Top 10 legemlékezetesebb Pixar-rövidfilm

#10

Bourdin', 2003 – Az évente egyszer csupaszra nyírt, és ettől depressziós bárányka versbe szedett, zenés története. A filmecske gagyisága miatt méltán besorolható az emlékezetesek közé: a szereplők, a „sztori” vagy a „vers” a legbárgyúbb? Lehet szavazni!

#9

Knick Knack, 1989 – Egy fokkal kevésbé gügye, máris van benne gondolat: van egy magányos kis hóemberünk, aki születésénél fogva igencsak zárt környezetben tengődik. Na de benne is felébrednek az álmok és vágyak egy hiányos öltözetű, csinos nőcske láttán. Csak ne lenne ilyen peches...

#8

Partly Cloudy, 2009 – az Up kísérőfilmjeként bemutatott Partly Cloudy egy különös munkakapcsolat látlelete. Adott egy gólya – akinek mi más lehetne a dolga, mint a gyerekeket szállítani a világ legkülönfélébb csücskeibe –, és közvetlen munkatársa az a kövér és magányos felhő, aki a „veszélyes” apróságokat – pl. krokodilbébiket – készíti. Az együttműködés egyre nehézkesebb lesz…

#7

One Man Band, 2005 – Mi történik, amikor egy kisváros apró főterén, a délutáni melegben összecsap két versengő „egy emberes zenekar”? Az alkotók egész jópofán kidolgozták a zenekar-embereket, a kifejező arcú kislányról nem is beszélve.

#6

For the Birds, 2000 – A rút kiskacsa tanmeséje, kicsit másképp. Tudtad, hogy miért, miről fecsegnek a madarak a villanydróton? No most kiderül. És persze azt is megjegyzed, hogy a gonoszkodás – még ha verébnyi méretben jelentkezik is – elnyeri méltó büntetését, s aki utoljára nevet, az nevet igazán.

#5

Jack-Jack Attack, 2005 – A film a krimik szokásos jelenetével indul: a rendőrségen arról faggatják a tinidadust, hogyan égett le a ház. Jack-Jack, a természetfeletti képességekkel rendelkező kisbaba történét hallva-látva azonban megértjük a lángok eredetét és a dadus végkimerültségét is.

#4

Presto, 2008 – Ez a nyuszi egyszerűen remek. Presto bűvész kalaplakó segítőtársa borzasztó éhes. Ennél rosszabb már csak az lehet, ha borzasztó éhes és sehogy sem tudja elérni az orra előtt virító ínyecfalatot. Még ennél is rosszabb, ha szórakozott gazdija fellépésre készül. Márpedig senki ne próbáljon ujjat húzni egy farkaséhes nyuszival!

#3

Burn-E, 2008 – Ez a kis szorgalmas robot WALL-E kortársa, amint azt a neve is sejteti. WALL-E történetén jól mulatott a közönség, no de ki gondolta volna, hogy a kis szimpatikus robot ismeretlenül is ennyi galibát okozott Burn-E-nek?

#2

Luxor Jr., 1986 – Ez az a Pixar-film, ami minden Pixar-mozi előtt akarva-akaratlanul eszünkbe jut, a kis, játékos Luxor Jr. ugyanis a gyártó logójának ugrabugráló főszereplője lett. A kisfilmet amúgy is érdemes megnézni: a két megszemélyesített lámpának nincs szüksége rajzolt arcra, kézre, így is tökéletesen kivehető a köztük levő viszonyrendszer, de még az érzelmeik is. Kedves pillanat az is, amikor a nagyobbik Luxor kinéz a filmből, a nézőre.

#1

Geri's Game, 1997 – A szimpatikus kisöreg a parkban sakkozik az őszi langymelegben. Lassan, komótosan, élvezve a játékot. Csakhogy partnere legyőzi, sőt, majdhogynem a földbe döngöli – ám végül ő kerekedik felül. Vagy ki is? A karakter(ek), az animáció rendkívül életszerű, a ritmus pattogó – aki egyszer figyelemmel követte Geri játékát, sosem fogja elfelejteni. A Geri's Game azért került e toplista élére, mert mindeddig ez az egyetlen Pixar-rövidfilm, amely – méltán – elnyerte az Oscar-díjat.