Sínen vagyunk – a legizgalmasabb vonatos filmek

#10

Tickets (r. Abbas Kiarostami, Ken Loach, Ermanno Olmi, 2005)

Egy be nem teljesült szerelméről álmodozó olasz professzor, egy albán menekült család, skót focirajongók és egy panaszkodó özvegy, aki épp férje temetésére tart. Három rendező, három különböző nemzetiség és életszemlélet, humoros köntösbe bújtatva. Az élet apró momentumai egy Innsbruckból Róma irányába tartó vonatút során, élesen eltérő megnyilvánulások és kulturális különbségek, modortalanság és szelídség, fennhéjazás és udvariasság. Mesterpéldája annak, hogyan képes az egész világ összefonódni egy fémdoboz belsejében.

#9

Az első nagy vonatrablás / The First Great Train Robbery (r. Michael Crichton, 1978)

Edward Pierce (Sean Connery) sikeres üzletember, az előkelő londoni társaság megbecsült tagja. Senki sem sejti, hogy az évszázad bűncselekményére, az első angol vonatrablásra készül. A krími háború idején ugyanis a katonák aranyrudakban lévő zsoldját minden hónapban vonaton viszik Londonból a tengerpartig, onnan pedig hajóval a Krím-félszigetre. Pierce a Folkestone-i poggyászkocsi széfjében szállított aranyra vetett szemet, ráadásul társakat is talált az akcióhoz. Az ügy kivitelezése viszont nem olyan egyszerű, ugyanis a páncélszekrényt négy kulcs nyitja, amely négy különböző embernél van...

#8

Gyilkosság az Orient Expresszen / Murder on the Orient Express (r. Sidney Lumet, 1974)

Agatha Christie egyik legnépszerűbb regényéből számos feldolgozás készült, bár a legbravúrosabb szereposztás (Sean Connery, Ingrid Bergman, Anthony Perkins, Albert Finney, Vanessa Redgrave, Lauren Bacall, Jean-Pierre Cassel, Jacqueline Bisset stb.) ötletgazdája a mai napig Sidney Lumet marad. Poirot, a híres belga magándetektívnek ez alkalommal egy hóakadály miatt elakadt vonaton kell fényt derítenie a gyilkos kilétére, aki 12 késszúrással végzett az egyik utassal az éj leple alatt.

#7

Hajszál híján / The Narrow Margin (r. Richard Fleischer, 1952)

Egy gengszter tárgyalás előtt áll, és az egyetlen tanú ellene egy nő, Frankie Neall, akit vonaton szállítanak Los Angelesbe Walter Brown nyomzó őrmester őrizete alatt. A szerelvényre felszállnak a gengszter bérgyilkosai is, és bár nem tudják, hogy is néz ki célpontjuk, csak idő kérdése, hogy rátaláljanak. Hacsak össze nem tévesztik valakivel. Richard Fleischer zseniális film noir-ja egyetlen percig sem hagyja lankadni a néző figyelmét – nem úgy a film '90-es remake-je. Amellett, hogy rendkívül alacsony költségvetésből készült, egyike volt az első filmeknek, melyben előszeretettel éltek a kézikamera használatával.

#6

Európa / Europa (r. Lars von Trier, 1991)

Nem a legtipikusabb vonatos film, de nem is a legkönnyebben emészthető Trier-darab. Az Európa-trilógia harmadik, egyben legutolsó kockája szinte végig egy vonaton játszódik, főszereplője pedig a hálókocsi-kalauznak tanuló Leo, aki végül egy német vonaton kezd dolgozni. Leó gondolataiban a nácizmust elítélő amerikai mentalitás és a németekkel való szimpatizálás kavarog. A fiú szeretne résztvenni az ország újraépítésében, ráadásul szerelmes lesz egy német vasúttársaság-tulajdonos lányába is, aki ugyan viszonozza az érzelmeit, de másságuk ellehetetleníti a helyzetet.

#5

Utazás Darjeelingbe / The Darjeeling Limited (r. Wes Anderson, 2007)

Wes Anderson mágikus világából jelentkezik három testvér, Peter (Adrien Brody), Francis (Owen Wilson) és Jack (Jason Schwartzman), akik apjuk halála óta nem beszéltek egymással. Egy közös indiai utazás apropóján akarnak újból összemelegedni, bónuszként pedig ott dolgozó édesanyjukat is meg akarják látogatni. A spirituális utazásnak indult vonatozás hamar rémálommá válik, az elmaradt transzcendencia viszont alaposan összekovácsolja a puhány fivéreket, akik cserébe egy életre szóló, alapos leckével gazdagodnak.

#4

Szigorúan ellenőrzött vonatok / Ostre sledované vlaky (r. Jirí Menzel, 1966)

Menzel és Hrabal közös játékos-ironikus meséje a második világháború utolsó napjaiban, egy cseh kisváros vasútállomásán játszódik. A humoros történet főhőse a folyton szüzességétől megszabadulni óhajtó Miloš, az ifjú forgalmista, akit sikertelen öngyilkossága után kiengednek a kórházból, és újra szolgálatra jelentkezik az állomáson, ahol különösen vegyes társaság verődött össze. Ebbe a kisszerű, mégis idillinek tűnő világba robog bele egy szigorúan ellenőrzött vonat, egy lőszerszállító katonai szerelvény, amelyet a forgalmista úr szíve szerint felrobbantana. A hősi feladatra viszont az immár férfivá lett Miloš vállalkozik...

#3

Az éjszakai vonat / Pociag (r. Jerzy Kawalerowicz, 1959)

A Balti Expressz útnak indul. A kupékban az utasok újságjaikba temetkeznek, mások izgatottan tárgyalják a napokban zajló feleséggyilkos férj utáni nyomozást. Martha és ismeretlen útitársa, Jerzy viszont hallgatásba burkolózik az alvófülkében. Noha Martha is meglepően szűkszavú, Jerzy gyanúsan visszahúzódó, lehetséges, hogy ő lenne a szökevény gyilkos? Kis idő múlva a kalauznő levelet ad át Marthának, amelyet udvarlója, Sztasek küld. „Ha nem jössz azonnal, kisiklatom a vonatot. Szeretlek." Üres fülkék, üres életek – a lengyel noirok mesterpéldánya.

#2

A generális / The General (r. Buster Keaton – Clyde Bruckman, 1927)

Buster Keaton egyik legzseniálisabb klasszikusa nem is színtiszta vígjáték, inkább akciófilm, megfelelő mennyiségű romantikus és komikus elemekkel tarkítva. A film főhőse, Johnny Gray (természetesen Keaton alakításában), akinek két óriási szerelme van: mozdonya, a „Generális" és gyönyörű menyasszonya, Annabelle. Amikor a háború városukba is beköszönt, Annabelle apja és bátyja azonnal bevonul a hadtestbe, egy félreértés következtében viszont azt hiszik Johnny-ról, hogy gyávaságból nem állt katonának. Mozdonyával karöltve Johnny bebizonyítja hősiességét, bár több kár származik belőle, mint haszon.

#1

Idegenek a vonaton / Strangers on a Train (r. Alfred Hitchcock, 1951)

Guy és Bruno egy hosszú vonatút során ismerkednek össze, a szokásos bemutatkozási körök leszaladása után viszont igencsak komoly témára terelik a szót: kiderül, hogy mindketten könnyebben boldogulnának, ha életükből felszívódna egy-egy szereplő. Annak ellenére, hogy alig ismerik egymást, Bruno felajánlja, hogy megöli Guy feleségét, aki nem akar elválni a férjétől, hogy az ne tudja elvenni új szerelmét, viszont cserébe Guy meg kellene ölje Bruno apját, mert az öreg túl sok vizet zavar. Személyes Hitchcock-kedvencem nemcsak ezen a listán, hanem a sikeresen adaptált könyvek listáján is előkelő helyet foglalna el. Kitűnő thriller, kötelező néznivaló!