A legemlékezetesebb Bond-gonoszok

#10

Kamal Khan (Octopussy / Polipka, 1983)

Megformálója: a francia Louis Jourdan.

Ki ő és mit akar: Egy szofisztikáltan megformált ékszercsempész, körmönfont, ám mégis kifinomult gazember. A hatalom megszállotjával, Orlov tábornokkal karöltve arra törekedik, hogy nukleáris holokausztot szabadítson Nyugat-Európára. A száműzött afgán herceg szerencsejátékokkal és különböző veszélyes sportokkal tölti idejét luxuspalotájában, ahová – bár nem a legbarátságosabb körülmények között – Bond is vacsorameghívást kap, mint a palota fogvatartottja. Miközben drága külföldi csemegéket zabál és még drágább borokat iszik, Kamal arról mesél hősünknek, hogy milyen kegyetlen körülmények között fogja eltenni láb alól.

Hogyan szabadulnak meg tőle: Bond tesz róla, hogy Kamal yachtja egy sziklaszirttel ütközzön.

Kedvenc idézet: „Mr. Bond egy rendkívül ritka fajhoz tartozik. Amit most éppen a kihalás fenyeget.”

#9

Le Chiffre (Casino Royale, 2006)

Megformálója: a dán Mads Mikkelsen.

Ki ő és mit akar: A valószínűleg albániai születésű Le Chiffre a világ terrorszervezeteinek bankára, és lehetőleg minél több pénzre szeretne szert tenni, bármilyen áron. Matek- és sakkzseni, ha a szerencsejátékokról, főképp pókerről van szó, képességei iszonyatos összegek elnyeréséhez segítik hozzá. Különös betegségének köszönhetően vért könnyezik. Mohóságának köszönhetően csúfondárosan csődbe dönti főnökei tervét, ezzel pedig saját magának is vermet ás.

Hogyan szabadulnak meg tőle: Eddig ő az egyetlen Bond-gonosz, aki nem éri meg a végső összetűzést. Ráadásul nem is ügynökünk, hanem saját főnöke, Mr. White repít golyót a fejébe.

Kedvenc idézet: „Tudod, nem vagyok híve a túlbonyolított kínvallatásnak. Maradok a legegyszerűbb, legfájdalmasabb módszernél. Nem kellemes, de annak a tudata sem, ha nem ered meg a nyelved, nem sok marad abból, amiből kiderülne, hogy férfi voltál. Csak az a kérdés, hogy meddig bírod?”

#8

Rosa Klebb (From Russia With Love / Oroszországból szeretettel, 1963)

Megformálója: a német Lotte Lenya.

Ki ő és mit akar: Klebb egy apró termetű, a humor semmilyen formájával nem rendelkező SPECTRE ügynök, aki egy percig sem vesztegeti idejét, ha küldetéséről van szó. Kegyetlen, hideg és félelmetes fizikai jelenléte vérfagyasztóan hat a filmvásznon, ráadásul leszbikus hajlamaira is fény derül. A szépséges Tatiana Romanovát bérli fel, hogy segítsen Bondnak ellopni a Lektor készüléket, amit majd az ügynök meggyilkolása után saját használatukra visszaszereznek.

Hogyan szabadulnak meg tőle: Ellenállhatatlan sármjának köszönhetően Tatiana Romanova végül nem az ügynököt teszi el láb alól, hanem saját főnökét lövi mellkason, amikor egy pillanat erejéig megszerzi Bond fegyverét.

Kedvenc idézet: „A kiképzés hasznos. De a tapasztalatot semmi sem helyettesítheti.”

#7

Oddjob (Goldfinger, 1964)

Megformálója: az amerikai-japán Harold Sakata.

Ki ő és mit akar: Ez a köpcös-izmos keleti emberke, egyetlen szót sem szól az egész filmben, de nincs is szüksége rá. Erős fizikai jelenléte és szerepe már önmagában a Bond-sorozat egyik leghíresebb csatlósává teszi. Oddjob Auric Goldfinger terveit támogatja, egyben pedig személyi sofőre, testőre és golfos kifutófiúja, nem mellesleg pedig ő burkolja csupa arany festékbe a film legelején Jill Mastersont egy hotelben. Rendkívül erős és szívós teremtés, számos jelenetben bizonyítja erejét (pl. egy kézzel összetör egy golflabdát, aranytéglával mellkasában alig rezzen össze.)

Hogyan szabadulnak meg tőle: Bond néhány levágott elektromos kábellel és Oddjob fémkalapjával halálos mennyiségű áramot termel, mellyel megöli a kis harcost.

Kedvenc idézet: „Arrrh-Arrrh!” (Oddjob ugyanis néma.)

#6

Max Zorin (A View To A Kill / Halálvágta, 1985)

Megformálója: az amerikai Christopher Walken.

Ki ő és mit akar: Zorin a náci koncentrációs táborok egyik félresikerült kísérletének a terméke, melynek során terhes anyákat őrült mennyiségű szteroidokkal oltottak be, hogy aztán szuper-intelligens gyerekeket szüljenek. A néhány túlélő baba – köztük Zorin is – valóban kivételesen intelligenssé, de ugyanakkor pszichopatává is vált. Zorin terve, hogy felrobbant néhány elhagyatott bányát Kaliforniában, mellyel többszörös földrengést okoz, milliók halálát okozva, így majd egyes-egyedül uralhatja a számítógépes microchipek világát.

Hogyan szabadulnak meg tőle: Saját hibájából leesik a Golden Gate hídról, miközben baltával próbálja megtámadni Bondot.

Kedvenc idézet: „Az intuitív improvizáció a zseni titka.”

#5

Nick Nack (The Man with the Golden Gun / Az aranypisztolyos férfi, 1974)

Megformálója: a francia Hervé Villechaize.

Ki ő és mit akar: A rendkívül édi megjelenésű, csupán 1,18 méteres teremtés Francisco Scaramanga teljeskörű asszisztenseként funkcionál. Szakács (specialitása a cordon bleu!), szolga és bérgyilkos egyben, aki bár lojális főnökéhez, azért bérgyilkosokat felbérelve mégis megpróbálja eltenni láb alól az öreget, ugyanis halála esetén ő lenne az óriási vagyon örököse. Így különösebben azt sem bánná, ha Bondnak sikerülne megfékeznie Scaramangát. Lefegyverzése után, védekezésképp néhány pezsgősüveget hajít ügynökünkre.

Hogyan szabadulnak meg tőle: Bond betuszkolja egy bőröndbe, majd bezárja egy faládába.

Kedvenc idézet: „Kicsi a bors, de nem felejt.”

#4

Francisco Scaramanga (The Man with the Golden Gun / Az aranypisztolyos férfi, 1974)

Megformálója: az angol Christopher Lee (aki nem mellesleg Ian Fleming unokatestvére).

Ki ő és mit akar: Magas és nyájas, gazdag és sármos, szadista és könyörtelen, ráadásul három mellbimbója van. Egy kubai porondmester és egy angol kígyóbűvölő fia, aki gyerekkora javarészét cirkuszokban töltötte. Az évek során mesterlövésszé fejlesztette magát, ekkor kezdte a KGB különböző merényletek elkövetésére felbérelni, de hamarosan szabadúszóként folytatta tovább küldetéseit. A világ legjobb bérgyilkosaként képes 1 millió dollárt is követelni egy-egy akcióért. Az aranypisztolyos férfiként ismert Scaramanga precízen használja apró fegyverét, pazar életmódjára pedig már Bond is irigykedni kezd. A napsugárzásból akar halálos fegyvert kifejleszteni, és csak önmagát tartja képesnek arra, hogy Bonddal végezzen.

Hogyan szabadulnak meg tőle: Bond – egy viaszbábuval való trükkös cserének kösznhetően – maga lövi le.

Kedvenc idézet: „Tudja, mint minden nagy művész, egy igazi mesterművet akarok létrehozni egyszer az életemben. Megölni 007-et, mint férfi a férfit, szemtől-szemben, ez az én mesterművem.”

#3

Jaws (The Spy Who Loved Me / A kém, aki szeretett engem, 1977; Moonraker / Holdkelte, 1979)

Megformálója: az amerikai Richard Kiel.

Ki ő és mit akar: Egy óriási termetű gyilkológép erős fémfogakkal, melyekkel gyakorlatilag bármit át tud harapni. Nem túl okos, de legalább csendes és kiválóan végzi munkáját, melyhez csupán száját kell kitátania. A maga 2,18 méterével és 142 kilójával Bond egyik legkeményebb ellenfele. Előbb Karl Stromberg oldalán látjuk, neki kell segítenie egy mikrofilm megszerzésében, mely egy tengeralattjáró nyomkövető rendszert tartalmaz. Másodjára már Hugo Drax csatlósaként tűnik fel, bár itt már elég komikus figuraként jelenik meg, aki nemcsak, hogy főnöke ellen fordul, hanem még szerelmes is lesz.

Hogyan szabadulnak meg tőle: Bond nem tudja megölni, bár számtalan módon próbálkozik. A Moonraker végére mondhatni barátok lesznek, úgyhogy eliminálása már nem lesz aktuális.

Kedvenc idézet: „Hát akkor az egészségünkre.” (egyetlen mondata)

#2

Auric Goldfinger (Goldfinger, 1964)

Megformálója: a német Gert Fröbe.

Ki ő és mit akar: A Bond-széria egyik leghírhedtebb gonosza, aki betegesen vonzódik az aranyhoz. Rátermett aranycsempész, aki úgy oldotta meg feltűnésmentesen a szállítást, hogy a megszerzett zsákmányból egy működőképes autót épített, melyet repülővel hozatott rendeltetési helyére, ahol ismét arannyá olvasztotta. Óriási terve (a Grand Slam hadművelet), hogy felrobbant egy nukleáris bombát egy aranylerakatban, melynek következtében az amerikai piac destabilizálódik, ezzel pedig jelentősen megnöveli saját aranykészleteinek értékét.

Hogyan szabadulnak meg tőle: Eltérít egy repülőgépet, melyen Bond utazik az amerikai elnökkel való találkozásra. Le akarja lőni az ügynököt, helyette viszont az egyik ablakot lövi ki, aminek következtében gyors iramban kiszívódik a repülőből.

Kedvenc idézet: „Az ember járt a Mount Everesten, és a tenger mélyén is. Rakétát lőtt a holdra. Széthasította az atomot. Csodát ért el minden téren... kivéve a bűn terén!”

#1

Ernst Stavro Blofeld (From Russia With Love / Oroszországból szeretettel, 1963; Thunderball / Tűzgolyó, 1965; You Only Live Twice / Csak kétszer élsz, 1967; On Her Majesty's Secret Service / Őfelsége titkosszolgálatában, 1969; Diamonds Are Forever / Gyémántok az örökkévalóságnak, 1971; For Your Eyes Only / Szigorúan bizalmas, 1981)

Megformálója: a skót Anthony Dawson (1963, 1965), a cseh Jan Werich (1967) a brit Donald Pleasance (1967), az amerikai Telly Savalas (1969), majd az ugyancsak brit Charles Gray (1971) és John Hollis (1881).

Ki ő és mit akar: Bár nem egyszerű felülmúlni Goldfinger ikonikusságát, a legkíméletlenebb gonosz mégiscsak a SPECTRE hírhedt vezetője, Ernts Stavro Blofeld, aki öt részben is alaposan megdolgoztatja ügynökünket. Végső célja nem más, mint a világuralom. Első két feltűnése során nem látjuk arcát, csupán kékszemű török angóra cicáját cirógatva jelenik meg a vásznon, de mivel később egyre nagyobb szerepek hárultak karakterére, ezért számos színész bőrében elevenedik meg, minden részben új testet öltve. Ez a metamorfózis arra az elszántságra is utal, hogy anonimitása megőrzésének érdekében Blofeld még a radikális plasztikai műtétektől sem riad vissza.

Hogyan szabadulnak meg tőle: Meglepő módon, Blofeld mindig megmenekül. Halála nem teljesen tisztázott, lehetséges, hogy a Diamonds are Forever végén hal meg, amikor Bond összetöri a menekülésekor használt darut, de az is lehet, hogy csak a For Your Eyes Only legelején éri utól a végzet, amikor egy titokzatos, tolókocsis, macskáját cirógató alakot látunk, aki meg akarja ölni Bondot. Így már nem nehéz megszabadulni tőle.

Kedvenc idézet: „Ez a bukás ára, Mr. Bond.”