Akikről nem is gondolnánk, hogy magyar vér csörgedez ereikben

#10

Stephen Fry (sz. 1957. augusztus 27.) – A minden pórusából angolságot sugárzó színész-humorista-író Londonban látta meg a napvilágot Marianna Eve (sz. Neumann) és Alan John Fry fiaként. Anyja nagyszülei a mai Szlovákia területén található Nagysurányból származtak, zsidó nagyapja 1927-ben vándorolt el onnan, anyai nagynénje és unokatestvérei viszont Auschwitzban haltak meg. Fry Norfolkban nevelkedett, ahol majdnem minden iskolát végigjárt, ugyanis kiemelkedő tehetsége és intelligenciája ellenére kezelhetetlen gyerek volt. 17 évesen ellopta egyik családtagja hitelkártyáját, amiért három hónapot fogságban töltött. Végül mégis a Cambridge-en kötött ki, egy olyan színjátszó körben, ahol megismerte Hugh Laurie-t (Dr. House), akivel közösen törtek be a showbizbe. Fry karrierje a mai napig változatos és sokszínű. Színházi szerzőként, rendezőként, íróként, színészként, műsorvezetőként, sőt, újságíróként is keményen bizonyított.

#9

Jeffrey Tambor (sz. 1944. július 8.) – A számunkra leginkább sorozatokból ismert (Arrested Development, Entourage), szüntelenül vigyorgó, Jeffrey Tambor a következőképp emlékezik vissza családjára. „Magyar és orosz gyökerekkel rendelkezem. Szeretetüket mindig étellel, pontosabban rendkívüli mennyiségű étellel fejezték ki. A családban forgó legfontosabb kérdések mindig az evéshez kapcsolódtak. Ettél? Mit ettél? Mikor fogsz enni? Ilyen az európai kultúra.” A „nagy arcú" amerikai színész több, mint két évtizedet töltött színházi komikusként, míg végül a 70-es évek végére berobbant a televíziós filmek világába, ahonnan már csak néhány lépésébe került a nagyjátékfilmes szerepek elhódítása olyan színészek mellett, mint George C. Scott, Al Pacino vagy Mel Brooks.

#8

Louis C.K. (sz. 1967. szeptember 12.) – Minden magyarnak kötelezően ismernie kellene a rendkívül tehetséges Louis Szekelyt, aki a nagyvilág és az egyszerűbb kiejtés kedvéért az elamerikaiasított Louis C. K. néven vált ismertté. Lajos Washingtonban látta meg a napvilágot Mary Louise David és Luis Szekely gyerekeként, de gyerekkorát Mexikóban töltötte, mivel apai nagyapja egy Mexikóba emigrált magyar zsidó volt. A stand-up comedy műfajával már zsenge korában elkezdett barátkozni, eleinte Jerry Seinfeld előtt lépett fel, majd saját önálló esteket is kapott. Az utóbbi néhány évtizedben Szekely a szórakoztatóipar összes műfaját bejárta, forgatókönyveket ír, színészkedik, vág és rendez. Jelenleg az FX-en futó, saját vígjáték-sorozatában (Louie) követhetjük, melyben nemcsak főszereplő, hanem az imént említett összes funkciót betölti. Durva humora és csípős karaktere sokak kedvence, a mai magyar humoristák igazán példát vehetnének róla.

#7

Sam Raimi (sz. 1959. október 23.) – Samuel Marshall Raimi egy konzervatív zsidó családban nőtt fel Detroitban, szülei orosz és magyar származású zsidók voltak, családnevüket Reingewertz-ről változtatták Raimira. A kis Sammy már gyerekkorában érdeklődni kezdett a filmezés iránt, ezért amíg más sörre költötte a pénzét a K-Martban, addig ő a havereivel összedobott pénzből kamerájába vásárolt filmet, és azzal kísérletezgetett. Befektetései mára már javában megtérültek, a leginkább kulthorrorjairól híres (Evil Dead / Gonosz halott-széria) Raimi nemcsak rendez, hanem színészkedik, forgatókönyveket ír, valamint produceri feladatokat is ellát, ráadásul örökre az ő nevéhez kötődik a legsikeresebb Pókember-trilógia is. A forgatásokon leginkább öltönyben és nyakkendőben látni (Hitchcock előtt tisztelegve), ilyen elegánsan faágakkal veri és popcornnal dobigálja színészeit, a terror stimulálásaként.

#6

Peter Lorre (1904. június 26. – 1964. március 23.) – A guvadt szemű (eredeti nevén) Löwenstein László a mai Szlovákai területén található, Liptó vármegyei Rózsahegyen született egy zsidó házaspár, Löwenstein Alajon és Elvira Freischberger első gyermekeként. Négy éves korában anyja ételmérgezésben elhunyt, apját három kisgyerekkel hagyva magára. Alajos hamarosan újranősült, egykori felesége legjobb barátnőjét vette el, akinek volt még két gyereke. Lorre soha nem jött ki jól mostohaanyjával, ez komoly gyerekkori traumákat is okozott neki. Hamarosan megszökött otthonról, eleinte német nyelvterületen színészkedett, egyik legemlékezetesebb alakítását Fritz Lang M – Egy város keresi a gyilkost című filmjében nyújtotta. Később Párizsba, majd Londonba ment, végül pedig Amerikában kötött ki, ahol olyan legendás filmekben kapott szerepet, mint A máltai sólyom és a Casablanca.

#5

Rachel Weisz (sz. 1970. március 7.) – Rachel Hanna Weisz Londonban született egy magyar feltaláló (George Weisz) és egy osztrák pszichoterapeuta (Edith Ruth Teich) gyerekeként, akik még a második világháború kitörése előtt menekültek oda a nácik elől. Rachel 14 évesen modellkedésre adta a fejét, nem sokkal ezután pedig a színészkedés ízére is ráérzett, bár akkor keltette a legnagyobb feltűnést, amikor visszautasított egy ajánlatot, melyben Richard Gere mellett szerepelhetett volna. Kisebb tévés szereplések után első moziszerepét Keanu Reeves oldalán kapta, majd több angol filmben is szerepelt. Szerepet kapott Szabó István A napfény íze című alkotásában, a nemzetközi figyelmet viszont A múmia hozta meg számára. Az már csak hab a tortán, hogy Darren Aronofsky, majd pedig Daniel Craig szívét is meghódította. Hogy mire a képesek a (magyar) nők!

#4

Drew Barrymore (sz. 1975. február 22.) – Néhány évnyi randevúzás eredményeképp, Drew Blyth Barrymore a kaliforniai Culver Cityben, Los Angelesben született John Drew Barrymore amerikai színész és Makó Jaid Ildikó színésznő gyerekeként – bár szülei hamar különváltak, apja ugyanis számtalanszor bántalmazta anyját. Barrymore-éknál a génekben van a tehetség: ükszülei, dédszülei és nagyszülei egyaránt sokat foglalkoztatott színészek voltak. Drew első televíziós szereplésére 11 hónaposan, egy kutyaeledel reklámfilmjében került sor, az áttörést tiszteletbeli keresztapja, Steven Spielberg rendezte E. T. – a földönkívüli című filmben játszott szerepe hozta el számára, csupán 7 évesen. A középiskolát súlyos drogproblémáinak következtében nem végezte el. Ez nem is csoda, hiszen 10 évesen füvezett, 13 évesen pedig már áttért a kokainra. Ez persze nem akadályozta meg, hogy szép kis színészi karriert fusson be, és még rendezőként is kipróbálja magát. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de (részben) a miénk.

#3

William Shatner (sz. 1931. március 22.) – A kanadai színész-zenész-filmrendező Montréalban született Anne Garmaise és Joseph Shatner gyerekeként. Nagyszülei mind zsidó bevándorlók voltak Ausztriából, Lengyelországból, Magyarországról és Ukrajnából. Családnevüket apai nagyapja, Wolf Schattner angolosította el Shatnerre. Bár szerényebb színészi képességekkel rendelkezik, karakteres előadásmódjának és fiatalkori jóképűségének köszönhetően irigylésre méltó karriert futott be. Leginkább az első Star Trek-sorozatból ismert, ahol ő játszotta a főszereplőt, James T. Kirk kapitányt, a USS Enterprise csillaghajó parancsnokát. Az 1966 és 1969 közt felvett sorozat után még a ráépülő hét mozifilmben is eljátszotta ezt a szerepet, ezenkívül több könyvet is írt, számos Star Trek-regényt, valamint önéletrajzi kiadványokat is, melyben saját tapasztalatairól számol be.

#2

Peter Falk (1927. szeptember 16. – 2011. június 23.) – Mindenki Columbója kelet-európai zsidó származású, felmenői lengyel, cseh, orosz és magyar bevándorlók voltak, szülei Oroszországból vándoroltak ki Amerikába. Egyes, hivatalos dokumentumokkal alá nem támasztott információk szerint Falk Miksa, az egykori Pester Lloyd ma már lipótvárosi utcanévként is ismert főszerkesztőjének a dédunokája. Karrierje során öt Emmy-díjat kapott, emellett pedig két Oscar-díjra is jelölték. Hollywoodtól mindenki féltette, bár nagyon tehetséges volt – egy rosszindulatú daganat következtében még 3 éves korában ki kellett műtsék egyik szemét, melyet üvegszemmel pótoltak. Karrierje során sokszor diszkriminálták emiatt, a Columbia filmstúdió igazgatója, Harry Cohn például azzal utasította el, hogy „ennyi pénzért olyan színészt is kapok, akinek két ép szeme van.” Ettől függetlenül mégis óriási karriert futott be, tehetségét pedig mindenki elismerte.

#1

Jerry Seinfeld (sz. 1954. április 29.) – Jerome Allen Seinfeld, generációjának legsikeresebb és legbefolyásosabb komikusa egy osztrák és egy szíriai zsidó, Kálmán és Betty Seinfeld második gyerekeként született a New York-i Brooklynban. Humorista karrierjét éjszakai klubok színpadán kezdte, gyakran még neki kellett fizetnie azért, hogy felléphessen. Egy tehetségkutató estnek köszönhetően előbb az HBO-hoz hívták meg, majd folyamatosan fellépési lehetőségekkel kezdték bombázni. Larry David közreműködésével saját szitkomot is kapott (Seinfeld, 1989-1998), melyben színészkednie sem kellett, hiszen többé-kevésbé önmagát alakította. Amikor éppen nem személyes kapcsolatokról és kellemetlen társadalmi kötelezettségekről viccelődik, akkor könyvet ír, és autókat gyűjt – pontosan 46 Porsche található a birtokában. Hmm!