Valentin és Valentin – emlékezetes darabok a másságról, nemcsak melegeknek


#10

My Summer Of Love / Szerelmem nyara (r. Pawel Pawlikowski, 2004)

Pawlikowski filmjében két 16 éves lány, Mona (Nathalie Press) és Tamsin (Emily Blunt) között szövődik különös barátság. Bár látszatra semmi közös nincs bennük, magányuk és éretlenségük mégis vad szerelembe sodorja őket. Mona betörésekből tartja fenn magát, mellékesen pedig egy kocsmában dolgozik, míg Tamsin egy előkelő, művelt családból származik. Monát szinte hipnotizálja Tamsin dekadenciája, cinizmusa, műveltsége és kifinomultsága, melyhez fényűző gazdagság is párosul. Tamsint pedig elbűvöli Mona egyszerű természetessége, hirtelen természete és szókimondása. Közös nyaruk tele van kalandokkal, egymás és egymás világának a felfedezésével.

#9

Mysterious Skin / Titokzatos bőr (r. Gregg Araki, 2004)

A „New Queer Cinema" mozgalom egyik jeles képviselője, Gregg Araki maga is homoszexuális, bár hovatartozását nyíltan vállalja, visszautasítja, hogy meleg filmrendezőként dobozolják be. Korábbi alkotásaihoz hasonlóan, a Titokzatos bőr is egy borzasztóan nehezen emészthető darab, középpontjában két tizenéves, Brian (Brady Corbet) és Neil (Joseph Gordon-Levitt) áll. Neil prostituáltként dolgozik, Brian pedig meg van róla győződve, hogy nyolcévesen űrlények rabolták el. Brian folyamatosan Neil gyerekkori énjével álmodik, bár nem emlékszik arra, hogy ki ő, és miért olyan szerves része képzeletének. A film során az életüket összekötő múlt sötét titkaira derül fény, mely jelenüket is megmagyarázza.

#8

Maurice (r. James Ivory, 1987)

James Ivory filmje az Edward-korabeli Angliában játszódik, amikor a férfiszerelem még törvényen kívüli, büntetendő jelenségnek számított. A címadó hős (James Wilby) jóvágású fiatalember, Cambridge-ben tanul, biztos háttérrel és komoly üzleti jövővel rendelkezik. Első ránézésre minden rendben van körülötte, valami mégis kegyetlenül emészti belülről, miközben lassan megismeri szexuális vágyainak valóságos természetét. A homoszexualitás elfogadása nem egy egyszerű dolog ebben a képmutató társadalomban, Maurice viszont mindent – család, barátok, karrier – képes feláldozni saját érzelmi szabadságáért, önmaga megismeréséért.

#7

Prayers for Bobby / Imák Bobbyért (r. Russell Mulcahy, 2009)

„A homoszexualitás bűn. A homoszexuálisok arra ítéltettek, hogy az örökkévalóságig pokolban égjenek. Ha meg akarnak változni, ki lehet õket gyógyítani a gonoszságaikból. Ha a kísértésnek ellenállnak, újra normálisak lehetnek. Csak próbálják erõsebben és erõsebben, ha nem megy. Ezeket a dolgokat mondtam a fiamnak, Bobbynak, amikor megtudtam, hogy meleg. Amikor elmondta nekem, hogy homoszexuális, egy világ dőlt össze bennem. Mindent megtettem, amit csak tudtam, hogy kigyógyítsam a betegségébõl. Nyolc hónappal ezelõtt, a fiam levetette magát egy hídról és meghalt. Nagyon mélyen bánom, hogy nem állt rendelkezésemre elég ismeret a meleg és leszbikus emberekrõl. Úgy látom minden, amit tanítottak és mondtak nekem, fanatista és embertelen volt. Ha tovább kutattam volna, ha csak meghallgattam volna a fiam, amikor kiöntötte a szívét nekem, nem állnék ma itt önök előtt megbánással teli.”

#6

Boys Don't Cry / A fiúk nem sírnak (r. Kimberly Peirce, 1999)

A poros kisvárosba egy elbűvölő fiatalember érkezik. Brandon Teena (Hilary Swank) igazi társasági ember, így a helyi srácok hamar befogadják, a lányok pedig imádják, hiszen még nem találkoztak ennyire szenvedélyes, odaadó és őszinte fiúval. Őszinte? Sikerének titka súlyos teher. Lana (Chloë Sevigny), a helyi szépség is beleszeret, családja is örömmel fogadja be az álomfiút. Ki ez a rejtélyes fiú, aki a városka lakói számára olyan, amilyenek ők soha nem lehettek? Amikor kiderül a szörnyű igazság Brandonról, a becsapott közösség bosszút áll és kegyetlenségük nem ismer határokat.

#5

Tomboy (r. Céline Sciamma, 2011)

A tízéves Laure (Zoé Héran) új környékre költözik családjával, ezért egy furcsa lökettől vezérelve megteheti, hogy fiúnak öltözik és Mickäelként mutatkozik be új barátainak. A délutáni játékok során is előszeretettel veszi ki a részét a fiús sportokból, magabiztos, vagány viselkedése pedig nemcsak a többiek tiszteletét vonja maga után, hanem Lisa (Jeanne Disson) szívét is alaposan megdobogtatja. Különös projektjétől még akkor sem hőköl vissza, amikor kishúga felfedi titkát, szülei viszont azonnal kislányos ruhába öltöztetik, és átviszik Lisához, hogy újra bemutatkozzon neki, ezúttal Laure-ként.

#4

When Night Is Falling / Mikor leszáll az éj (r. Patricia Rozema, 1995)

Camille (Pascale Bussières) és Martin (Henry Czerny) szerelmesek, és mindketten ugyanazon az egyetemen tanítanak. Felüti a fejét egy nagyszerű lehetőség, melynek következtében még jobb álláshoz juthatnának, bár ahhoz össze kellene házasodniuk. Viszont amikor Camille kutyája meghal, rájön, hogy Martint még annyira sem szereti, mint amennyire az állatot szerette. Camille rendkívül feszült és konzervatív, ám amikor véletlenül megismerkedik Petrával (Rachael Crawford), a cirkuszi akrobatával, rögtön beleszeret a szabad szellemű, liberális művésznőbe. Bár érzései bizonytalanok, a vágynak nem tud ellenállni.

#3

Brokeback Mountain / Túl a barátságon (r. Ang Lee, 2005)

Csöpögősségét tekintve akár a melegek Titanicjának is lehetne nevezni Ang Lee kolbász-eposzát. A két cowboy éveken át tartó titkolt szerelmi viszonyát mindenki ismeri, kényes tematikájának köszönhetően mégis kevesen látták. Jack Twist (Jake Gyllenhaal) és Ennis del Mar (Heath Ledger) története szakít a farmerekről kialakult sztereotípiákkal, az apafigura és a magányos vadász karakterét felváltja az érzékeny férfi és a gyengéd szerető fogalma. A nők háttérbe szorulnak, a beteljesületlenség kínzó fájdalma pedig beteríti a képernyőt. Talán túzottan is.

#2

Shelter (r. Jonah Markowitz, 2007)

Zach kénytelen feladni álmai művészeti iskoláját, napjait jelentéktelen munkával tölti, hogy rászoruló húgát és unokaöccsét segítse. Szabadidejében szörfözik, rajzol, és legjobb barátjával, a nála sokkal tehetősebb Gabe-bel lóg. Amikor Gabe bátyja, Shaun hazalátogat, Zach önzetlensége és tehetsége nyomban magával ragadja, a fiúk között elsöprő szerelem bontakozik ki. Az alkotók nyíltan egy „anti-Brokeback" filmet akartak kihozni belőle, ami mondhatni mesterire sikeredett. Markowitz munkája nyomán egy eredeti, szívhez szóló történet elevenedik meg, tragédia, melodráma és összezúzott életek nélkül, friss és hiteles alakításokkal.

#1

Weekend (r. Andrew Haigh, 2011)

Egy hűvös októberi hétvége igencsak forróra sikeredik Russell és Glen számára, akik egy melegbárban találnak egymásra. Ami egy egyéjszakás kalandnak indul, valami sokkal különlegesebbe torkollik. Isznak, drogoznak, szeretkeznek, az élet nagy dolgairól értekeznek, akár legjobb barátok is lehetnének, miközben kezdenek túlzottan is ragaszkodni egymáshoz. A Weekend egy őszinte szerelmi történet, a szenvedélyes elkötelezettség meséje, mely az identitáskeresés fontosságát hangsúlyozza, hagyományos filmes eszközökkel élve, kevésbé hagyományos felállásban.