Top 10 francia újhullámos női arc

#10

Anouk Aimée (1932, Párizs) – 1947-ben, 14 évesen kezdte karrierjét, legelső komolyabb szerepét Jacques Becker filmjében, A Montparnasse szerelmeseiben kapta. Az újhullám során Claude Lelouch-sal volt a legtermékenyebb munkakapcsolata, egy tucatnyi filmet készítettek közösen – ezek közül a legsikeresebbnek az Egy férfi és egy nő bizonyult. A titokzatos szépség külföldi rendezőkkel is dolgozott, mint például Federico Fellini, Vittorio de Sica, Robert Altman, Robert Aldrich, Bernardo Bertolucci vagy George Cukor.

#9

Bernadette Lafont (1938, Gard) – A mindig 100%-osan természetesnek tűnő, kacér hölgyemény úgy csöppent bele a francia újhullámba, hogy szó szerint magával ragadta az ár. Legelső filmszerepét Truffaut második rövidfilmjében, a Csirkefogókban kapta, ami egy eredményes közreműködés kezdete volt. Legtöbb szerepét Truffaut és Claude Chabrol filmjeiben kapta, ám e bájos teremtményt a francia újhullám többi neves képviselője sem kerülte el. Lafont olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Jacques Rivette, Claude Miller, Louise Malle – ezáltal pedig nemcsak magát, hanem filmjeiket is feledhetetlenné tette.

#8

Catherine Deneuve (1943, Párizs) – A toplista egy előkelőbb helyén szereplő Françoise Dorléac húga, ugyan nem a legtipikusabb újhullámos arc, Jacques Demy viszonylag emészthetőbb filmjeiben vált ismertté (A cherbourgi esernyők), no meg azáltal, hogy gyereket szült Roger Vadimnak. Mire érettebb korszakába lépett (Buñuel, Polanski és mások legendás filmjeiben), az újhullám javarészt lecsengett vagy intézményesült. A mai napig aktív és meglepetésekre (Táncos a sötétben) képes színésznő maradt, a tavaly Kolozsvárt is meglátogatta.

#7

Delphine Seyrig (1932, Libanon – 1990, Párizs) – A francia újhullám egyik legsokoldalúbb alakja. Az összetéveszthetetlenül karakteres hölgy Alain Resnais Tavaly Marienbadban című filmjének főszereplőjeként varázsolta be magát a köztudatba. Több újhullámos rendező keze alatt is megfordult, de színésznő társaihoz hasonlóan előszeretettel dolgozott Buñuellel, és rendezőként is kipróbálta magát. Szívesen vállalt szerepeket Európa-szerte, így olyan rendezők filmjeiben is láthattuk, mint Marguerite Duras, Fred Zinneman, Don Siegel vagy Chantal Akerman.

#6

Brigitte Bardot (1934, Párizs) – Manapság ha Bardot nevét halljuk, sokan hamarabb gondolunk rá lenyűgöző szexszimbólumként, mint holmi újhullámos színésznőként. Eleinte balettozott és fotómodellként tevékenykedett, ekkor figyelt fel rá Roger Vadim, aki meghatározó figura lett későbbi filmes karrierje és magánélete során – mivel egybekeltek. Vadim első rendezése, az És Isten megteremté a nőt... kitűnő ugródeszkának bizonyult Bardot számára is, hírneve egészen Amerikáig hatolt, és Marilyn Monroe-val emlegették egy lapon. Ő hozta divatba a bikinit, és férjén kívül olyan kitűnő rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jean-Luc Godard vagy Louise Malle.

#5

Stéphane Audran (1932, Versailles) – Nehezen találunk olyan Chabrol-filmet, melyben ne szerepelne ez a komor tekintetű, különös kisugárzású nő. Nem véletlen, hiszen röviddel filmes karrierje kezdete után férjhez ment hozzá, és Chabrol válásuk után is aktívan szerepeltette. Karakterei igencsak egy síkon mozogtak, és színészi képességei is hagytak kívánnivalót maguk után, Audran mégis rendelkezett valami konok vonzerővel, ami népszerűvé tette. Társaihoz hasonlóan ő is megfordult egy Buñuel-filmben, valamint néhány bűngyenge amerikai produkcióban is.

#4

Anna Karina (1940, Solbjerg, Dánia) – A dán modell 17 évesen került Párizsba, ahol az akkor még kritikus Godard felfigyelt rá és meztelen szerepet ajánlott az épp készülő Kifulladásigban. Anna nem fogadta el, de később Godardné lett belőle: múzsa és visszatérő főszereplő. A többiekkel ellentétben ugyan ki-kitört az újhullám bűvköréből, de arca visszavonhatatlanul a hatvanas éveket idézi.

#3

Jeanne Moreau (1928, Párizs) – Louis Malle rendező filmjeiben (Felvonó a vérpadra, A szeretők) lett ismert, igazi világhírnevet pedig Truffaut Jules és Jimjében szerzett. Kétségkívül az újhullám egyik legerotikusabb és legkihívóbb női figurája. Buñuel, Antonioni, de amerikai rendezők is szívesen szerepeltették, idősebb korában is képes maradt a sokkolásra (mint például Bertrand Blier Herék, avagy a tojástáncában).

#2

Jean Seberg (1938, Marshalltown, Iowa – 1979, Párizs) – Kifulladásig című alkotásával Jean-Luc Godard tette világhírűvé ezt a szelíd tekintetű, jellegzetesen fiús frizurájú teremtést, aki egész életében Európa és Amerika között ingázott szerepről-szerepre. Élete nemcsak szakmailag volt mozgalmas: négyszer ment férjhez és aktivistaként is tevékenykedett, amiért az FBI is megfigyelés alatt tartotta. Állítólag saját kezűleg vetett véget életének: ittasan és bedrogozva találták meg egy autóban.

#1

Françoise Dorléac (1942, Párizs – 1967, Nizza) – Kevesebb figyelmet kapott mint húga, Catherine Deneuve (eredeti nevén Catherine Fabienne Dorléac), ám ez nem azt jelenti, hogy tehetségtelenebb vagy kellemetlenebb teremtés lett volna, mint a közismert díva. Sőt! A leginkább Truffaut A bársonyos bőr és Roman Polanski Zsákutcájából ismert titokzatos szőke szépség sajnos roppant kevésszer és keveset mutathatott meg magából, ugyanis 1967-ben, csupán 25 évesen egy autóbaleset áldozata lett.