnycseppet csal a szemébe.

#6

Bugsy Malone (r. Alan Parker, 1976)

Bugsy Malone, a szimpatikus helyi vagány csavaros észjárásával mindig jól megélt abból, hogy a város két maffiafőnökét, Kövér Samet és Dandy Dant egymás ellen kijátsza, hogy végül ő nyúlja le a zsíros megbízatásokat. Ám számításába ezúttal hiba csúszik, ugyanis szerelmes lesz és innentől kezdve a józan ész odavész. Pechjére épp e kritikus időszak alatt tör ki a város történetének legnagyobb gengszterháborúja, melyből neki is ki kell vennie a részét. Vajon sikerül-e szívszerelmével Hollywoodba szöknie, és túlélnie azt a tűzpárbajt, melyben egy egész mulató válik áldozatává a hatalmas tejszínhab-lövöldözésnek? Parker alkotása a filmtörténet egyetlen gyermekszereplőkkel eljátszott gengszterfilmje, mely A keresztapa paródiájának is tekinthető. A film egyetlen szereplője sem múlt el 16 éves a forgatás idején. 

#5

Pollyanna (r. David Swift, 1960)

A kis Pollyannának, szeretett édesapja halála után gazdag, ám megkeseredett nagynénje házába kell költöznie. A kislány felrázza az álmos kis falu életét, amikor kitalálja, hogy a lakók is játsszák el az édesapjával kitalált „boldogság játékot”. Kis árva barátjával, Jimmy Beannel együtt mosolyra késztetik az ágyhoz kötött Mrs. Snow-t, a morózus Mr. Pendletont, felvirágoztatják Nancy és Tim boldogságát. Csak Polly nénje, aki egy szerelmi csalódás miatt tölti bánatban életét, áll ellen Polyanna mesterkedéseinek. Egy baleset következtében Pollyanna megbénul, ekkor hirtelen nagynénje lesz az, aki megpróbál örömet csalni a kislány arcára, visszadni neki valamit a sok jóból. Vajon sikerül-e Polly néninek megbékülnie múltjával, felfedeznie az elvesztett szerelmet, s megtalálni boldogságát a kislánnyal, aki visszahozta őt az életbe?

#4

Millions / Milliók (r. Danny Boyle, 2004)

Két fiútestvér édesanyjuk halála után próbál új életet kezdeni. A 9 éves Anthony sokszor nem érti, hogy 7 éves öccse, Damian miért színes képzeletének segítségével próbálja feldolgozni a körülötte történő eseményeket. Amikor egy száguldó vonatból egy nagy táska pénz hull Damian lábai elé, Anthony szeretné a dolgot titokban tartani, és alaposan megtervezni, hogyan fektessék be a régi címletű bankókat abban a néhány napban, ami az euróra való átállásig hátra van. Damian ezzel szemben sokkal fontosabbnak tartja mindazt, amit az egyházi iskolában tanult; képzeletben szentekkel társalog, és elhatározza, hogy a pénzzel a szegényeken fog segíteni. Váratlan és kevésbé váratlan, de minden esetben katasztrófával fenyegető fordulatok után a fiúk komoly tanulságokkal lesznek gazdagabbak a pénz boldogító hatását illetően.

#3

Willy Wonka & the Chocolate FactoryWilly Wonka és a csokigyár (r. Mel Stuart, 1971)

Az egész világ meglepődik, amikor a híres csokigyáros, Willy Wonka sok éves rejtegetés után kihirdeti: öt szerencsés kiválasztott körülnézhet gyárában, meglesheti híres csokoládéinak titkát, és mindezek tetejébe élete végéig ingyenes ellátást kap a Wonka termékekből. Senki sem szeretné jobban ezt a díjat, mint az ifjú Charlie, de a családja túl szegény ahhoz, hogy a drága Wonka csokikból vásároljon, márpedig így semmi esélye, hogy egyhez hozzájusson abból az öt csokiba rejtett aranytallérból, mely a belépést jelentené. Ám a mozi világában éppen az a csodálatos, hogy minden megtörténhet. Figyelem! Gene Wilder sokkal zseniálisabb figura az eredeti verzióban, mint Johnny Depp a film 2005-ös Burton-féle feldolgozásában. 

#2

E.T.: The Extra-Terrestrial / E.T., a földönkívüli (r. Steven Spielberg, 1982)

Az űrhajóról lemaradt kis idegen lény, E. T. története, aki a számára ismeretlen bolygón marad dühös kutyák, nyüzsgő járművek és egy furcsa kisfiú társaságában, minden korosztály szívét és könnycsatornáit képes megmozgatni. Az űrlény érkezésének és földönragadásának éjszakáján egy közelben lakó fiú, a kisiskolás Elliott gyanút fog, hogy valaki kint rejtőzik a kertjükben. Egész éjjel kint marad, végül pedig magához édesgeti ezt a valakit, aki persze nem más, mint E. T. A két magányos lény, az apa nélkül nevelkedő fiú és a hátrahagyott űrlény összebarátkozik egymással, és ennek a barátságnak állít feledhetetlen emléket Steven Spielberg remekművében.

#1

Emil i Lönneberga / Juharfalvi Emil (r. Olle Hellbom, 1971)

Emil, aki egy dél-svédországi tanyán cseperedik fel, Astrid Lindgren regényeinek köszönhetően jól ismert figurája a gyermekirodalomnak. Örök rosszcsont, aki ha moccan is, már rögtön valami galiba támad körülötte. A kis szőkeség ritkán ül meg egyhelyben, minden érdekli, mindent ki akar próbálni, nem ismeri a lehetetlent. Nem rossz gyerek, kis szíve tele van szeretettel családja és környezete iránt. Csak a környező világ nehezen viseli az egyre újabb és vaskosabb meglepetéseket. Az még hagyján, hogy a mohó Emil feje beleszorul a levesestálba, és doktorhoz kell menni, hogy leoperálja róla, meg hogy lenyeli a spórolt pénzt, meg hogy kishúgát felvonja a zászlórúd tetejére, és hogy kis híján tönkreteszi szülei nagyszabású vendégségét. Hanem amikor titkon lóra kap, és egyedül elkocog szülei után a mozgalmas népünnepélyre, akkor már bizony valódi kalandok sora kezdődik. Ám rettenthetetlen kis barátunkat nem kell félteni, mert egyetlen fapuskával elfogja a régóta körözött rablót!