Kedvenc western-színészeink

#7

Noha kissé kilóg a nagy színészeket felsoroló listából, Kevin Costner főleg a Lawrence Kasdan-filmek miatt maradt meg a western-emlékezetben: egy olyan korban játszott vadnyugati szerepeket, amikor az már rég nem volt divat. A legjobb talán a Silverado (1985), de az 1994-es Wyatt Earpben is sikeresen bújik a sokszor megjelenített seriff bőrébe. A legtöbben viszont talán a Farkasokkal táncoló (Dances With Wolves, 1990) című, westernhez méltóan epikus hosszúságú saját rendezését ismerik. A rendezői székbe és a westernkalap alá egyaránt visszabújt 2003-ban, a Fegyvertársak (Open Range) című filmben, legújabban viszont a Hatfield-McCoy viszály című dokudráma-minisorozatban ragadott fegyvert.

#6

Franco Nero a magyarok számára főleg Árpád apánkként lehet ismerős, de a nagyvilágnak ő már csak Django, az ikonikus spagetti-westernhős (bizony-bizony, volt már Django Tarantino előtt is!). Érdekes, hogy eme egyik legkorábbi szerepe (1966) lett az legemlékezetesebb, annyira, hogy a tíz évvel későbbi, szintén nagyszerű Keomát (1976) is hasonló címmel próbálták forgalmazni (Django Rides Again). Lucio Fulci spagettijeiben is játszott (Zanna Bianca / Farkasvér és folytatása; Tempo di massacro / A mészárlás ideje), sőt Djangót is megpróbálták feltámasztani a 80-as években, erősen mérsékelt sikerrel.

#5

Gary Cooper nyugodt, minimalista színészi játékával alaposan megelőzte a korát, s noha viszonylag korai halála miatt (hatvanéves volt) sohasem tudott öregen reflektálni saját filmes perszónájára, már csak a Délidő (High Noon, 1952) miatt is helyet kéne kapjon ebben a listában a sztoikusan saját vesztére váró marsall szerepéért. És akkor még szó sem esett a többi westernről, amiben szerepelt: És akkor jött Jones (Along came Jones, 1945), Ember a láthatáron (The Westerner, 1940), A vadnyugati ember (Man of the West, 1958), Vera Cruz (1954).

 

#4

Henry Fonda, a többi Fonda színész apja/nagyapja a régi Hollywood aranykorának egyik legnagyobbika, sokoldalú színész. Kebelbarátok voltak James Stewarttal, aki picit előkelőbb helyet kapott a listában, de ennek ellenére kevés filmben szerepeltek együtt. Fonda megrögzött demokrata volt, így inkább John Forddal dolgozott együtt, akinek több westernjében is szerepelt: ő az egyik legklasszikusabb Wyatt Earp a Clementina, kedvesemben (My Darling Clementine, 1946), de az Apacs erődben (Fort Apache, 1948) is viszontláthatjuk később. Érdekes, hogy nem átallott a rosszfiú bőrébe sem bújni, így bukkan fel Leone klasszikusában, a Volt egyszer egy vadnyugatban (1968), s a Nevem: Senkiben (Il mio nome é Nessuno, 1973) is. További nagy szerepei: Különös eset (The Ox-Bow Incident, 1943), A vadnyugat hőskora (How The West Was Won, 1962).

#3

John Wayne neve sokáig a westernfilm szinonimája volt. Ráspolyos hangja és összetéveszthetetlen testtartása ikonikus lett, John Ford, Howard Hawks és Henry Hathaway westernjeinek folyton visszatérő alakja. Seriffszerepeit lehetetlen számontartani, már csak felsorolásuk is több oldalt vesz igénybe, ráadásul amikor nem westernfilmben játszott, akkor is közeli műfajokban működött: háborús és kalandfilmjeivel szintén tarolt. Valahogy viszont muszáj válogatni, így íme csak éppen pár cím: Hatosfogat (Stagecoach, 1939), Vörös folyó (Red River, 1948), Fort Apache (Apacs erőd, 1948), Sárga szalagot viselt (She Wore a Yellow Ribbon, 1949), Az üldözők (The Searchers, 1956), Rio Bravo (1959), Rio Grande (1950), A félszemű seriff (True Grit, 1969), Aki megölte Liberty Valance-t (The Man Who Shot Liberty Valance, 1962), El Dorado (1966), Cowboyok (The Cowboys, 1972). A közönségtől és az élettől az 1976-os Don Siegel-filmmel, a Mesterlövésszel (The Shootist) búcsúzott, amiben saját életére és szerepeire is reflektálhatott.

#2

Az eljátszott szerepek számát tekintve valószínűleg a sokoldalú James Stewart vezeti a listát, s habár a Hollywood fénykorának egyik legjóképűbb, legjellegzetesebb színészéről nem feltétlenül westernek ugranak be az embereknek, igazából hosszú pályafutása alatt mindig kerített időt a nyereg-kalap-pisztoly triumvirátusta. Miután Frank Capra filmjeivel berobban a köztudatba, western-vígjátékkal folytatta: az Asszonylázadás (Destry Rides Again, 1939) a zsáner máig legsikerültebb darabja. Legismertebb együttműködése Anthony Mann rendezővel volt a műfajban, ez az ötvenes évek elején öt nagyszerű westernt is eredményezett, amiben az ember által megszelidítetlen táj is nagy szerepet kep: A '73-as winchester (Winchester '73, 1950), Törött nyíl (Broken Arrow, 1950), A folyó mentén (Bend of the River, 1952), A meztelen nyom (The Naked Spur, 1953), Cowboy az aranyásók között (The Far Country, 1954), Férfi Laramie-ból (The Man from Laramie, 1955). Természetesen ő is megformálta Wyatt Earpöt a Cheyenne őszben (Cheyenne autumn, 1964), játszott más John Ford-filmben is (Együtt vágtattak / Two Rode Together, 1961) s nem maradhatott ki az imént, John Wayne kapcsán említett Mesterlövészből sem, amiben az Aki megölte Liberty Valance-t idézik meg, amiben szintén együtt szerepeltek.

#1

Clint Eastwoodot talán senkinek sem kell bemutatni. Rendezőként, producerként és színészként egyaránt kitörölhetetlen nyomott hagyott a westernfilm történetében, legyen az revizionista avagy spagetti. Sergio Leone klasszikusaiban kezdte (Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A jó, a rossz és a csúf), de Amerikába visszatérve folytatta a hallgatag antihősök megformálását úgy saját (A törvényenkívüli Josey Wales / The Outlaw Josey Wales, 1976; Fennsíkok csavargója / High Plains Drifter, 1973; Fakó lovas / Pale Rider, 1985), mint mások (Két öszvért Sara nővérnek / Two Mules for Sister Sara, 1969; Joe Kidd, 1972) westernjeiben, hogy aztán jópár évtizeddel az első poncho felöltése után, 1992-ben kapjon Oscart a Nincs bocsánatért (Unforgiven), amivel egyrészt fel is támasztotta, másrészt muzeális tárggyá nemesítette a műfajt.