Egykori kedvenceink, akikkel csúnyán elbánt az idő

#10

Megöregedni, elsavanyodni és elfáradni a filmipar amúgy sem habkönnyű műfajában egyáltalán nem szégyen. Kivéve, ha egyesek nem képesek elfogadni, hogy eljárt felettük az idő. Bár van aki előkelően öregedik, olyanok is vannak, akik már elvétve sem emlékeztetnek egykori bálványainkra – legyen az a gének vagy romboló szubsztanciák eredménye. Ezen a héten azokat vesszük szemügyre, akiknek egyáltalán nem tett jót az idő vasfoga, következő listánkon pedig ezzel ellenkezőleg majd azok szerepelnek, akik irigylésre méltó eleganciával viselik az aranykort – csak hogy szemléltessük: így is lehet.

Edward Furlong (35)

Az egyik legelrettentőbb példa a csupán néhány évet „öregedett” Edward Furlong, akinek botrányos kábítószeres és erőszakos, börtönviselt történetei igencsak megtépázták fizimiskáját. '91-ben még gyakorlatilag kölyökként, John Connor bőrében próbálta megmenteni a világot a Terminátor 2-ben, nem sokkal később pedig az Amerikai história X-ben (1998) mutatta meg felnőtt(ebb) énjét. Filmes karrierjén kívül modelkedett a Calvin Kleinnek és a Gapnek is. Kár érte. 

#9

Jack Nicholson (76)

Noha korához képest jól tartja magát, az elhízott Nicholson sincs már a legjobb bőrben, bár még mindig felfedezhetjük mosolyában fiatalsága morzsáit. Azt legalább elmondhatja magáról, hogy teljes életet élt, ami alatt ő azt érti, hogy rekord mennyiségű nőt, alkoholt, drogot és Oscar-jelölést kebelezett be, ezáltal pedig legalább ugyanennyi botrányt váltott ki. Őszintén ellenzi a plasztikai beavatkozásokat, hedonista múltját pedig rendkívüli humorral vállalja fel. Az öregedés hidegen hagyja, hiszen ráncosan-petyhűdten is örökre legenda marad.

#8

Anita Ekberg (81)

Az édes élet szexszimbóluma, az egykori Miss Svédország fizikailag és lelkileg is nehezen viseli az öregséget. Gondozásra szorul és az anyagi csőd is utolérte, ezért néhány éve gyűjtést is szervezett magának. Az egykori pin-up girl jelenleg Olaszországban él, és határozottan állítja, hogy csak halála után fog visszatérni Svédországba, ahol szerinte az emberek és a média nem értékelik őt kellőképpen. Valamikor azt mondta, hogy „én voltam az, aki Fellinit híressé tette, és nem fordítva”. Nos, ez a mai napig vitatható, leáldozott csillaga viszont önmagáért beszél.

#7

Jean-Pierre Léaud (69)

Kedvenc Antoine Doinelünk 15 éves korában kezdte pályafutását François Truffaut védnöksége alatt, bár nem kellett sok idő, hogy a teljes francia újhullám felkarolja, többek között Godard alapemberévé is kinőtte magát. Még egy magyar filmben is kapott főszerepet (Csak egy mozi, r. Sándor Pál, 1985), így róla is elmondhatjuk, hogy teljes életet élt. A magánéletben is gyakran lírai melankóliába süllyedő magányos farkas korábban szemtelen jóképűsége mögé rejthette félelmeit, mára viszont egy minden mélabús eleganciát mellőző, szomorú öregemberré vált.

#6

Lucia Bosè (82)

Az egykori Miss Italia, az olasz filmművészet üdvöskéje igazán kétségbeesetten szeretne visszatérni színpompás fiatalságához, égszínkék hajkoronája viszont nyilvánvalóan nem a legelőnyösebb megoldás erre a problémára. Gyerekei nevelése miatt karrierjét több mint tíz évre felfüggesztette, de miután megszabadult csalárd férjétől, olyan művészek társaságában fordult meg, mint Picasso vagy Hemingway, ami nagy valószínűséggel elveszi kissé az ember eszét.

#5

Brigitte Bardot (78)

Számos kitűnően konzervált egykori európai szexszimbólummal ellentétben (Loren, Deneuve) a bikinit divatba hozó Bardot alaposan elengedte magát. A '73-ban visszavonult színésznő ugyanis úgy döntött, hogy élete hátralevő részében valódi elhivatottságának fog áldozni, ezért létrehozta a Brigitte Bardot Állatvédő Alapítványt. Egy tavalyi, a Vanity Fairben megjelent interjúban azt nyilatkozta, hogy nem érzi magát öregnek vagy elhasználtnak, nincs vesztegetni való ideje, hogy az öregedésen gondolkodjon, hiszen az állatok komoly veszélyben vannak. Mondja ezt az a nő, aki saját fiát eltaszította magától és gyakorlatilag felnőtt koráig nem látta.

#4

Nick Nolte (72)

Ahogy telik az idő, egyre nehezebb elhinni, hogy a People's Magazine bő húsz évvel ezelőtt Noltét választotta meg a világ legszexisebb férfijának. Az ultramaszkulin sármőr most leginkább egy grizzly medvére és a Koldusbottal Beverly Hills-ben (Down and Out in Beverly Hills, r. Paul Mazursky, 1986) játszott karakterére emlékeztet, bár ehhez az is hozzájárulhatott, hogy háromszor volt megnősülve, és háromszor el is vált. De legalább eszébe sem jut a plasztikázás, és a maga módján méltóságteljesen néz szembe az öregkorral.

#3

Kathleen Turner (59)

„Ha besétálok egy szobába azokon az estéken, amikor igazán szexinek érzem magam, és valamelyik férfi nem néz meg, akkor az vagy halott, vagy meleg” – nyilatkozta hajdanán a reszelős hangú színésznő, a 80-as évek mozijának femme fatale-ja. Reumás ízületi gyulladásának felfedezése után egyre kevesebb szerepet vállalt és az alkohol is túlzottan jó barátja lett, emiatt jelentős súlyfelesleget halmozott fel. Szókimondó, lendületes stílusából viszont semmit sem vesztett, mi így szeretjük.

#2

Gérard Depardieu (64)

A franciák fenegyereke igazán sokszínű karriert tudhat magáénak, hiszen a legnívósabb európai rendezők (Blier, Bertolucci, Ferreri) mellett a hollywoodi filmkészítésbe is alaposan belekóstolt. Depardieu talán kicsit túlzottan is szereti a finom borokat és a kiadós ételeket, két éttermet is üzemeltet Párizsban. A dőzsölést imádja, a francia adópolitikát viszont már kevésbé, így történt meg, hogy Putyin elnök közbenjárására idén orosz állampolgárságot kapott, így lett belőle Zserar Renevics Gyepargyjo. Mi jöhet még?

#1

Mickey Rourke (60)

Listánk hírességei leginkább elvből elvetették a plasztikai műtétek gondolatát, nem úgy mint a csivavák legnagyobb rajongója, Rourke. A 80-as évek rosszfiúja több alkalommal is átszabatta arcát, az eredmény viszont igencsak visszataszítóra sikeredett. Bár eleinte a bokszolói karrierje során szerzett sérüléseit akarta eltűntetni, arcát olyannyira rosszul rakták össze, hogy mostmár egyre nehezebb korrigálni a hibát. 29 éves, orosz szupermodell jegyesét viszont úgy látszik, hogy ez nem zavarja, ahogy a masszív korkülönbség sem. Hm, hajrá!